Home > Deze fietsbrug over de Leie moet straks Wielsbeke en Waregem verbinden

Deze fietsbrug over de Leie moet straks Wielsbeke en Waregem verbinden

Geschreven op 17 februari 2021 om 10:34 door Mario De Wilde

De werken aan de nieuwe fietsbrug over de Leie tussen Waregem en Wielsbeke vatten komende zomer aan en zullen in totaal één jaar duren. De aanleg van de nieuwe fietsbrug kost 2,23 miljoen euro, te verdelen over de Vlaamse overheid, de stad Waregem en de gemeente Wielsbeke. Vlaanderen betaalt 62,5%, Waregem en Wielsbeke nemen samen de resterende 37,5% voor hun rekening. Daarnaast financiert De Vlaamse Waterweg ook omgevingswerken en de versterking van oevers van de Leie, goed voor nog eens 2,5 miljoen euro. Dat leert Vlaams volksvertegenwoordiger Bert Maertens uit het antwoord op zijn parlementaire vraag aan minister van Mobiliteit en Lydia Peeters.
De Vlaamse Regering investeert in 2021 het recordbedrag van 335 miljoen euro in de uitbreiding en vernieuwing van fietsinfrastructuur. Eén van de geselecteerde projecten is de bouw van de nieuwe fietsbrug over de Leie op de grens tussen Wielsbeke en Waregem. Die brug wordt straks gerealiseerd op 1,5 km afstand van de gloednieuwe wegbrug Ooigem-Desselgem.

“De aanloophelling op de linkeroever ligt op het grondgebied van Wielsbeke en sluit aan op het jaagpad langs de Oude Leie-arm. De aanloophelling op de rechteroever bevindt zich op het grondgebied van Waregem en ligt in het verlengde van het jaagpad ter hoogte van het pad naar de Zavelput”, weet Maertens.

De aanbesteding van het project en de aanduiding van aannemer gebeuren nog dit voorjaar. De werken starten deze zomer en zullen één jaar in beslag nemen. “Naast de bouw van de hoofdoverspanning van de nieuwe brug en de aanloophellingen op beide oevers, worden ook de oevers op verschillende plaatsen versterkt. Verder worden de aanloophellingen van de brug aangesloten op de bestaande jaagpaden en komt er in afstemming met Agentschap Natuur en Bos nieuwe vegetatie langs de oevers van de Leie”, verduidelijkt Bert Maertens. Die werken zijn volledig ten laste van de Vlaamse overheid.
Foto Vlaamse Waterweg

1 reactie

Marsel
Geschreven op 2021-02-19 10:16:02
Heel mooi en hopelijk nog van dit voor de fietsers.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.