Home > Desselgem telt nu al af voor tweedaagse Tour de Briek (11-12 september)

Desselgem telt nu al af voor tweedaagse Tour de Briek (11-12 september)

Geschreven op 31 augustus 2021 om 11:48 door Mario De Wilde

Goed nieuws! Nadat ze noodgedwongen een jaartje moesten overslaan gaat KWB afdeling Desselgem voor de negende maal Tour de Briek organiseren op zaterdag 11 en zondag 12 september. Op deze twee dagen worden twee recreatieve fietsroutes uitgepijld, vertrekkend van uit het sportcentrum van Desselgem: Tour De Briek-Medium (50 km) en de Tour de Briek-Large (75 km). Beide routes gaan door het glooiende landschap tussen Leie en Schelde over een vernieuwd parcours en bevatten alle fietscomponenten die Briek heel graag had.

De 50 km is voor iedere fietser op zijn tempo haalbaar en bevat een kleine 200 hoogtemeters. De 75 km is iets pittiger en bevat ca. 500 hoogtemeters. In beide gevallen bevindt zich ongeveer halverwege in Elsegem een bevoorrading. Aan het sportkaffee, op het sfeervolle plein is ook een mooie (openlucht)-fototentoonstelling over Briek Schotte te aanschouwen.

Inschrijven kan via de website vooraf tot 8 september aan 4 EUR, of op zaterdag en zondag van 8.00-11.00u aan 6 EUR in het Sportkaffee Leiestadion. Jongeren <12j kunnen gratis meerijden. Tevens is er een korting voor groepen van >10p (- ½ EUR/pp) of leden van de wielerbond Cycling Vlaanderen (-1 EUR/pp).
Praktisch informatie:
Start en aankomst
Start en aankomst aan Sportkaffee Leiestadion bij de sporthal van Desselgem. (Georges Coornaertdreef 9, 8792 Desselgem)
Parkeren 
Er zijn tal van parkeermogelijkheden binnen de straal van 1 km van de start/aankomstplaats :
– Ontmoetingscentrum (OC) in de Georges Coornaertdreef (200 plaatsen)
– Stedelijke Basisschool in de Pompoenstraat 44 (60 plaatsen)
– Begraafplaats in de Ooigemstraat (30 plaatsen)
– Begraafplaats in de Schoendalestraat (40 plaatsen)
Voorzieningen
– Gratis bewaakte fietsenstalling
– Gratis vervoer naar startplaats bij pech
– Gratis proever van één van onze streekbieren
• Een smaakvolle hap bij aankomst en kortingticket hiervoor
• Sfeervolle ‘après-bike’ aan Sportkaffee Desselgem
Parcours
De twee parcours worden in de week van 6 september in een gpx-bestand online geplaatst op onze website http://tourdebriek.weebly.com
Uiteraard worden de routes ook mooi uitgepijld met roze pijlen (voorzien van het Tourdebriek-logo). Alle info en online-inschrijvingsmodule is te vinden op http://tourdebriek.weebly.com Dit evenement gaat door rekeninghoudend met de opgelegde coronavoorschriften.

Nog wat historiek rond Briek Schotte:
“Moeder, moeder, hoort gij mij? Ik heb gewonnen en ben wereldkampioen!”
Albéric Schotte (IJzeren Briek) werd geboren in Kanegem op 7 september 1919 en overleed in Kortrijk op 4 april 2004.  Hij won in zijn lange carrière tweemaal de ‘Ronde van Vlaanderen (1942 en 1948) waaraan hij twintigmaal deelnam, en werd twee keer wereldkampioen (1948 en 1950).  Hij nam ook viermaal deel aan de ‘Ronde van Frankrijk’ waarin hij in 1948 tweede eindigde achter Gino Bartali. Door zijn hoekige en werkende stijl was Briek het type-voorbeeld van de ‘Flandrien’.  Een beeld van hem als wroetende renner siert het dorpsplein van Kanegem sinds 1997.

Briek Schotte stierf in 2004 op de dag van de Ronde van Vlaanderen en kreeg een begrafenis in stijl – hij werd de kerk binnen- en buitengedragen door acht wielergrootheden uit vier generaties, waaronder vier wereldkampioenen.  Een wielerwedstrijd, de GP Briek Schotte, is naar hem vernoemd, en deze wordt gereden in Desselgem, een deelgemeente van Waregem.

Waregem maakte Briek in 1987 ereburger van de stad. Desselgem van haar kant onthulde in februari 2006 ‘Het Briek Schotte pleintje’ met een monument in ijzer, zoals het ‘Ijzeren Briek’ betaamt. Boven het pleintje prijkt een indrukwekkende foto van kunstfotograaf Stephan Vanfleteren tegen een vrijstaande gevel in de Liebaardstraat, waar steevast zijn Grote Prijs haar apotheose kent. Desselgem houdt de gedachtenis aan ‘haar held’ levendig. Schotte woonde jarenlang in deelgemeente Desselgem. In 2010 was Desselgem “dorp van de Ronde van Vlaanderen”.
De ‘Grote Prijs Briek Schotte’, voorzien op dinsdag 14 september 2021, gaat ook dit jaar omwille van corona niet door.

1 reactie

Henny
Geschreven op 2021-08-31 13:34:04
Alle fietssportievelingen daarheen !

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.