Digitale inclusie moet nog voor meer verbinding tussen alle Bruggelingen zorgen
Het stadsbestuur van Brugge levert met de nota ‘Digitale Inclusie in Brugge’ een belangrijke inspanning om een inclusieve digitale samenleving te bouwen waarin niemand achterblijft. “Digitalisering biedt talloze voordelen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. 40% van de mensen is nog steeds digitaal kwetsbaar. Veel Bruggelingen missen de middelen, vaardigheden of toegang om volledig te participeren in deze digitale wereld. In Brugge werken stadsdiensten, bibliotheken, buurtcentra en educatieve instellingen nauw samen om ervoor te zorgen dat alle inwoners toegang hebben tot de digitale wereld”, zegt schepen van Welzijn Pablo Annys.
Uit de nota blijkt dat 16% van de inkomensarme huishoudens in Brugge thuis geen internet heeft, dat 36.894 Bruggelingen tussen 16 en 74 jaar digitaal kwetsbaar zijn en dat in 2023 maar liefst 784 digiscans werden uitgevoerd om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Deze gegevens benadrukken waarom digitale inclusie een prioriteit moet blijven binnen het lokaal beleid.
Brugge heeft al jarenlang een sterke focus op digitale inclusie en zet verschillende initiatieven in om deze problematiek aan te pakken. Zo zijn er in de stad 30 digipunten waar jaarlijks meer dan 3.500 mensen terecht kunnen voor laagdrempelige hulp. Voor inwoners die geen toegang hebben tot basisvoorzieningen zoals hardware en internet, biedt de Stad oplossingen zoals gratis laptops voor mensen in armoede en een sociaal tarief voor internet. Daarnaast organiseert Brugge opleidingen die inspelen op de directe noden van de bevolking en heeft het een vernieuwde Digiwijzer geïntroduceerd als een praktische gids voor digitale hulpmiddelen. “Door een combinatie van online en offline ondersteuning aan te bieden, aangevuld met mobiele digipunten, digiscans en digihulp aan huis, maken we digitale hulpverlening toegankelijker dan ooit”, zegt schepen Pablo Annys.
Sleutelrol voor bibliotheek
De Brugse bibliotheek speelt een essentiële rol in deze inspanningen. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Met een netwerk van twaalf vestigingen, waar jaarlijks meer dan 20.000 wekelijkse bezoeken worden genoteerd, biedt de bibliotheek gratis openbare computerruimtes en veilige wifi. Vorig jaar resulteerde dit in ruim 22.000 sessies.” Naast spontane digihulp door medewerkers kunnen bezoekers ook rekenen op deskundige vrijwilligers voor complexere problemen. De bibliotheek organiseert bovendien digisessies en workshops om digitale vaardigheden te versterken en biedt toegang tot een uitgebreide digitale collectie, waaronder e-boeken en cursussen. Als sociale leerplek stimuleert de bibliotheek bezoekers om digitale tools te verkennen en ondersteunt ze hen bij hun persoonlijke ontwikkeling.
Het e-inclusieteam van OCMW Brugge vormt een sleutelcomponent in deze aanpak. Dit team fungeert als centraal aanspreekpunt en transversale e-inclusiedienst, verbindt lokale en bovenlokale organisaties en ondersteunt digihelpers met opleiding en begeleiding. Door samenwerkingen op te zetten met partners zoals Mintus, buurtcentra en armoedeverenigingen, wordt een breed draagvlak gecreëerd. Dankzij subsidies is Brugge een pionier op het gebied van laptops voor mensen in armoede, mobiele digipunten en blended hulpverlening. Deze financiële impuls maakt het mogelijk om initiatieven te realiseren en uit te breiden.
“Digitale inclusie vraagt om een gezamenlijke inspanning”, zegt schepen Pablo Annys. “In Brugge wordt nauw samengewerkt tussen stadsdiensten, bibliotheken, buurtcentra en educatieve instellingen om ervoor te zorgen dat iedere inwoner toegang heeft tot de digitale wereld. De Stad blijft inzetten op inclusieve digitale diensten, betere toegang tot internet en hardware, en brede ondersteuning en opleiding. Omdat digitalisering zich in hoog tempo blijft ontwikkelen, is blijvende aandacht en inzet noodzakelijk.”