Home > De Panne wil zomerdokters werven met proefproject ‘Summerdoc’

De Panne wil zomerdokters werven met proefproject ‘Summerdoc’

Geschreven op 8 juni 2021 om 08:30 door Mario De Wilde

De Panne lanceert het proefproject ‘Summerdoc’ om de acute nood aan huisartsen in de zomer op te vangen. Het bestuur biedt huisartsen die in De Panne één of meerdere weken als zomerdokter aan de slag gaan niet alleen een leuke werkomgeving maar meteen ook een fantastisch vakantieverblijf voor de dokter en diens gezin of partner.
Een duidelijke boodschap: Huisartsen, kom als zomerdokter naar De Panne!

In de vakantieperiode piekt het bevolkingsaantal in de kustgemeente van 11.000 naar 60.000 door het bruisend toerisme en de talloze bezoekers die hun vakantie in De Panne doorbrengen. Om zowel inwoners als bezoekers een goeie eerstelijnszorg te bieden, en tegelijk de druk op de gevestigde huisartsen te verlichten heeft het bestuur van De Panne een leuk verblijfspakket voor de zomerdokters samengesteld.

“Al even krijgen we als lokaal bestuur alarmsignalen: enerzijds van de huisartsen die hun aantal zien slinken en de werkdruk zien stijgen, anderzijds van inwoners die moeilijkheden ondervinden om bij een huisarts te raken of die buiten de gemeente moeten op zoek gaan naar een nieuwe huisarts.  De nood is het hoogst tijdens de zomer als in De Panne veel tweedeverblijvers of toeristen zijn – en die worden ook wel es ziek.  Het project “summerdoc” is een éénmalig proefproject, waarbij we op korte termijn een oplossing willen bieden voor komende zomer, maar tevens actief op zoek willen gaan naar huisartsen om zich in De Panne te vestigen. Met een attractief aanbod en een doelgerichte campagne zijn we overtuigd dat we “summerdoc” alle slaagkansen willen bieden.  We zullen zien wat ’t geeft, maar niets doen was geen optie – dagelijkse en vlot beschikbare basis gezondheidszorg is bijzonder belangrijk voor onze gemeenschap”, aldus burgemeester Bram Degrieck

Aan de slag als zomerdokter
Lokaal bestuur De Panne biedt de artsen een goed uitgerust dokterskabinet met veel lichtinval en dat op 200 meter wandelafstand van het strand. De artsen die als zomerdokter aan de slag gaan, nemen voor éen of meerdere weken tijdelijk een voltijdse rol op, dat gebeurt in nauwe samenwerking met de lokale huisartsen en huisartsenkring.

Genieten in De Panne
Tijdens de periode dat de artsen als zomerdokter aan de slag zijn, verblijven ze samen met hun gezin of partner gratis in een vakantiewoning. Daarbij genieten ze met het ganse gezin van alle troeven die De Panne te bieden heeft. Want De Panne is zoveel meer dan een fantastische kustgemeente: strand, natuur, cultuur, sport, ontspanning … net als toeristische bezoekers komen de ‘Summerdocs’ in De Panne helemaal tot rust.

Een aangenaam vakantiepakket!
Het bestuur appreciërt enorm de zorg die artsen naar inwoners en bezoekers brengen. Daarom bevat het aanbod naast een vakantiewoning nog tal van leuke extra’s die het Summerdoc-verblijf helemaal af maken. Van een beschikbare strandcabine, gebruik van (elektrische) fietsen, een initiatie zeilwagenrijden, een bezoekje aan Plopsaland De Panne tot een partijtje tennis of padel.

De Panne, kustgemeente met visie op eerstelijnszorg
Deze campage vloeit uiteraard voort uit nauw overleg met de huisartsen en past in het beleid waarbij de mens centraal staat. Een tekort aan huisartsen is geen uniek gegeven – zowel op Vlaams als federaal niveau is er een nood aan meer huisartsen. In een toeristische trekpleister als De Panne wil het lokaal bestuur met dit proefproject inzetten op de acute nood aan tijdelijke versterking — dat biedt de huisartsen extra ondersteuning en inwoners en bezoekers continuïteit in kwalitatieve zorg, ook tijdens de zomerperiode.

“Onze inwoners moeten in hun eigen gemeente vlot kunnen beroep doen op een huisarts. Iets wat eigenlijk evident lijkt, dreigt niet meer realiseerbaar te zijn. Het is voor mij heel belangrijk dat de toegang tot de eerstelijnszorg voor al onze inwoners gegarandeerd blijft in De Panne. Daarom nemen we dit initiatief om onze huisartsen te ondersteunen. Ik hoop dat dit een springplank wordt naar een duurzame oplossing”, voegt Schepen Michèle Vandermeeren, Schepen van Sociale Zaken, Welzijn, Senioren daar aan toe.

Summerdoc, ondersteund door KBC Mediservice & Domus Medica
De oproep SummerDoc @ De Panne richt zich naar huisartsen en past in een breder maatschappelijk kader. Lokaal bestuur De Panne wil daarin een actieve en innoverende rol spelen en vindt bevestiging bij KBC Mediservice en Domus Medica. Ook via die weg bereikt de campagne de brede doelgroep van huisartsen, om hen van het initiatief op de hoogte te stellen, met de boodschap: Kom naar De Panne als zomerdokter!

Meer info?
www.depanne.be/summerdoc
Contacteer het lokaal bestuur via summerdoc@depanne.be of bel 058 42 16 16.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.