Home > De Preusketiers ‘maghtig West-Vlams’ vieren eerste verjaardag met een eigen gin

De Preusketiers ‘maghtig West-Vlams’ vieren eerste verjaardag met een eigen gin

Geschreven op 14 november 2023 om 08:51 door Mario De Wilde

De Preusketiers, de Lauwse voorvechters van het ‘maghtig West-Vlams’, werden één jaar geleden boven de doopvont gehouden. Ze lieten intussen typische streekgerechten uitschrijven door lokale topchefs, verzamelden een hoop spreuken en met Guido’s Gazettepraat geven ze ten gepasten tijde hun eigenzinnige visie op de actualiteit. Maar hét handelsmerk zijn natuurlijk hun zelfbedachte figuren. Ze lieten ons onder andere kennismaken met Kelly Verbier en Kelly Verwin. Twee knappe dames die op t-shirts en ander gerief hun voorliefde voor bepaalde dranken niet onder stoelen of banken steken.

Nu introduceren ze, om hun eerste verjaardag te vieren, een nieuwe figuur: Kelly Verdjin. Zij drinkt liever gin dan bier of wijn. Deze Kelly prijkt niet op t-shirts… maar enkel op flessen. Want samen met een ambachtelijke lokale distilleerder ontwikkelden de Preusketiers nu ook hun eigen gin. “Een paar jaar geleden lanceerde ik al een eigen gin-merk*, dat verschillende medailles op (inter)nationale wedstrijden behaalde,“ vertelt Kristof Malfait, een van de stichters van het plezante West-Vlaamse collectief. “Ik ken de weg dus wel een beetje in die wereld. Het kriebelde dan om ook met De Preusketiers iets met gin te doen.”

“Dat vergt natuurlijk een hoop voorbereiding“, gaat Dominique Monbaillieu, de tweede oprichter, verder. “De look ontwerpen, de juiste leverancier en samenstelling vinden, proeven, bijsturen, noem maar op. Nu hebben we dus toch de tijd gevonden om het idee helemaal uit te werken en tot een goed einde te brengen. Ideaal natuurlijk om onze eerste verjaardag te vieren. Wij zijn preus op onze nieuwe Kelly.” De gin wordt in een ambachtelijke warmstokerij gedistilleerd, waar enkele gerenommeerde lokale merken gehuisvest zijn. “Alles gebeurt er in-house, dus zowel het stoken van de basisalcohol als het herdistilleren met de botanicals. Na de botteling werken wij de flessen zelf verder af. Dit is dus nog écht kleinschalig artisanaal vakmanschap.”

“Tegenwoordig vind je gins met allerlei vreemde smaken en kleuren. Dat wilden we nu net nìet. In gin moet je volgens ons nog duidelijk de jeneverbes proeven en niet pakweg aardbeien of witloof (jaja, dat bestaat echt). We kozen dan ook voor een evenwichtige samenstelling met enkel klassieke botanicals. Kelly Verdjin noemen we dan ook “djin g’lik da ’t moe zin”. Elk zijn gedacht en smaak natuurlijk en wij kozen voor een mooi uitgebalanceerde classic.”

De gin is verkrijgbaar op www.depreusketiers.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.