Home > Diesel is de nieuwe politiehond van Politiezone Damme/Knokke-Heist

Diesel is de nieuwe politiehond van Politiezone Damme/Knokke-Heist

Geschreven op 2 juli 2020 om 16:05 door Mario De Wilde

Een zwaar verkeersongeval haalde begin februari het leven van hondengeleider Björn De Waele (42) overhoop. Het verlies van zijn oogappels, politiehonden Drago en Blue, liet geen enkele dierenliefhebber onberoerd. Vandaag werkt Björn hard aan zijn comeback met de Mechelse herder Diesel (1). “Diesel verzet mijn gedachten en geeft me de moed om door te gaan. Hij heeft mijn hart al gestolen”

Hoe zou je Diesel omschrijven?

Als een bodybuilder met een klein hartje. (lacht) Diesel is nog jong, maar weegt bijna veertig kilogram. Geloof me, hij maakt op veel mensen indruk met zijn grote kop en lijf. Diesel is wel een heel rustige en sociale hond. Hij pikt alles ook snel op, als hij dat wil tenminste. (knipoogt) De loebas is nog jong en speels in zijn kop.

Hoe verliep je zoektocht naar een nieuwe hond?

Na het ongeval kreeg ik veel berichten van mensen die een puppy hadden of een hond die al in opleiding was. Zelfs uit het buitenland. Het was enorm overweldigend. Diesel vond ik in Limburg via een Facebook-groep. De eigenaars brachten hem eind februari mee naar de hondenschool in Oostende. In het gezelschap van een tiental bevriende hondenliefhebbers maakten we een wandeling. Iedereen wou me helpen met het vinden van een goede hond. Diesel bleef bij elke oefening kalm, sociaal en meegaand. Het gevoel zat goed en ik nam hem die avond mee naar huis.

Had je meteen het gevoel: dit is de hond voor mij?

Er was meteen een klik, maar het vraagt tijd om een hond te leren kennen. Ik haalde geen puppy van enkele weken in huis. Diesel was een jonge hond van negen maanden. Dat waren ook al geen melktandjes meer, hé. Elke dag werken we aan onze band en we zijn op goede weg. Diesel heeft mijn hart al gestolen. (glundert)

Diesels opleiding ging in juni van start. Hoe verliepen de eerste dagen?

Fantastisch. Een van de eerste opdrachten bestond uit het beklimmen van een hoge, metalen trap. Ik heb hoogtevrees, maar dankzij Diesel ging ik met een big smile naar boven. We legden het traject samen af, zonder stress. (trots) Als Diesel en ik de opleiding goed doorkomen dan gaat hij hopelijk als dual purpose hond aan de slag. Zo kan het politieteam hem inzetten als patrouille- en drugshond.

Hoe weet je of Diesel geschikt is als politiehond?

Dat kan je in het begin nooit met zekerheid zeggen, maar Diesel heeft een goede knop. Hij is sociaal en speels, maar op mijn commando kan hij de knop omdraaien naar werkmodus. (trots) Dit vergt veel training, zowel op het werk als thuis. Ik vind het belangrijk dat ik mijn hond ook in een normale omgeving kan vertrouwen. Iedereen moet hem kunnen strelen.

Hoe ziet de ideale toekomst er voor jou en Diesel uit?

De opleiding van een dual purpose hond duurt ongeveer 800 uren. Eind dit jaar hoop ik al met Diesel als patrouillehond inzetbaar te zijn. We trainen hard zodat de collega’s en inwoners zo snel mogelijk op ons kunnen rekenen. (vastberaden)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.