Home > De Wijkfabriek uit Oostende valt in de prijzen (€ 2500) bij De Megafoon

De Wijkfabriek uit Oostende valt in de prijzen (€ 2500) bij De Megafoon

Geschreven op 4 maart 2023 om 08:21 door Mario De Wilde

Het project van SAAMO West-Vlaanderen krijgt € 2.500 om activiteiten te ondersteunen en werking uit te bouwen Al sinds 2017 bekroont vzw Oikonde Leuven initiatieven die bijdragen tot een betere samenleving met hun prijs De Megafoon. Uit maar liefst 55 inzendingen koos de jury De Zuidpoort vzw als grote winnaar voor de hoofdprijs van €15.000. De organisatie gaat de strijd aan met armoede en sociale uitsluiting. Maar ook De Wijkfabriek uit Oostende, die bewoners waarvoor geen plaats is op de arbeidsmarkt kansen geeft, hoorde bij de genomineerden en ontving een kunstwerk én geldbedrag van €2.500 waarmee ze hun activiteiten verder kunnen uitbouwen en ontwikkelen. ​ Op donderdag 2 maart werden de prijzen eindelijk terug fysiek uitgereikt in het Provinciehuis in Leuven, gastvrouw van dienst was ex-VRT-journaliste Kris Verhaegen.De laureaat De Zuidpoort vzw uit Gent wil met hun podcastreeks ‘We zijn er’, mensen met armoede zelf aan het woord laten en hen een platform bieden om hun ervaringen te delen en de luisteraars kennis te laten maken met de impact van armoede op een mensenleven. Met de hoofdprijs gaan ze aan de slag om luisterplekken op te bouwen voor mensen die de podcast niet online kunnen beluisteren. Verder willen ze hun huis inrichten als ontmoetings-en werkruimte en hun sociaal reisbureau ‘Op stap’ verder ontwikkelen. ​
Zorg voor de kwetsbaren ​
​Naast de laureaat koos de jury ook vier andere inzendingen die kwetsbare mensen een volwaardige plaats geven binnen de samenleving. Zo viel De Wijkfabriek uit Oostende in de prijzen voor hun ondersteuning van bewoners die geen kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Maar ook bewoners met nood aan toereikende en betaalbare dienstverlening kunnen bij De Wijkfabriek terecht. Het project van SAAMO West-Vlaanderen staat voor kansen geven aan kansarmen en sociale netwerken uitbouwen door de onderlinge solidariteit en verbinding te versterken. De prijs wil men investeren in de aankoop van werkmaterialen, vormingen en opleidingen, het creëren van ontmoetingsmomenten in de wijk met vrijwilligers en deelnemers, vrijwilligersvergoedingen, publiciteitsmateriaal en het organiseren van werkbezoeken aan locaties waar reeds een goede wijksolidariteit en sociale tewerkstelling actief is.
Naast De Wijkfabriek in Oostende ging COSA uit Antwerpen, die daders van zedenfeiten bij de re-integratie in de samenleving ondersteunt, niet met lege handen naar huis. Uit Vlaams-Brabant werd Het Wachthuis bekroond voor hun inzet voor mensen die wachten op psychische hulp. En ook het ‘buddy@school’-project van Kompanjon werd warm onthaald door de jury van De Megafoon. Het initiatief van de Karel de Grote Hogeschool (KdG) heeft als doel om anderstalige nieuwkomers te ondersteunen bij de overgang van het basis naar het secundair onderwijs en om het sociaal weefsel rond nieuwkomersgezinnen te versterken. Deze initiatieven kregen naast een kunstwerk elk een cashinjectie van €2.500 voor hun project.

“We zijn ontzettend blij en vereerd dat we De Megafoon 2023 mogen uitreiken aan vijf wondermooie initiatieven en zo ‘de spirit van Oikonde’ kunnen verderzetten. Het was voor de jury een hele klus om slechts vijf initiatieven te bekronen uit de vele inspirerende inzendingen die zij kreeg. We zijn er als Oikonde Leuven van overtuigd dat de geldprijzendie we aan de vijf verkozen projecten geven hun werking zullen bevorderen en de samenleving mooier en warmer zullen maken“, aldus Nathalie Brack, een van de drijvende krachten achter Oikonde Leuven en juryvoorzitter De Megafoon 2023.
Jubileumeditie ​
​Tijdens deze vijfde editie was de prijsuitreiking dubbel zo groot. Na de huldiging van de laureaat en de vier andere genomineerden van De Megafoon 2023, deelde de organisatie ook prijzen uit aan de winnaar en genomineerden van De Megafoon editie 2020, aangezien de fysieke prijsuitreiking toen niet kon doorgaan omwille van de pandemie. In 2020 werd Bij Ons Thuis uit Aarschot bekroond tot laureaat. De organisatie ondersteunt vluchtelingen en tracht hen zo goed mogelijk op te vangen en te begeleiden. Daarnaast mochten ook Mondiale Werken regio Lier, Enchanté uit Leuven en Forumtheater en Zorgzame Straten, beiden uit Antwerpen, hun kunstwerk in ontvangst nemen. Foto: Saamo

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.