Home > De Remise gaat straks open! Extra troef voor de Goethalsmolen in Wakken

De Remise gaat straks open! Extra troef voor de Goethalsmolen in Wakken

Geschreven op 24 augustus 2023 om 07:32 door Mario De Wilde

In het centrum van Wakken, een beetje verdoken achter de huizen van de Molenstraat, staat een beschermde industriële erfgoedparel: de Goethalsmolen. Het is de enige nog resterende molen in Dentergem. De statige molen dateert van eind 18de eeuw en kwam in 1922 in het bezit van de familie Goethals. Die zorgt al 100 jaar met gepaste trots voor dit prachtig stukje erfgoed. De molen was actief tot eind jaren 50 van vorige eeuw en daarna lange tijd een verlaten gebouw zonder wieken. Tot Hubert Goethals daar verandering in bracht, hij zorgde ervoor dat – mede dankzij subsidies – de molen in 2012 weer maalvaardig raakte. Sindsdien wordt er regelmatig lijnzaad voor
olie geplet en graan gemalen.

Hubert gaf de molenmicrobe door aan zoon Christ en kleindochter Ann-Sophie. Samen richten zij de vzw ‘Goethals wind-koren-oliemolen’ op. De Goethalsmolen heeft op vandaag zes actieve gediplomeerde meester-molenaars. Naast Hubert, Christ en Ann-Sophie Goethals volgden ook Ludwig Vankeirsbilck uit Wakken, Jozef Bekaert uit Sint-Baafs-Vijve en Patrick Vancompernolle uit Oostrozebeke succesvol de opleiding tot molenaar. Samen met enkele vrijwilligers houden zij dit prachtig stukje erfgoed in ere. Zij zorgen ervoor dat de molen regelmatig draait en bezoekers ontvangt. Ze organiseren eveneens activiteiten en rondleidingen op deze karaktervolle locatie.

De molensite kent een lange familiehistoriek. De molen met aanpalende maalderij was actief tot in de jaren 50. De professionele activiteiten van de familie Goethals evolueerden er mee met de economische situatie van de tijd en de verschillende bijgebouwen van de molen kregen regelmatig nieuwe bestemmingen. Opmerkelijk is dat verschillende generaties Goethalsen een passie hadden voor renpaarden. Ze kweekten die en namen met succes deel aan koersen. In een halfopen bijgebouw aan de oostkant kregen de paardenkarren en -spannen toen een plaats. Later werd deze ruimte – remise genoemd – uitgebouwd tot een gesloten gebouw waar de familie Goethals begon met weven. Deze huisactiviteit groeide later uit tot een toonaangevend bedrijf voor jacquardmeubel- en decoratieve stoffen.

De vzw Goethalsmolen droomt ervan om een hun aanbod aan activiteiten op en rond de molen verder uit te bouwen. Er werden daarom plannen gemaakt om de vroegere remise te renoveren en te verbouwen tot een polyvalente zaal. Om deze renovatiee te realiseren diende de vzw een aanvraag in bij Leader, een Europees steunprogramma voor platelandsontwikkeling, dat de leefbaarheid op het plateland wil verbeteren door lokale initiatieven te ondersteunen. Met een stevig dossier wisten ze subsidies binnen de halen en konden de renovatiewerken starten in het najaar van 2022. De familie Goethals zelf staat in voor een groot deel van de financiering en kan naast de subsidie van Leader ook rekenen op financiële steun van de gemeente Dentergem en de provincie West- Vlaanderen.

Een jaar later zijn de werken rond. Met een knipoog naar het verleden werd de nieuwe zaal ‘De Remise’ genoemd wat leterlijk vertaald ‘het koetshuis’ betekent. De nieuwe polyvalente ruimte is geschikt voor vergaderingen, workshops en lezingen tot 50 personen. Ze is uitgerust met een keukenhoek, een bar en alle technische voorzieningen voor audio en beeld. Een deel van het gebouw is ingericht als tentoonstellingsruimte over de geschiedenis van de molen en het landbouwverleden van het dorp. Onder de titel van ‘Het verhaal van graan tot brood, een warme thuis’ zullen er wisselend interactieve tentoonstellingen worden opgesteld.

Dentergemse verenigingen en sociaal culturele organisaties zullen vanaf het najaar van 2023 de ruimte tegen een onkostenvergoeding kunnen gebruiken voor hun activiteiten. Tijdens het kermisweekend van 2 en 3 september wil vzw Goethalsmolen iedereen uitnodigen om een kijkje te komen nemen. De vzw pakt uit met een gevarieerd programma om het brede publiek te laten kennismaken met de uiteenlopende mogelijkheden op deze unieke locatie. Iedereen is van harte welkom, de toegang is gratis.

Zaterdag 2 september 2023
10.45 uur lezing ‘Molens aan het Mandelgat’, Jules Desmet
13 uur – 17.00 uur doorlopend:
• rondleidingen in de molen om 13.15 uur, 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur
• voorstelling renovatiewerken bijgebouw ‘de Remise’
• wandeling met fotozoektocht
• fotobooth in het tentoonstellingsgedeelte van ‘de Remise’
• gezellige bar
vanaf 17.00 uur openingsfeest met optreden muziekband ‘Fijnkost’
Zondag 3 september
10.30 uur: voorleesuurtje en animatie voor kleuters (i.s.m. de bibliotheek Dentergem)
13 uur – 17.00 uur doorlopend
• rondleidingen in de molen om 13.15 uur, 14.15 uur, 15.15 uur en 16.15 uur
• voorstelling renovatiewerken bijgebouw ‘De Remise’
• wandeling met fotozoektocht
• fotobooth
• volksspelen
• gezellige bar
14.00 uur – 17.00 uur:
activiteiten voor het hele gezin met o.a. volksspelen en brevet kindermolenaar.

Organiseer je uitstappen voor groepen en wil je een bezoek aan de molen plannen?
Of zoek je een unieke locatie voor een activiteit?
Misschien wil jij je als vrijwilliger engageren?
Neem contact via info@goethalsmolen.be

4 reacties

patrick vandenbussche
Geschreven op 2023-09-11 11:24:42
Beste, Kan 'De Remise' ook afgehuurd worden voor de organisatie van een culturele avond voor personen van buiten Wakken ? Een vriend van mij die in Sint-Eloois-Vijve woont is op zoek naar een mooie locatie voor het organiseren van een cultuuravond. Wat zou de kostprijs ongeveer zijn ? Graag wat info alvast dank Patrick
Johan en Anne Mie Berghman-Cools
Geschreven op 2023-08-28 06:44:06
Prachtig! Veel succes!
FONTEYNE
Geschreven op 2023-08-25 13:51:19
Prachtige restauratie Verder veel succes met de feesten Regine en Andre
Heyde Gilbert
Geschreven op 2023-08-24 20:52:30
Mooie realisatie om ons erfgoed in stand te houden

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.