Home > Dialysepatiënten uit regio Roeselare en Tielt kregen een draagtas in vilt

Dialysepatiënten uit regio Roeselare en Tielt kregen een draagtas in vilt

Geschreven op 26 december 2022 om 15:53 door Mario De Wilde

Deze voormiddag had de voorstelling plaats van een project gevraagd door Vriendenkring Nierpatiënten Roeselare, ondersteund door de Tieltse Perskring en gefinancierd door Cera. De aanvraag werd op die manier verantwoord: Men zou graag herbruikbare tassen aankopen als kerstgeschenk voor de dialysepatiënten. Er zijn nu 330 patiënten en zo kunnen we ook de nieuwkomers verwelkomen. De linnen tassen waren niet tijdig leverbaar en dan werd gekozen voor draagtassen in vilt.

Waarom een tas? Wel, dialysepatiënten brengen het een en ander mee van huis om hun dialyse comfortabel te maken:
– een heen-en-weer schriftje met info voor het thuisfront of
rusthuis met wijziging medicatie,
– eventueel een glycemiemeter,
– een dekentje want tijdens de dialyse krijgen de patiënten koud,

– een koek, een stuk fruit (tijdens de dialyse mag er eens van
het normale patroon afgeweken worden, want kalium spoelt
meteen weg),
– een boek, krant om te lezen tijdens de dialyse, …

Nu brengt iedereen een eigen zak mee. Van de ene is die al slordiger dan de andere en we denken dat dit cadeautje dus zeer bruikbaar zal zijn. Met dit geschenk wensen we ook de bekendheid van de VNR te verbeteren want tijdens de coronajaren kwamen er heel wat patiënten bij. Door het gebrek aan activiteiten is de VNR bij nieuwe patiënten nog ongekend. De draagtas is ook een duurzaam product: de grijze vilten tassen zijn herbruikbaar.
De voorstelling verliep heel vlot met een welkom en bedoeling van de Vriendenkring Nierpatiënten Roeselare en korte uiteenzetting omtrent het dialysecentrum in AZ Delta Roeselare door coördinerend hoofdverpleegkundige Stefaan Maddens. Nadien kreeg Geert Coghe het woord. Als ondervoorzitter van de RAR (regionale adviesraad Roeselare-Izegem) lichtte hij de bedoeling van Cera toe bij verschillende projecten. Dialysepatient en bestuurslid VNR Céline D’Hulst wees op het praktische van de (700) vilten draagzakken terwijl Hans Verbeke (voorzitter Tieltse Perskring) de bijdrage van de journalisten uit het Tieltse toelichtte. AZ Delta sloot af met een receptie.

Ambitie
Dit project draagt bij aan een van de ambities van Cera: een solidaire samenleving zonder drempels, waaraan iedereen volwaardig en gelijkwaardig kan deelnemen.
Duiding: Veel patiënten hebben het al moeilijk door hun ziekte en die extra aandacht zal zeer gewaardeerd worden. Dezelfde tas maakt ook geen onderscheid tussen de patiënten. Het kan ook aanzetten om deel te nemen aan de activiteiten van de vereniging en zo extra hulp en informatie (gratis) ontvangen, bijvoorbeeld via de eigen periodiek ’t Krantje, waar ook de nefrologen van het ziekenhuis aan meewerken.

Foto v.l.n.r. en functie: Stefaan Maddens, coördinerend hoofdverpleegkundige, secretaris Vriendenkring Nierpatiënten Roeselare (VNR), Guido Defour, erevoorzitter Tieltse Perskring (TPK), Dr. An Vanacker, nefroloog, Christine Mestdagt, 28 jaar terug getransplanteerd en nmedebedenker van het project, Gino Matthys, voorzitter VNR, Hans Verbeke, voorzitter TPK, Kim De Vos, secretaris TPK, Céline D’Hulst, bestuurslid VNR, Stefanie Azou, verpleegkundige AZ Delta, Geert Coghe, ondervoorzitter RAR (Cera) en Tine Vandewaetere, Cera-meter van het project. Dank aan Mandelnieuws.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.