Home > Derde Albanees (47) aangehouden op vermoeden van mensensmokkel in De Panne

Derde Albanees (47) aangehouden op vermoeden van mensensmokkel in De Panne

Geschreven op 18 mei 2023 om 09:10 door Mario De Wilde

In samenwerking met de National Crime Agency (NCA) uit het Verenigd Koninkrijk kwam de Federale Gerechtelijke Politie van West-Vlaanderen een organisatie op het spoor die zich kennelijk inliet met het smokkelen van personen naar het Verenigd Koninkrijk. Op 30 oktober vorig jaar kwamen twee leden van de organisatie met een krachtige RHIB (Rigid Hulled Inflatable Boat) vanuit het Verenigd Koninkrijk om ter hoogte van de Belgische kust transmigranten op te pikken en terug te varen naar het Verenigd Koninkrijk. De Federale Politie stelde alles in het werk om te voorkomen dat transmigranten in de boot zouden klimmen, om op die manier een levensgevaarlijke situatie te vermijden. Toen de twee vermoedelijke mensensmokkelaars de politiediensten opmerkten, stuurden zij hun RHIB in volle vaart tot op het strand van De Panne, waarbij zij uit de boot sprongen en vervolgens de vlucht namen in de richting van de duinen. Zij konden echter meteen ingerekend worden door de Federale Politie.

Rond de omgeving van het strand en de duinen bevonden zich 12 transmigranten van Albanese origine, meer bepaald 8 mannen, 3 vrouwen en 1 kind van 5 jaar. Ook deze personen konden door de politie geïntercepteerd worden en werden meegenomen naar de burelen voor verhoor. De beide verdachten van 34 en 44 jaar werden verhoord en werden vervolgens voorgeleid voor de onderzoeksrechter te Brugge, die hen heeft aangehouden. Tot op vandaag zitten beide verdachten nog steeds in voorlopige hechtenis op verdenking van mensensmokkel.

Het onderzoek naar medeverdachten ging ondertussen verder. Gisteren werd een derde verdachte gearresteerd. Het betreft een 47-jarige Albanees die samen met zijn gezin asiel heeft aangevraagd in België. Hij werd na verhoor meteen voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die hem gisteravond heeft aangehouden.

Er worden in West-Vlaanderen de afgelopen maanden veel minder vaststellingen op heterdaad verricht in het kader van mensensmokkel. Een jaar geleden was dat nog anders. Toen was een organisatie actief die met de regelmaat van de klok nautisch materiaal aanvoerde vanuit Duitsland. Nadat 18 arrestaties werden verricht op 05.07.2022, daalde het aantal heterdaad-vaststellingen zienderogen.

Nochtans worden in de provincie wekelijks acties georganiseerd om tussen te komen op de supply chain van de kleine bootjes. De acties worden gecoördineerd door de Directeur Coördinatie (Dirco) van de Federale Politie, maar ook diverse lokale politiezones nemen deel aan deze acties waarbij de ogen en oren zelfs tijdens de reguliere werking van de politiezones op scherp worden gezet om voertuigen met nautisch materiaal te onderscheppen. Op die manier probeert men te vermijden dat nautisch materiaal kan worden gebruikt om transmigranten ter hoogte van de kustzones in levensgevaarlijke situatie op de Noordzee te duwen. Dit lage aantal vaststellingen doet vermoeden dat de mensensmokkelaars andere routes kiezen en West-Vlaanderen mijden.

In dit dossier heeft de onderzoeksrechter het onderzoek niet beperkt tot de verdachten die op 30.10.2022 vanuit het Verenigd Koninkrijk kwamen met de krachtige boot. Het was duidelijk dat de ganse mensensmokkel goed georganiseerd was. Vandaar dat op zoek werd gegaan naar andere leden van de organisatie. De nieuwe arrestatie is het zoveelste bewijs dat we ons niet beperken tot de loutere heterdaad-situaties.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.