Home > De Preusketiers gaan culinair en lanceren het Preusketiers-broodje en de Preuske-thee

De Preusketiers gaan culinair en lanceren het Preusketiers-broodje en de Preuske-thee

Geschreven op 12 april 2023 om 08:44 door Mario De Wilde

In een kort tof verder verleden kon je wellicht al kennismaken met de Preusketiers. Via fictieve figuren als Esther Belet, Kelly Verbier en Guy Meught op t-shirts en ander gerief ijveren ze voor de opwaardering van het ‘maghtig West-Vlams’. Op socials gaan ze ook aan de slag met spreuken en woorden en geeft nonkel Guido commentaar op de actualiteit. Maar hoed u: nu gaan ze ook de culinaire toer op.

Preusketiers-broodje

Zo kan je bij Alimentos uit Menen nu het “Preusketiers-broodje” bestellen. Een kraakvers broodje met gekapt van de lokale slager, mosterd, sla en verse ui van de plaatselijke groentenboer en augurkjes. “Op het werk bestellen we quasi dagelijks onze lunch bij Alimentos. De zaakvoerder, Aron, was meteen te vinden voor een samenwerking en kwam op de proppen met dit heerlijk lokale broodje”, vertelt Kristof Malfait, één van de stichters van het West-Vlaamse collectief. “Om het broodje te promoten wordt er nu een gratis Benny Thus sticker bijgeleverd. En de idee voor het volgende broodje ligt ook al klaar.”

Preuske thee

“Bij de lancering van de Preusketiers introduceerden we ook onze “Kelly Verthé”-mok”, gaat Dominique Monbaillieu, de tweede grondlegger, verder. “Die vond direct veel bijval, maar er mankeerde nog iets… De thee zélf uiteraard! Heleen en Bruno van Thélene uit Nieuwpoort reageerden meteen op onze oproep en selecteerden uit hun ruime aanbod drie toppers: een infusie met “hember”, eentje met “mente” en een klassieke zwarte breakfast thee “gelik d’Ingeslche”. Die staken we in een nieuw, typisch Preusketiers-jasje en is nu bij ons en in de thee-shop van Thélene beschikbaar. We trekken er ook de boer mee op om die ook in tea-rooms te introduceren, bij voorkeur geschonken in de passende mok, natuurlijk.” Bij deze een warme oproep aan horeca-uitbaters die het machtig West-Vlams een warm hart toedragen.

“De variant met “hember” dragen we trouwens op aan mijn pa,” vertelt Kristof. “Hij is een maand geleden gestorven na een moedige strijd tegen kanker. Gember-thee was zijn favoriet. Voor elk zakje gember-infusie dat verkocht wordt, gaat er 1 euro naar Kom op Tegen Kanker.”

Viskok van het jaar

Daarnaast gingen de Preusketiers ook zelf in de keuken staan. Een tijd geleden kwam zo de rubriek “Koken met…” online. De imaginaire Ann Destoove maakt daarin typisch Vlaamse recepten klaar met uiteraard zoveel mogelijk West-Vlaamse ingrediënten. “We contacteerden een aantal West-Vlaamse leveranciers, die ons de ingrediënten leverden voor het eerste recept: konijn met bruin bier. Heerlijk, maar we mikten hoger. Wat als we een West-Vlaamse topchef zouden vragen om een recept te schrijven? En misschien dan een gerecht met iets uit onze geliefde Noordzee? Zo kwamen we bij de Viskok van het jaar 2023 terecht, Baptiste Tieberghien van Lin’eau uit Wielsbeke. Die was meteen enthousiast en bezorgde ons zijn recept voor de lokale oer-klassieker: keiremelkstamper met gèrnoazen.”

Baptiste vertelde ons bovendien dat dit gerechtje zijn lievelingseten is. “In mijn jongere jaren maakte mijn grootmoeder dit iedere zaterdag voor mij. Het winnend gerecht van Viskok van het jaar is hier dan ook op gebaseerd. We zijn blij dat iedereen die het koken wat in de vingers heeft de upgrade van deze West-Vlaamse lekkernij nu ook thuis kan klaarmaken. Doen!”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.