‘De tocht naar de held in jou’: nieuw groepsaanbod in Brugge om weerbaarheid jongeren te verhogen
Bij CGG Noord-West-Vlaanderen, Moerkerkse Steenweg in Sint-Kruis werd gisteren de campagne ‘De tocht naar de held in jou’: een nieuw groepsaanbod in Brugge om weerbaarheid jongeren te verhogen, voorgesteld. Op het pad naar de volwassenheid komen jongeren veel sociale obstakels tegen. Het vraagt soms emotionele en sociale acrobatiek om o.a. de grenzen van jezelf en die van de anderen te bewaken en te respecteren. In onze groep hebben we drie grote thema’s opgenomen, die in deze jongvolwassen fase een prominente rol spelen: grenzen, identiteit en communicatie. Deze drie thema’s hangen nauw met elkaar samen. Om bijvoorbeeld te weten waar jouw grenzen liggen, dien je ook wat zicht te hebben op: “Wie ben ik”? “Wat vind ik belangrijk?” Hoe beter je jezelf kent, hoe beter je ook weet waar jouw grenzen zijn. Ten slotte is het ook belangrijk om erover te kunnen communiceren: “hoe geef ik mijn eigen grenzen aan”?
Schepen van jeugd, preventie Mathijs Goderis: “We richten ons met onze groep op jongeren tussen 16 en 23 jaar. Net ook een leeftijdsfase waarin leeftijdsgenoten heel belangrijk zijn. Het verlangen – en ook één van de basisbehoeften – om er graag bij te horen, maakt het voor jongeren soms ook moeilijk om eigen grenzen aan te geven. Zo kunnen jongeren uitgedaagd worden om zogenaamd iets ‘heldhaftigs’ te doen, zoals bv. experimenteren met alcohol/drugs, enzoverder. Dit is ook meteen mede hoe we bij de titel van onze groep gekomen zijn. We gaan net op zoek naar de krachten van de jongere, dus de held in de jongere die hen kan helpen in dergelijke situaties, maar ook ruimer dan dat (bv. omgaan met leeftijdsgenoten, omgaan met verlegenheid, opkomen voor jezelf en anderen; enzoverder). We geloven dat door met jongeren actief aan de slag te gaan rond deze drie thema’s, we hen daarmee op weg helpen om hun weerbaarheid te versterken in een complexe sociale wereld, waar het niet altijd makkelijk is om je eigen keuzes te maken en op te komen voor jezelf. We doen dit aan de hand van een creatief groepsaanbod, waarin we aan de slag gaan met diverse oefeningen. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand van tekenen zijn, maar ook via muziek, drama of
inleefoefeningen. Deze creatieve oefeningen zorgen er ook voor dat de groep plezierig is. Via ‘spel’ kan je je vaak ook makkelijker inleven in een bepaalde situatie, dan als je dit vanuit jezelf doet. We geloven ook sterk dat de jongeren via ervaring, ook beter iets onthouden en kunnen toepassen in een nieuwe situatie, dan als ze enkel bijvoorbeeld op een cognitieve manier verwerkt hebben hoe je moet omgaan met een bepaalde situatie. De groep is dus ook meteen een oefenveld. We kiezen voor een beperktere groep (we richten ons op maximum 10 deelnemers), zodat we ook kunnen zorgen voor de veiligheid en het comfort van de jongeren in de groep. De groep is natuurlijk geen “kant-en klare oplossing”. We willen vooral een proces aanwakkeren, waar elke jongere op zijn eigen tempo mee verder kan, want in ieder van hen schuilt een held!