Home > De Panne ontvangt het Generatie Rookvrij-label. Alle speelpleintjes zijn er rookvrij

De Panne ontvangt het Generatie Rookvrij-label. Alle speelpleintjes zijn er rookvrij

Geschreven op 1 juni 2023 om 09:07 door Mario De Wilde

De Panne zet de stap naar rookvrije toekomst voor de jeugdige inwoners en heeft in de gemeenteraad van maart alle speelpleintjes op haar grondgebied rookvrij verklaard. Gisteren was het Wereld Anti-Tabaksdag. Net op deze symbolische dag heeft het lokaal bestuur De Panne het Generatie Rookvrij-label ontvangen als erkenning voor organisaties, steden en gemeenten die rookvrije omgevingen creëren, zich inzetten om kinderen tegen tabaksverslaving te beschermen en rokers hulp te bieden om te stoppen met roken.
Er bestaat bij het brede publiek een groot draagvlak om niet (meer) te roken op plaatsen waar kinderen aanwezig zijn. Veel overheden, jeugdbewegingen, verenigingen maken bijgevolg hun terreinen rookvrij. Tevens ondersteunen meer en meer gezondheidsorganisaties, bedrijven en gemeenten … Generatie Rookvrij.
Generatie Rookvrij
Generatie Rookvrij streeft naar een maatschappij waarin ieder kind dat vanaf 2019 geboren wordt, rookvrij kan opgroeien. De Panne steunt dit initiatief door een algemeen rookverbod in te voeren op de 17 gemeentelijke speelpleintjes. Dit zowel voor traditionele rokers als e-sigaretrokers. Bij het vaststellen van overtredingen kan een GAS-boete van €350 opgelegd worden.
Waarom? Eén simpele reden: zien roken, doet roken
Omdat kinderen het recht hebben om rookvrij op te groeien, moet ernaar gestreefd worden om hen minder in contact te brengen met roken. Want ‘zien roken, doet roken’. Kinderen kopiëren namelijk het gedrag van hun voorbeelden waardoor ze roken als normaal beschouwen. Door minder te zien roken, worden ze ongetwijfeld weerbaarder en zullen ze minder geneigd zijn om later zelf te beginnen roken. Michèle Vandermeeren, schepen van Welzijn: “Als schepen van Welzijn wil ik benadrukken dat we ons inzetten voor de gezondheid van kinderen in De Panne. Het rookvrij maken van speelpleintjes is een belangrijke stap om het rookgedrag minder vanzelfsprekend te maken en kinderen beschermen tegen de schadelijke effecten van tabaksrook. Door deze maatregel willen we de kinderen stimuleren om gezonde keuzes te maken en hen de kans te geven om op te groeien in een rookvrije omgeving.”

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.