Home > Diksmuide is de eerste ‘Vive le Vélo!’ stad van ons land

Diksmuide is de eerste ‘Vive le Vélo!’ stad van ons land

Geschreven op 27 april 2022 om 15:47 door Mario De Wilde

Diksmuide wordt de eerste ‘Vive le Vélo!’ stad in Vlaanderen. Karl Vannieuwkerke, zelf ook inwoner van de stad, brengt z’n populaire televisieprogramma tot leven dankzij zes thematische fietsroutes, met onderweg informatieve video’s in gekende ‘Vive le Vélo!’ stijl. VRT, Westtoer en stad Diksmuide slaan samen met Karl de handen in elkaar om Diksmuide en omgeving op de kaart te zetten als fietsregio. Op zaterdag 4 juni is er een heus ‘Vive le Vélo!’ fietsfeest om de zes gloednieuwe fietsroutes in te rijden.

Fietsparadijs
“Fietsen in combinatie met toeristische tips en wielerweetjes. Dat is wat je mag verwachten als je je waagt aan de ‘Vive le Vélo!’ fietsroutes”, opent Karl. “Het DNA van het televisieprogramma zit helemaal vervat in deze zes routes. Als je op verschillende plekken de QR-codes zal scannen, nemen we je in onze filmpjes met plezier mee op onze bagagedrager.”

Er is op maat van elke fietser wel een route, want de afstanden variëren van 28 kilometer voor een familieroute tot 171 kilometer voor de meer getrainde fietser:

Een korte familieroute richting Lampernisse en Pervijze – 28 kilometer
Een route richting Koekelare, Kortemark en Houthulst – 53 kilometer
Een kustfietsroute richting Koksijde en Nieuwpoort – 63 kilometer
Een ritje heen en terug naar Brugge – 105 kilometer
Een stedentrip richting Roeselare en Kortrijk – 123 kilometer
Een stevige kuitenbijter door de hele Westhoek, inclusief Heuvelland – 171 kilometer

Fietsfeest
Zaterdag 4 juni is er een heus fietsfeest op de Grote Markt van Diksmuide om de zes gloednieuwe ‘Vive le Vélo!’ fietsroutes in te rijden. Vanaf 10 uur is er een vrije start van alle fietsroutes (afstanden tussen 63 en 171 kilometer). In de namiddag, vanaf 13.15 uur, kun je samen met een BV de fiets op om de tocht van 28 of 53 kilometer te maken. Hiervoor moet je je wel verplicht vooraf inschrijven via www.vivelevelo.be.

Vanaf 15 uur verandert de Grote Markt in een ‘Vive le Vélo!’ fietsdorp, met heel wat animatie, petanque, picon en Franse chansons… Zowel het fietsen zelf (met of zonder BV’s) als toegang tot het fietsdorp is gratis. Alle praktische info vind je ook terug op www.bezoekdiksmuide.be/vivelevelo.

‘Vive le Vélo!’ fietskaart
De twee kortste fietsroutes zullen volledig bewegwijzerd zijn, de andere routes kun je perfect via het fietsknooppuntennetwerk volgen. De kaart met alle routes zal tien euro kosten en is vanaf nu beschikbaar via de webshop van Westtoer. Vanaf zaterdag 4 juni is de kaart beschikbaar bij de toeristische diensten en in de ‘Vive le Vélo!’ flagshipstore in de Kasteelstraat in Diksmuide. Ook de GPX-bestanden zijn vanaf zaterdag 4 juni beschikbaar.

Fietstoerisme voor een breed publiek
“Het fietstoerisme in West-Vlaanderen blijft erg populair. In 2021 telde Westtoer 6,3 miljoen fietsers op de West-Vlaamse fietsnetwerken en 2020 was voorlopig het absolute topjaar met 7,2 miljoen fietsers. ‘Vakantie in eigen land’ is meer dan ooit een belangrijk aspect. Dit alles bewijst dat West-Vlamingen, Vlamingen en ook buitenlandse toeristen – met voorop de vakantiegangers uit Nederland – het fietsaanbod in West-Vlaanderen bijzonder appreciëren. Precies met het gevarieerd aanbod kunnen we ons onderscheiden. Soms vlak, soms heuvelachtig en zelfs pittig. Er zijn de pittoreske dorpen maar ook de stedelijke sfeer. Men kan fietsen door het groen, met de zee als decor of langs architecturale parels. Er zijn overal héérlijke stopplaatsen. Onderweg zijn de verhalen altijd anders. Recreatie blijft een belangrijk speerpunt van Westtoer. In 2023 organiseren we een themajaar rond fietsen en wandelen. De eerste fietsroutes van ‘Vive le Vélo!’ zijn een mooie introductie om het themajaar van 2023 nu al in de kijker te plaatsen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Flanders Gravel

“We willen Diksmuide op de kaart zetten als fietspoort tot de Westhoek en dan past ‘Vive le Vélo!’ uiteraard perfect in de plaatje”, onderstreept burgemeester Lies Laridon. “Zo bekijken we met de logiessector hoe we hier het best kunnen op inspelen en willen we arrangementen ontwikkelen voor fietsliefhebbers, zowel in groep als individueel. We zoek ook naar andere samenwerkingen, zoals die met Flanders Classics voor de Flanders Gravel op zaterdag 11 juni. Deelnemers van deze graveltocht leren Diksmuide in ieder geval op een heel andere manier kennen.” Alle info: www.westtoer.be/vivelevelo

Van links naar rechts herken je schepen Martin Obin, schepen Katleen Winne, schepen Greet Dever, provinciaal gedeputeerde en voorzitter van Westtoer Sabien Lahaye-Battheu, burgemeester Lies Laridon, Karl Vannieuwkerke en partner Caroline Vereenooghe met zoontje, schepen Marc De Keyrel en schepen Marc Deprez.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.