Home > Deze mensen uit Knokke-Heist brengen half december ‘Foei Minister’

Deze mensen uit Knokke-Heist brengen half december ‘Foei Minister’

Geschreven op 8 november 2023 om 09:57 door Mario De Wilde

Op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 december 2023 telkens om 20 uur brengt het Koninklijk Toneelgezelschap Knokke-Heist in het CC Scharpoord de spetterende komedie ‘Foei, minister!’ van Ray Cooney in een regie van Bruggeling Jean-Paul Lantsoght. Dat belooft, zo vlak voor de feestdagen, nog een heerlijk lachavondje uit….

Inhoud
Minister Staf De Buck wil met de secretaresse van de oppositie, Vicky Thienpondt, een avontuurtje beleven in hotel Ter Brugghe in Brugge terwijl hij eigenlijk aanwezig moet zjn op het congres van de regering in het Oud Sint-Jan in Brugge.  Maar dan doen ze een vreselijke ontdekking!  Gelukkig kan Prudent, de kabinetschef van de minister, de benarde situatie ontrafelen.  Ze zetten echter wel het hotel helemaal op stelten. De lachspieren van het publiek zullen sowieso op de proef worden gesteld!

Rolverdeling

Staf De Buck: Olivier Speybroeck
Prudent De Rop: Thomas Coolen
Vicky, secretaresse: Janice Gryson
Manager hotel: Vicky Stuer
Dienstmeid: Ann Emonts-gast
Bobby: Brecht Merlevede
Lijk: Yaron De Wispelaere
Kamermeid: Diane Calleeuw
Claire: Ann Van Geeteruyen
Sabine: Christa Pintelon

Regisseur Jean-Paul Lantsoght
Jean-Paul Lantsoght werd al heel vroeg, nl. op zijn 15e, door de toneelmicrobe gebeten dankzij enthousiaste leraren Nederlands en Frans. Acteren en regie werden aangeleerd aan de universiteit van Cambridge en TheatertenTog in Antwerpen, waar hij les kreeg van vermaarde acteurs en regisseurs.  Jean-Paul regisseerde al bij heel wat gezelschappen, o.a. in Antwerpen, Waardamme, Loppem, Dudzele, Brugge, Landegem, Sijsele, Varsenare en Knokke-Heist. Hij behaalde heel wat prijzen waaronder een Europese prijs voor zijn zelf geschreven toneelstuk voor de jeugd ‘Vossenjacht’, opgevoerd bij Feniks in Landegem, de Nederlandse Zilverpenning voor de regie van ‘Moord op Dunholm Castle’ met Werkgroep 66 uit Brugge en de Cultuurprijs van de stad Damme voor de jeugdmusical ‘Devil’s Paradise’ met de jeugd van Theater Rostune. Hij schreef ook een achttal korte  toneelstukken waarvan er zich één tijdens de smokkelperiode in Knokke-Heist afspeelt.

De auteur Ridder Ray Cooney
Raymond George Alfred Cooney (geboren op 30 mei 1932) is een van de beroemdste en meest gespeelde Britse toneelschrijvers. Ook bleek hij vele jaren zelf acteur. Zijn toneelstukken werden ontelbare keren vertaald en worden nog steeds wereldwijd gespeeld. Zijn meest bekende stuk is Run for your wife dat in België en Nederland werd uitgebracht onder verschillende namen, zoals Goeie Buren, Kink In De Kabel en Taxi Taxi. Dit stuk werd negen jaar gespeeld in een theater in het Londense West End, het mekka van het theater. Cooney begon met acteren in 1946 en speelde vooral in komische en hilarische stukken. In deze periode schreef hij zelf zijn eerste toneelstukken zoals One For The Pot (Nederlandse titels: Een Scheve Schaats en Wie van de drie). Hij bleek ook betrokken in het script van de Britse horrorkomedie What a Carve Up! uit 1961, met Sid James en Kenneth Connor in de hoofdcast. Samen met zijn zoon Michael schreef Cooney de klucht Tom, Dick and Harry (Nederlandse titel: Tom, Dick en Harry) dat het KTKH enkele jaren geleden speelde. In 1983 werd Cooney artistiek directeur in de door hem opgerichte Theatre of Comedy Company. Deze toneelgroep produceerde meer dan 20 stukken zoals Pygmalion, Loot en Run For Your Wife. Cooney verscheen in diverse films, waaronder de verfilming van zijn toneelstuk Not Now, Darling (Nederlandse titels: Nee Schat, Nu Niet! en Alles uit… behalve het licht) uit 1973. Dit toneelstuk was een samenwerking met een andere bekende auteur John Roy Chapman. In 1991 bracht hij met bijzonder veel succes de première van Out of order (Foei, minister! en ook wel bekend als Motie van wanorde) in de London West End. In 2005 werd hij door Koningin Elisabeth tot Ridder in de Orde van het Britse Rijk geslagen en dit als absoluut eerbetoon aan zijn bijdrage aan de toneelwereld.

Kaarten zijn te verkrijgen bij de leden, via www.ktkh.be, 0495 36 66 10 (Dirk Timmerman, penningmeester) of 0475691865 (Dominiek Segaert, pers en communicatie) en in het Cultuurcentrum Scharpoord. 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.