Home > Diksmuide maakt zich klaar voor internationale groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe 2022’

Diksmuide maakt zich klaar voor internationale groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe 2022’

Geschreven op 24 september 2022 om 21:07 door Mario De Wilde

Op 29 juni zakt een internationale vakjury af naar onze stad voor de Europese groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe’. Tijdens de wedstrijd neemt onze stad het op tegen acht dorpen en steden uit Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Ierland. De VVOG, de Vereniging Voor Openbaar Groen, selecteerde onze stad voor de groen- en leefmilieuwedstrijd ‘Entente Florale Europe 2021’ tijdens de finale van de jaarlijkse Openbaargroenawards in 2020. Een hele eer, want de VVOG is onder Vlaamse milieu- en groendiensten een klinkende naam. Na een jaar uitstel door corona, zakt op woensdag 29 juni 2022 een internationale jury af naar onze stad. Thema van de wedstrijd is ‘leefbare stad’, de jury quoteert onze stad op tien verschillende disciplines zoals groene ruimtes, vaste- en seizoensbeplantingen, planning en ontwikkeling, landschap, participatie, milieueducatie, bebouwde kom, toerisme en vrije tijd, etc.

Stadsdiensten bundelen krachten

Het internationale gezelschap trekt doorheen de dag richting verschillende locaties in onze stad, waar stadsmedewerkers telkens meer uitleg geven bij de verschillende thema’s. Groen en leefmilieu kan immers vervlochten worden met heel wat andere thema’s en diensten. Zo zet de dienst Toerisme al een tijdje extra in op de promotie van onze waterrijke omgeving en hebben diensten Mobiliteit of Ruimtelijke Ordening een directe impact op het Diksmuidse groen en leefmilieu.

Druk programma

Hoewel onze stad bekendstaat om z’n uitgestrekte groene omgeving kan het stadscentrum niet ontbreken. Ons stadscentrum onderging in de afgelopen jaren immers een ware transformatie met het masterplan Grote Markt en omgeving, en de introductie van een fietszone. Koning auto wordt meer en meer doorverwezen richting de centrumparkings en de wandelaars, fietsers en horeca kregen opnieuw ruimte terug. Ook de stationsomgeving krijgt – naast de reeds uitgevoerde vernieuwingen in de Bortierlaan – nog een grondige make-over met de aanleg van een ruime parking en fietserstunnel.

Naast een stop aan de Grote Markt volgen in de voormiddag nog uiteenzettingen in het stadhuis, bij de dienst Toerisme, het Vestingspark/stationsomgeving, de 3-mussen, het onthardingsproject bij het postgebouw, de Noordvesten en de 4AD. ’s Namiddags trekt de groep – na een bezoek aan de IJzertoren – richting de IJzerboomgaard, Lampernisse, het natuurreservaat in Stuivekenskerke, het Duits kerkhof in Vladslo en de Blankaart in Woumen.

Symbolisch startschot

De Diksmuidse deelname aan de Entente Florale Europe is een hele eer, aan het bezoek van de jury gaat dan ook een maandenlange voorbereiding vooraf. Het startschot van de wedstrijd wordt symbolisch gegeven met de aanplanting van een boom op de Grote Markt, die een blijvend bordje krijgt met verwijzing naar de wedstrijd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.