De Republiek in Brugge schenkt nieuwe gevel terug aan de straat, de stad en haar bewoners
De gevelrestauratie van De Republiek was de laatste fase van de verbouwingswerken die startten in 2017. Nu dit is afgerond en ook de ingang van Cinema Lumière (steeg Boterhuis) schittert als nooit tevoren, schenkt De Republiek haar gevel terug aan de straat, de stad en haar bewoners. Schepen van Patrimoniumbeheer Minou Esquenet: “De waardevolle lijstgevel van De Republiek komt terug helemaal tot zijn recht dankzij deze grondige restauratie. Samen met de geslaagde duurzame make-over van het Conservatorium aan de overzijde van de straat, laat de vernieuwde gevel van De Republiek de Sint-Jakobsstraat opnieuw stralen. Onze aanpak loont: door goed zorg te dragen voor ons historisch kostbaar patrimonium en te investeren in duurzame restauraties, laten we volledige straten en wijken hiervan meegenieten.”
Met de gevelrestauratie werden onder meer de oude cementeringslagen, die voor vochtproblemen aan de binnenzijde van het gebouw zorgden, weggenomen, en werd de gevel deskundig opnieuw bepleisterd. Ook het schrijnwerk en de indrukwekkende bakgoot werden vernieuwd. Deze laatste stond nagenoeg op instorten. Maar liefst 98 hondjes van 90 cm, chemisch verankerd in het metselwerk, houden dit meesterwerk keurig op z’n plaats. Ook een huzarenstuk: de ramen werden vervangen langs buiten en niet, zoals gebruikelijk, langs de binnenkant. Dit beperkte de hinder voor de cinema waardoor ze nagenoeg de ganse verbouwperiode kon blijven functioneren.
Om de bouwkundig waardevolle lijstgevel helemaal terug tot zijn recht te laten komen, konden schilderwerken natuurlijk niet uitblijven. Op basis van een grondig onderzoek naar de in het verleden gebruikte kleuren, onder leiding van de Stad en samen met het kleuronderzoek bij de restauratie van het Conservatorium uitgevoerd, zijn witte en lichtgrijze tinten gekozen. Om de 17 meter hoge en 36 meter lange gevel van deze nieuwe verflaag te voorzien was zo’n 220 liter verf nodig.
De restauratie hield uiteraard rekening met de historische context, maar passend binnen de werking van De Republiek, werd ook een frisse hedendaagse toets toegevoegd met nieuwe belettering en een natuurlijke groengevel met klimplanten. Deze wilde wingerd zorgt door haar verkleuring en takkenspel voor een groene verrijking van het straatbeeld. De groene voordeur van het Grand Café en de oranje deur naar de Stadmakers kantoren vallen op en passen helemaal in de huisstijl van De Republiek. Op maat gemaakte affichekaders maken het geheel af.
Ook Cinema Lumière kreeg een meer volwaardige ingang, want ook de steeg Boterhuis werd een echte cinemasteeg. Dankzij de opvallende rode inkom en mooie verlichting loopt niemand nog de cinema onopgemerkt voorbij.
Aannemer Arthur Vandendorpe voerde de werkzaamheden uit. De restauratie werd gerealiseerd met een toelage van Stad Brugge en begeleid door de dienst Patrimoniumbeheer. Architectuuratelier Dertien12 stond in voor het ontwerp, branding- en communicatiebureau De Barbaren voor het ontwerp van de gevelsignalisatie.
Totale bouwkost Arthur Vandendorpe (incl. BTW en herzieningen): € 686.216,96
Totale studiekost – Dertien12, Barbaren en Feys (incl. BTW): € 63.630,11