Home > Delegatie van de Broederschool van Roeselare leert Finland een lesje

Delegatie van de Broederschool van Roeselare leert Finland een lesje

Geschreven op 28 februari 2024 om 06:52 door Mario De Wilde

De Broederschool van Roeselare doet al jaren aan uitwisselingsprojecten met diverse landen, maar dit schooljaar kreeg de zesde Economie-Moderne Talen-Wetenschappen toch een wel heel speciale ervaring. 14 leerlingen trokken met hun leerkrachten Peter Devlieger en Dymphna Maes naar het onooglijke dorpje Pyhäjoki in Finland voor een uitgebreid project rond duurzaamheid, en dat met de steun van Epos. Eerder dit jaar werd op diverse tijdstippen al contact gelegd tussen de Roeselaarse en de Finse leerlingen om het project vorm te geven: in videochats deed de internationale groep gezamenlijk onderzoek naar het duurzaamheidsbeleid in beide landen; datamateriaal werd verzameld en in kaart gebracht. Gewapend met deze kennis gingen de Broederschoolse leerlingen tijdens hun uitwisselingsweek in Finland in diverse klassen op bezoek om er -in het Engels uiteraard- les te geven over de klimaatpolitiek, aan zes- tot zestienjarige Finse leerlingen.

“Een unieke ervaring,” weet Dymphna Maes, “want niet alleen werd er de creativiteit en taalvaardigheid van onze jongeren mee aangescherpt, maar ook hun verantwoordelijkheidszin en burgerschap. Ga er maar eens voor staan: les geven aan leerlingen die je niet kent, in een vreemde taal en binnen een andere cultuur. En bovendien over een onderwerp dat je je eerst nog via samenwerking met ‘vreemde’ leerlingen eigen moet maken.”

“Onze leerlingen zijn heel enthousiast aan de slag gegaan”, vult Peter Devlieger aan. “ Dat heeft natuurlijk ook veel te maken met hun verblijf bij een gastgezin in een prachtig besneeuwde regio, de reeks van typisch winterse activiteiten zoals skiën, ijshockey, winterbarbecue en ijszwemmen, en de mooie internationale vriendschappen die ze aan dit avontuur overhouden” vult hij lachend aan. “We kijken reikhalzend uit naar de komst van de Finse leerlingen in april, wanneer dit nu al uitgebreide project op Belgische bodem een al even praktisch vervolg zal krijgen. Het wordt voor de Finnen ook ongetwijfeld een even verrijkende ervaring om hier met ons onderwijssysteem kennis te maken,” besluit Dymphna, “want zelfs op dat vlak kunnen de beide scholen van elkaar leren.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.