Deze lokale ambtenaren uit West-Vlaanderen maken kans op de Servantes award
Op donderdag 26 oktober vindt de tweede editie van de Servantes Award plaats in Aalst. Lokale ambtenaren uit Brugge en De Panne dingen mee naar de gegeerde award. De prijs zorgt voor een positieve erkenning van professionals bij lokale besturen. “De vakkennis en jobprofielen van medewerkers van lokale besturen zijn bijzonder divers. Wat de local civil servants wél allemaal gemeen hebben, is dat zij onze lokale samenleving goed doen draaien. Daarom verdienen ze een mooie hommage”, vertelt Dieter De Kerpel van Servantes. Op de uitreiking spreekt UNIZO-gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche over de speerpunten van een lokaal ondernemersvriendelijk beleid. De administrateur-generaal van het Agentschap Binnenlands bestuur, Jeroen Windey, sluit de avond af.
Met de Servantes Award richt zich specifiek op medewerkers van lokale besturen. Servantes is specialist in het inschakelen van tijdelijke professionals voor steden en gemeenten. Via de Servantes Award wil de organisatie bijdragen aan kennis over en de waardering van professionals van lokale besturen. Want er is nood aan positieve aandacht voor deze local civil servants.
“We willen positieve aandacht vestigen op werken bij lokale besturen. Je kan er unieke functies uitoefenen ten dienste van het bestuur en van de lokale gemeenschap. In de diverse kandidaturen zien we dat collega’s en medewerkers geëerd worden omwille van hun professionele gedrevenheid. Tienduizenden mensen werken met hart en ziel in de sector en ze verdienen het om trots te zijn op hun job en hun prestaties”, zegt Dieter De Kerpel, managing partner van Servantes. De winnaars ontvangen een kunstwerk van ontwerper Rik Verhaest (Erpe-Mere, alumnus van de Academie Beeldende Kunst Aalst en winnaar van de Valerius De Saedeleerprijs ’21-‘22) waarin het beeld van een stad of gemeente weerspiegeld wordt. Ook de provincie West-Vlaanderen is goed vertegenwoordigd met lokale ambtenaren uit Brugge en De Panne.
William De Beuckelaere, projectleider Zorgvereniging Mintus (voorheen OCMW Brugge)
William De Beuckelaere is gestart als onderhoudsman bij het toenmalig WZC Ten Boomgaarde en is doorgegroeid tot projectleider technieken. Hij maakt al tientallen jaren deel uit van de wachtdienst en is vaste vrijwilliger op opendeurdagen en andere evenementen. William stelde zijn pensioen uit tot een groot project van het WZC volledig voltooid is en er een vervanger voor hem gevonden is.
“William is een voorbeeld van een werknemer die binnen een openbaar bestuur elke dag opnieuw gedurende meer dan 40 jaar het beste van zichzelf te geven”, prijst zijn collega Ann Vandycke hem.
Stijn Cool, polyvalent medewerker en klusjesman, Welzijnsvereniging Ons Huis, Brugge
Stijn Cool is sinds februari In dienst sedert de Welzijnsvereniging Ons Huis. Hij heeft een loopbaan als werkbegeleider, opvoeder, administratief bediende en werfleider.
“Stijn is een absolute meerwaarde voor de ganse organisatie. Hij bracht nieuwe inzichten, oplossingen en know-how binnen in de organisatie”, prijzen zijn collega’s hem.
Stijn over zijn keuze voor Ons Huis: “De werkzekerheid en de doorgroeimogelijkheden in een grotere organisatie bieden een leuk vooruitzicht. Maar ook de afstand woon-werkverkeer is goed af te leggen met de fiets als je lokaal kiest.”
Team Oekraïne, OCMW Brugge
In maart 2022 moest het nieuwe samengesteld “team Oekraïne” bijzonder snel schakelen. Initieel bestond het team uit medewerkers die reeds aan de slag waren binnen de sociale dienst. Later kwamen daar 10 nieuwe collega’s bij, vooral maatschappelijk werkers, zowel nieuwkomers als anciens. Het team heeft meegewerkt aan de opdracht om gemiddeld 300 Oekraïners een inkomen en/of huisvesting te geven. Het speelde een voortrekkersol voor andere centrumsteden.
Veerle Van Vynckt, adviseur sociale dienstverlening, heeft niets dan lof: “Het team Oekraïne zorgt voor een positieve dynamiek en uitstraling bij de ganse sociale dienst en het lokaal bestuur. Het team doet goesting krijgen in werken voor een OCMW!”
Luc Anno, stedenbouwkundig ambtenaar, De Panne
Luc Anno begon zijn loopbaan in De Panne als stagiair-tekenaar en werkte zich door voortdurende bijscholing op tot gemeentelijk stedenbouwkundig ambtenaar.
“Hij is een ambassadeur van de gemeente. Het voorbeeld ook van een selfmade man in een steeds veranderende omgeving”, typeert personeelsverantwoordelijke Véronique Liefhooghe Luc Anno.
Team HR, De Panne
Dit zeskoppig team heeft met een ambitieus veranderingsprogramma op alle vlakken van het personeelsbeleid en de cultuur een nieuwe wind laten waaien in het lokaal bestuur De Panne. Mede dank zij hun initiatieven zette De Panne grote stappen naar een moderne, efficiënte en aantrekkelijke organisatie en werd De Panne een sterk merk op de arbeidsmarkt.
“Wij zijn ambassadeurs van het nieuw HR-beleid en vinden het dan ook onze taak om andere lokale besturen te bekeren”, glundert Gregory Brunin, HR-manager.
Het team Project Club
Team Project Club is een dienstoverschrijdend team dat de projectmatige aanpak op de kaart heeft gezet binnen het lokaal bestuur De Panne: 50 van de 300 medewerkers zijn lid van de “Project Club”. Projecten verlopen sneller en efficiënter verlopen, wat perfect past in de waarden die het bestuur uitdraagt: continue verbetering, klantgerichtheid…
Zeskoppige jury
De jury die zich dit jaar over de ingediende dossiers boog, is samengesteld uit Prof. dr. Herwig Reynaert van de UGent, Wim Geirnaerdt van Unizo, Kris Torfs van Burgerzaken Vlaanderen vzw, Karolien Dezeure van Mondea, Wim Vandenbroeck van Exello.net en Catherine Ruys van DCR Consulting.