Home > De Pannenstraat in Heist begroet graffiti fresco van 120 vierkante meter van Brecht Evens

De Pannenstraat in Heist begroet graffiti fresco van 120 vierkante meter van Brecht Evens

Geschreven op 20 oktober 2022 om 09:37 door Mario De Wilde

Gisteren heeft het gemeentebestuur van Knokke-Heist in de Pannenstraat in Heist een schitterende muurschildering naar een ontwerp van Brecht Evens officieel ingehuldigd. Deze internationaal gerenommeerde striptekenaar en illustrator is gekend voor zijn onconventionele waterverftechniek zonder omlijning. Brecht Evens hanteert een opvallend kleurenpalet waarbij hij speelt met geometrie en contrasten. Met zijn werk sleepte Brecht Evens al een 20-tal internationale prijzen in de wacht. De Engelse krant The Guardian riep deze Limburger dan ook onomwonden uit tot de beste Belgische stripambassadeur sinds Hergé!

Geïnspireerd op 30 jaar Heists carnaval
Voor deze fantastische muurschildering op de zijgevel van een private woning nabij het belevingscentrum HEY, gebruikte Brecht Evens 250 foto’s uit de voorbije 30 jaar carnaval in Heist als inspiratie voor zijn werk. Het leverde een indrukwekkend Ensoriaans en Jeroen Boschachtig schouwspel van feestvierende carnavaleske individuen en praalwagens op.

Graffiti fresco van 120 vierkante meter
Het kunstwerk van Brecht Evens op kleine schaal werd nadien door Treepack Murals and Street Art op een zijgevel van een woning omgezet tot een groot graffiti-fresco van 10 meter hoog en 15 meter breed waarbij meer dan 100 spuitbussen werden leeggespoten. In totaal beslaat dit kunstwerk een oppervlakte van 120 m². Een pareltje voor het oog! Hoe dit huzarenstuk tot stand kwam, kun je zien in dit versneld filmpje: HEY_LAPSE_REINOUT+BRECHT.mov

Biografie Brecht Evens
Illustrator en striptekenaar Brecht Evens (Hasselt, °1986) studeerde illustratie aan Sint-Lucas in Gent. Zijn grote doorbraak kwam er in 2009 met zijn boek “Ergens waar je niet wil zijn”. Dit werk werd bekroond met de eerste Willy Vandersteenprijs, een Fauve op het internationaal stripfestival van Angoulême en genomineerd door een Eisner award, een van de belangrijkste Amerikaanse prijzen in de comicwereld.

In 2016 tekende hij voor de Fondation Louis Vuitton een boek over Parijs. Hij was de eerste Belgische kunstenaar die voor de kunstzinnige reeks reispublicaties van deze uitgever werd gevraagd. Evens realiseerde enorme fresco’s in Antwerpen (Bruiloft, 2012-2021, Oever) en Brussel (Bloemenhof, 2018, Groot Sermentstraat).

In augustus 2018 publiceerde hij zijn striproman Les Rigoles waarvan onder andere in september 2018 de Nederlandstalige (Het Amusement) en in 2021 de Engelse versie (The City of Belgium) verscheen. In januari 2019 ontving hij voor Les Rigoles op het Internationale Stripfestival van Angoulême de Prix spécial du Jury (Fauve voor de meest opmerkelijke Franstalige striproman van 2018 qua verhaal, tekenwerk en originaliteit). Hij is de eerste Nederlandstalige auteur die met deze prestigieuze prijs werd gelauwerd.

In 2020 kreeg hij in Zwitserland in het Cartoonmuseum van Bazel een grote overzichtstentoonstelling Night Animals. In 2021 werd zijn eerste Belgische overzichtstentoonstelling “We kunnen eender waarheen” gehouden, een dubbelexpo in Het Stadsmus en Villa Verbeelding in Hasselt. In samenwerking met de Philharmonie de Paris ontwierp hij een gigantische interactieve opstelling rond stemmen en instrumenten over de hele wereld heen: Mappemonde – Voix, d’où vients-tu? (2022)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.