Home > Dikketruiendag wordt breder: #iktrekhetmijaan. Overal in Brugse scholen is men begaan met energie

Dikketruiendag wordt breder: #iktrekhetmijaan. Overal in Brugse scholen is men begaan met energie

Geschreven op 10 februari 2023 om 07:37 door Mario De Wilde

Dikketruiendag wordt #iktrekhetmijaan. De redenering daarachter is dat we veel meer kunnen doen voor het klimaat dan een dikke trui aantrekken en de verwarming lager zetten.
Bij scholengroep !mpact is sinds de start van dit schooljaar, onder impuls van de energiecoördinator, een werkploeg rond duurzaamheid actief. En op meerdere vlakken doen scholen inspanningen om milieubewustzijn bij te brengen en dagelijks aandacht voor duurzaamheid in de kijker te zetten.

Energieplan

Het energieplan 2022-2023 dat alle scholen ontvingen, geeft cijfers mee die tot de verbeelding spreken en de scholen ervan overtuigen dat elke inspanning loont.
Een voorbeeld:
Was het tot vorig schooljaar nog gebruikelijk de temperaruur op 21°C in te stellen, dan sparen we dit schooljaar 7% als we die naar 20° brengen, en zelfs 14% als we voor 19° kiezen. Koppel daaraan het gegeven dat elke persoon per uur 100 W produceert (20 personen leveren in 1 uur dus 2kWh!), dan begrijp je dat een volle klas niet te veel verwarmd moet worden.

Verantwoord stookgedrag

Conform het energieplan wordt de temperatuur in sportzalen, polyvalente ruimtes en refters standaard ingesteld op 16 °C. Ook het uur waarop de centrale verwarming wordt gestart en afgelegd, werd gewijzigd: op gewone schooldagen (dus niet na een vakantieperiode) wordt de verwarming later opgestart en een tweetal uur voor het beïndigen van de lessen afgelegd. In de weekends, tijdens brugdagen en in de vakantie gaat de verwarming uit, tenzij in vorstperiodes. Lokalen die niet in gebruik zijn, worden niet verwarmd. Zonder merkbaar aan comfort in te boeten, wordt zo een verschil gemaakt.

Duurzaam bouwen

Dat !mpact de komende jaren planmatig investeert in nieuwbouw en grondige renovatie biedt veel kansen om duurzame leeromgevingen te realiseren.
Bij renovatie of nieuwbouw gaat natuurlijk veel aandacht naar goede isolatie en naar het gebruiken van duurzame energie, bijvoorbeeld met de installatie van zonnepanelen.
Bij de (her)aanleg van speelplaatsen staat ontharding voorop, zorgen bomen voor natuurlijke schaduw en wordt groen geïntegreerd.

Handen in elkaar (en uit de mouwen!) voor meer groen

Verschillende !mpactscholen zijn sterk bezig met vergroening van hun speelplaats. Stamina en Freinet Context hebben onlangs een mooie subsidie van het Agentschap voor Natuur en Bos in de wacht gesleept waarmee ze de schoolomgeving kunnen vergroenen, met aandacht voor biodiversiteit. Element realiseerde – met dezelfde subsidie, maar dan van vorig schooljaar – al een groenere speelplaats. Basisschool Manitoba kon de speelplaats dan weer vergroenen met een stedelijke subsidie, waarbij de school kon rekenen op steun van Regionaal Landschap Houtland en Polders voor de uitwerking. Met het stedelijk initiatief ‘Ik wil een boom’ werd nog een extra stukje natuur toegevoegd. In 2025 wordt de vergroening verder uitgerold met steun van Natuur op School. Atelier B werkt samen met de dienst Openbaar Domein van Stad Brugge: de leerlingen van het 4de middelbaar Plant, dier en milieu, krijgen de kans om samen met de groenaanplanters van Stad Brugge nieuwe bomen aan te planten op het openbaar domein. Atheneum Brugge en Maerlant Atheneum doen mee aan opruimacties op het strand waarbij de Zeesportleerlingen van Maerlant jaarlijks ook zelf een opruimactie inrichten, naast deelname aan de Eneco Clean Beach Cup. Bij Atheneum Brugge zamelden de leerlingen ook oude gsm’s in met het doel de grondstoffen die deze bevatten weer in omloop te brengen.

Sensibiliseren

Scholen werden er met sensibiliseringsacties toe aangezet om het aantal koelkasten te beperken, kopieermachines en elektrische boilers op timers te plaatsen, en lekkende toiletten, lavabo’s en douches te herstellen.

Minder verpakkingen

De !mpactscholen zetten hun leerlingen er van jongs af toe aan om de voorkeur te geven aan herbruikbare materialen. Dat betekent dat ze drinkflessen gebruiken in de plaats van blikjes en wegwerpflessen, en hun boterhammen niet in aluminiumfolie verpakken, maar in een brooddoos stoppen. De scholengroep investeert al lang in het verminderen van verpakkingen. Nog voor 2014 werden in alle scholen waterfonteintjes geïnstalleerd zodat alle leerkrachten en leerlingen kraantjeswater kunnen drinken. Ook leuk: bij het internaat MPI De Kaproenen kregen alle kinderen een fleece dekentje: daar kunnen ze zichzelf in verpakken mochten ze het wat fris hebben 😊.

Creatief initiatief op 9 februari

-Gisteren ging KTA Brugge creatief aan de slag met een foto challenge wedstrijdje: wie de coolste, hipste of vreemdste trui droeg en die postte op Instagram, kon een pizzalunch op school winnen.
-Bij BS De Valke werd de dikke trui ingepast in het jaarthema van de school, ‘Jij kun(s)t het.’ Elke klas versierde een trui, geïnspireerd door een kunstenaar. De leerkrachten showden die tijdens een modeshow. Maar ook de leerlingen mochten gisteren hun lievelingstrui aantrekken, of eens gek doen en hun trui achterstevoren dragen, hun trui pimpen (misschien wel met een fantastisch idee voor ons klimaat?), de trui van mama, papa, broer, zus… dragen, zelf een trui breien… in elk geval toonden dat zij het zich aantrekken!

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.