Home > De valkuilen van het vallen: Eerstelijnszone Brugge zet in op valpreventie bij 65-plussers

De valkuilen van het vallen: Eerstelijnszone Brugge zet in op valpreventie bij 65-plussers

Geschreven op 15 september 2023 om 07:05 door Mario De Wilde

Eerstelijnszone Brugge doet mee aan het BE-EMPOWERed pilootproject van het Expertisecentrum Val-en fractuurpreventie Vlaanderen (EVV). Dat project wil valincidenten bij thuiswonende 65-plussers verminderen. “Dat gebeurt door het opzetten van onder andere een groepsprogramma voor oudere personen (+65jaar) en workshops voor professionele zorgverleners”, zegt Pablo Annys, voorzitter Eerstelijnszone Brugge. “Hiervoor krijgen ze ondersteuning op maat van een procesbegeleider.“

“24,7% van de Brugse bevolking is 65-plusser. Demografische cijfers tonen aan dat dit cijfer de komende jaren nog zal toenemen”, zegt Pieter Marechal, schepen van Welzijn Brugge. “We willen deze 65-plussers in hun thuisomgeving ondersteunen, en betrekken ze daarom bij het groepsprogramma ‘Bewust krachtig (be)staan’. Daarmee kunnen ouderen hun valrisico realistisch inschatten, maar krijgen ze ook kennis en vaardigheden om valincidenten te voorkomen. Bovendien willen we met BE-EMPOWERed de aanpak van valpreventie-interventies in de thuissetting verder verfijnen en integreren in de dagelijkse praktijk. Hiervoor organiseren we specifieke workshops voor zorgverleners, om ze hierbij te helpen.”

Het groepsprogramma voor oudere personen en de workshops voor professionele zorgverleners zijn gratis. Het belang ervan valt niet te onderschatten. “We weten dat tot 45% van de 65-plussers, met leeftijdstoename, jaarlijks één keer tot herhaaldelijk valt. In 1 op de 5 gevallen leidt dat tot ernstige verwondingen, zoals breuken of een hoofdtrauma”, zegt Johan Devoghel, ervaringsdeskundige en lid van de Seniorenadviesraad Brugge. “Valincidenten zijn wereldwijd de tweede belangrijkste doodsoorzaak door een onopzettelijk letsel. Dat risico terugdringen binnen de doelgroep van de gezonde en thuiswonende 65-plussers, is dus essentieel. In heel wat gevallen leidt een val immers tot een definitieve opname in een woonzorgcentrum.”

Het groepsprogramma voor oudere personen is gebaseerd op het Australische programma ‘Stepping On’. Thuiswonende ouderen worden door middel van een actieve leeromgeving aangemoedigd om hun gedrag te veranderen en hun zelfeffectiviteit te verbeteren, om zo het aantal valincidenten te verminderen. Op basis van wetenschappelijk onderzoek is het groepsprogramma aangepast en vertaald naar de Vlaamse context.

“De groepssessies vinden wekelijks (2 uur) plaats, gedurende een periode van zeven weken, in de Mintus-buurtcentra Ten Hove in Sint-Michiels en Ter Leyen in Assebroek”, zegt Wim Denolf, procesbegeleider van het project. “Tijdens deze sessies bespreken we verschillende valrisicofactoren, waaronder verminderde spierkracht, evenwichtsproblemen en onveiligheid in de omgeving. Daarnaast wordt een beperkt aantal basiskracht- en evenwichtsoefeningen van het Vlaams Otago-oefenprogramma geïntegreerd. De workshops voor professionele zorgverleners belichten multifactoriële valpreventie-interventies, doorverwijzing en terugbetaling, en motiverende gespreksvoering. Zorgverleners uit de regio Brugge kunnen hier gratis aan deelnemen.”

Workshops voor thuiswonende 65-plussers
Doelgroep:
• regio Brugge
• 65+ en thuiswonend
• zelfstandig mobiel, of met hulpmiddel wandelen
• afgelopen jaar één of meer van de volgende gebeurtenissen ervaren:
◦ één of meerdere keren gevallen
◦ mobiliteits- of evenwichtsproblemen
◦ bezorgdheid om te vallen

Data en locaties:
Sessie 1: BC Ten Hove
7, 14, 21, 28 november
5, 12, 19 december
Terugkomdagen: 19 maart & 18 juni 2024

Sessie 2: BC Ter Leyen
10, 17, 24 november
1, 8, 15, 22 december
Terugkomdagen: 22 maart & 21 juni 2024

Sessie 3: BC Ter Leyen
9, 16, 23, 30 januari 2024
6, 20, 27 februari 2024
Terugkomdagen: 21 mei & 20 augustus 2024

Sessie 4: BC Ten Hove
12, 19, 26 januari 2024
2, 9, 23 februari 2024 & 1 maart 2024
Terugkomdagen: 24 mei en 23 augustus 2024

Info en inschrijving:
Wim Denolf – wim.denolf@hotmail.com – T 0485 85 22 66

Workshops voor professionele zorgverleners
Doelgroep: professionele zorgaanbieders

Data:
24 oktober 2023 (13u-17u30) en 17 februari 2024 (19u30-22u)

Locatie:
Mintus (Auditorium), Ruddershove 4, 8000 Brugge

Spreker: Wim Denolf

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.