Deelfietsen kan vanaf nu ook in Vleteren, Alveringem, Lo-Reninge en Veurne
Gemeenten Vleteren, Alveringem, Lo-Reninge en Stad Veurne geven samen vorm aan duurzame deelmobiliteit in de Westhoek. Onder impuls van WVI lanceren ze vandaag het nieuwe deelfietsen-systeem met langs de N8 16 fietsen om de first en last mile van en naar het openbaar vervoer-netwerk mogelijk te maken. Ze gaan hiervoor in zee met het deelfietsenplatform Donkey Republic. Aan de bushaltes Myosotis in Beauvoorde, de Nieuwe Herberg in Alveringem, de Gapaard in Pollinkhove en De Sceure in Oostvleteren langs de N8 kan je voortaan een oranje deelfiets ontlenen om je reis verder te zetten. Het gaat om een proefopstelling binnen het project ‘Basisbereikbaarheid voor de regio Westhoek’. Met basisbereikbaarheid moedigt Vlaanderen reizigers aan om verschillende vervoersopties met elkaar te combineren. Overstappen doe je eenvoudig via een Hoppinpunt, een knooppunt van verschillende vervoersmiddelen. “De Westhoek is één van de eerste proefregio’s”, vertelt Machteld Claerhout, strategisch beleidsadviseur personenvervoer bij Vlaams minister Lydia Peeters. “Met dit proefproject willen de partners uittesten of een deelfiets aan een perifeer gelegen bushalte een alternatief kan betekenen voor de belbus.”
“Zo ontvangt DVV Westhoek subsidies om enkele proeftuinen rond vervoer op maat uit te testen”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “WVI begeleidt DVV Westhoek bij de uitrol van het deelfietsensysteem. Door de krachten te bundelen kunnen gemeenten meer bereiken op het gebied van duurzame deelmobiliteit. Het nieuwe deelfietsensysteem is een mooi voorbeeld van hoe we samen kunnen werken aan een groenere toekomst.”
De deelfietsen zijn bovendien compatibel met de exemplaren in Veurne, Koksijde en De Panne. “Samen vormen ze één groot deelfietsnetwerk”, vult Wout Cornette, schepen van mobiliteit in Lo-Reninge, aan. “Zo kan je vlot fietsen van de Grote Markt van Veurne naar de dorpen Izenberge of Pollinkhove. De omliggende dorpen en toeristische bezienswaardigheden zoals het pittoreske Fintele en de Sint-Sixtusabdij in Westvleteren krijgen een drop-off zone waar je je fiets opnieuw kan inleveren. Op deze locaties staan zelf geen deelfietsen, alleen als een gebruiker ze heeft achtergelaten.” Marnick Lauwers, schepen van mobiliteit in Vleteren, is enthousiast over het nieuwe systeem: “Met het deelfietsensysteem willen we duurzame mobiliteit toegankelijk maken voor iedereen. Het is een praktische en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen in de regio.”
De 16 fietsen zijn gemakkelijk te reserveren en af te halen bij de 4 bushaltes langs de N8. Een fiets huren kan door de app van Donkey Republic te downloaden en de dichtstbijzijnde beschikbare fiets te zoeken. Voor korte ritten betaal je 0,50 euro per kwartier. Rij je langer dan 1 uur, dan nemen de prijzen af. Voor een halve dag betaal je dan maximaal 2,50 euro. Je ontgrendelt de fiets met de app via een Bluetooth-verbinding. Het slot opent automatisch en je kan vertrekken. Op het einde van de rit parkeer je de fiets op een parkeerlocatie en geef je het einde van de rit aan in de app. De Westhoek bewijst hiermee dat het vooroploopt op het gebied van duurzame deelmobiliteit. Samen gaan de gemeenten op zoek naar innovatieve oplossingen om de regio verder uit te bouwen, en op de kaart te plaatsen. Foto: gemeente Vleteren