Home > Definitieve bescherming van het stationsgebouw in Oostkamp

Definitieve bescherming van het stationsgebouw in Oostkamp

Geschreven op 20 januari 2023 om 17:05 door Mario De Wilde

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Financiën en Begroting, Wonen en Onroerend Erfgoed, beschermt het stationsgebouw van Oostkamp met luifel en wachthuisje definitief als monument. Het station werd bij ministerieel besluit van 3 januari 1997 beschermd als monument. In functie van de uitbreiding van de spoorlijn tussen Gent en Brugge moesten het station met luifel en het wachthuisje worden verplaatst. Daarom werd de bescherming in 2017 tijdelijk opgeheven in functie van de verplaatsing.

‘De plannen voor de uitbreiding van de spoorlijn tussen Gent en Brugge kruisten het pad van het beschermde stationswachthuisje van Oostkamp. Als pragmatische oplossing werd voor het verplaatsen van het wachthuis naar de andere kant van het spoor gekozen. Naast de bouwkundige werken waren er ook wat administratieve gevolgen. Eerst moest de bescherming van het monument worden opgeheven, pas daarna kon het verplaatst worden. Nadien zette de administratie de procedure tot bescherming opnieuw in. Alle werken zijn uitgevoerd en het wachthuisje van Oostkamp is nu opnieuw beschermd als monument.’, aldus minister Matthias Diependaele.

Het station werd opgericht tussen 1887 en 1889 naar een ontwerp van Henri Fouquet, die onder meer ook het station van Leuven, Soignies, Harelbeke en Oudenaarde ontwierp. Het station is een representatief gebouw. Het is een eerder klein spoorstation op één van de grote spoorlijnen, maar met een heel verzorgde architectuur. Omwille van de historische, architecturale en industrieel-archeologische waarde wordt het ensemble opnieuw beschermd.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.