Home > De Platse in Sint-Andries is echt een plaatje na volledige vernieuwing

De Platse in Sint-Andries is echt een plaatje na volledige vernieuwing

Geschreven op 4 juli 2024 om 07:01 door Mario De Wilde

De Platse – langs de Gistelse Steenweg in Sint-Andries – kreeg een volledige heraanleg. Er is een echt pleingevoel gecreëerd. Vanaf 8 juli kunnen ook de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van een vernieuwd plein. Het plan werd immers opgemaakt met inspraak van de buurtbewoners. De riolering van het plein was in slechte staat, waardoor een vernieuwing zich opdrong. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel, waarbij regenwater en vuilwater van elkaar gescheiden zijn. Op die manier stromen de riolen minder snel over. Er werd een goot aangelegd in het midden van het plein.

Verkeersvrij plein
Voordien werden slechts twee parkeerplaatsen op het plein gebruikt. De parkeerplaatsen werden ingenomen als terraszone voor de aanwezige horeca. Dit blijft zo, maar het stadsbestuur van Brugge heeft de bestaande groenzones uitgebreid en een nieuwe groenzone aangelegd. Voordien was er op het plein 55 m² aan groenzone, nu is dat 132 m². Burgemeester Dirk De fauw: “In de Pastoriestraat, nabij het plein, is er een kortparkeerzone. Het plein zelf is grotendeels verkeersvrij, enkel laden en lossen is nog mogelijk. In september plaatsen we nog vijf fietsbeugels op het plein.” Het plein werd aangelegd in mozaïekkeien, bij de aanleg van het vernieuwde plein hebben we deze gerecupereerd.

De Platse is een verzamelplaats voor voetbalsupporters van Cercle en Club tijdens, voor of na de wedstrijden. Daarom was dit een moeilijk werk om in te plannen, maar het was noodzakelijk: al diverse keren moesten we een zinkgat herstellen en vaak hing er in de zomer een slecht geurtje. Daarom stond men erop de werkzaamheden zo snel mogelijk uit te voeren en de timing van de werkzaamheden aan de voetbalwedstrijden toe te passen, zodat de horecazaken op De Platse zo weinig mogelijk hinder zouden ondervinden. Om dit te kunnen realiseren, voerde de aannemer de werkzaamheden in twee fasen uit.  De eerste fase vond plaats na de laatste wedstrijd van Club Brugge, net voor de play-offs. De tweede fase werd na het voetbalseizoen uitgevoerd. Momenteel moet dit nog uitharden, vanaf maandag 8 juli zal De Platse opengesteld worden voor alle weggebruikers. De kostprijs voor de heraanleg bedraagt 257.526,35, waarvan 132.199,68 euro ten laste is van TMVW. Firma Lamote Aanneming BV voerde de rioleringswerkzaamheden uit, APK Wegenbouw voerde de heraanleg van de bovenbouw uit.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.