Home > Didier Lemaire presenteert eeuwkalender over historisch Brugge

Didier Lemaire presenteert eeuwkalender over historisch Brugge

Geschreven op 14 december 2022 om 09:44 door Mario De Wilde

Didier Lemaire is perfect tweetalig en gaf in een recent verleden ook het prachtig fotoboek ‘De Kusttram’ uit. Nu presenteert hij een eeuwkalender over historisch Brugge en het is een heel bijzonder werkstuk geworden, ideaal voor iemand die nog op zoek is naar een origineel kerstcadeau. Maak zelf kennis met dit pareltje:

• 28 A4 pagina’s, mat papier, glanzend cover.
• Feestdagen in België en de 5 buurlanden
• Schoolvakanties in Vlaanderen en België (verschillen tussen Wallonië en Vlaanderen!)
• Legendes in het Nederlands vertaald in het Frans, Duits, Engels en in het dialect van de stad!
• Presentatie van de “making-off” (anekdotes)
• Winkelprijs: slechts 10 €!

Voordelen en kenmerken van de kalender
1. Het is zeer praktisch: schoolvakanties, weeknummers, vakjes voor wekelijkse activiteiten, feestdagen, Moederdag en Vaderdag, dagen van uurwisseling…;
2. De bijschriften zijn vertaald in het dialect, alsook in het Frans, Duits en Engels;
3. Het wekt nieuwsgierigheid om uit te vinden in welke maat de stad veranderd is (“Zoek de 7 verschillen”);
4. De foto’s zijn erg netjes, met een mooie licht, en de ansichtkaarten werden opgepoetst;
5. De prijs-kwaliteitverhouding voor zo’n unieke regionale kalender is dan ook onverslaanbaar.
6. Het is een puur Belgisch product, gemaakt door een tweetalig Belg (historicus van de KULeuven).

Hoe kwam deze kalender tot stand?
Gemakkelijk hé! De steden kiezen. Oude postkaarten zoeken en kopen, ze inscannen, klasseren, reinigen en verbeteren. Elke site terugvinden, het juiste zonlicht en de beste kadrering bepalen. Thuis, de beste fotos kiezen. Ze perfect uitlijnen met de postkaarten. De legendes opstellen. Ze laten vertalen. De lay-out zorgen. Verkopers en verdelers zoeken. Contracten opstellen. De pakketten per post versturen. De verkopen factureren. Om uiteindelijk in jouw handen te belanden… Maar euh, dat was alles! Gemakkelijk, zegt men?

Over de postkaarten en de foto’s
Het merendeel van de postkaarten dateert van voor 1914 en niet van 1923 zoals de titel op de cover aangeeft. Ze werden gereinigd en de contrasten aangescherpt. Tijdens mijn omzwervingen gebruikte ik een SONY Alpha 6000 of een PENTAX 645D van 2 kg. Ik kies altijd voor het RAW-formaat.
Het is soms onmogelijk om de kadrering van de oude postkaarten te respecteren. Dit komt door de stedelijke veranderingen, de aanwezigheid van obstakels, maar vooral door de optische vervorming van de lenzen, die in die tijd helemaal anders waren. Men vraagt me geregeld om bepaalde plaatsen te fotograferen voor een kalender, maar ik moet altijd van de basis vertrekken: de bestaande oude postkaarten.

Over Didier Lemaire (54)
Didier behaalde een diploma geschiedenis aan de Universiteit van Namen en de KULeuven in 1990. Hij werd freelance vertaler Nederlands-Frans. Maar al sinds zijn 15de houdt hij van treinen, boeken, foto’s, steden en Belgische musea. Met veel verbeelding en een portie lef, slaagde hij erin om al die interesses te bundelen in één activiteit: de uitgave van kalenders die huidige plekken vergelijkt met oude postkaarten. Om zo duurzaam mogelijk te werk te gaan, gebeurden bijna alle verplaatsingen te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer.

Zijn band met Brugge
Didier: “Ik ben geboeid door geschiedenis en kwam tijdens een vakantie aan zee geregeld per trein naar Brugge om er musea te bezoeken. Ik was in die tijd grote fan van de Vlaamse Primitieven. De plaatsen op de postkaarten terugvinden was geen grote opgave, op enkele uitzonderingen na.”

Enkele anekdotes over de kaarten en foto’s van deze kalender
-05/2023 – Ik had wat moeilijkheden om de Langerei te vinden. Ik vroeg hulp aan een oude, geboren en getogen Bruggeling. “Het is daar, een beetje verderop”, zei hij met z’n accent. Ja, het was minstens 600 meter verder !
-06/2023 – Het Sint-Janshospitaal is een erg gekende én veel gefotografeerde plek. Heel wat toeristen nemen hier een selfie, waarvan velen onder hen met een selfiestick … Maar als je dus een vrij zicht wil, moet je geduld hebben.
-08/2023 – Het is niet makkelijk om de Woensdagmarkt te fotograferen, want er zijn bijzonder veel auto’s. Gelukkig, gewapend met een kleine, draagbare trapladder, door mijn scherm te kantelen en mijn arm ver uit te strekken, lukte het me om een foto te nemen waar het merendeel van de autodaken niet op te zien is. De positie was niet perfect want het standbeeld van Memling lijkt veel te groot, maar het was niet mogelijk om verder achteruit te gaan.
-09/2023 – Bij een eerste bezoek in de herfst, had ik al geprobeerd om een goed standpunt te vinden, maar tevergeefs. De tweede keer lukte beter! Hartelijk dank aan de brasserie Brugge Die Scone om me toe te laten om vanop het eerste verdiep deze foto te nemen.
-10/2023 – Voor een kalender als deze, respecteer ik zoveel mogelijk de seizoenen. Het ontbrak me echter aan tijd om een volledige dag in Brugge te spenderen. Het waren eerder blitzbezoeken waarbij ik enkele foto’s nam na op dezelfde voormiddag nog naar Leuven te hebben gereisd. Maar ik had geluk: een felblauwe hemel, prachtige kleuren, gouden licht…
-12/2023 – Een kalender moet natuurlijk ook de sfeer van de eindejaarsfeesten weergeven. Om die vast te leggen heb je een statief en vele pogingen nodig, gezien het aantal fietsers dat hier passeert.

info@calendriers-azur.be
www.calendriers-azur.be
FB : https://www.facebook.com/calendriersAZUR

3 reacties

fabrice gilson
Geschreven op 2022-12-31 18:24:08
Tof! Bijzonder concept, verzorgde foto’s. En voor deze prijs, mijn standaard kado voor enkele vrienden voor deze eindejaar 2022 ;-)
Didier
Geschreven op 2022-12-31 16:38:05
U kunt in bijna alle dagblad- en boekhandelaars van Brugge vinden.
redgy Vandenabeele
Geschreven op 2022-12-17 00:28:32
Waar kan ik deze kalender kopen en wat is de prijs.Ik vind het zeer mooi

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.