De Panne heeft vanaf nu ook een hoopgevende troostplek
Gisteren, zondag 21 mei, huldigde het lokaal bestuur en Ferm Adinkerke de Ferm troostplek in. Dit gebeurde op een serene maar hoopgevende wijze in de Cappoenstraat (Adinkerke). Een troostplek is een openbare, groene plaats waar iemand troost, hoop en verbondenheid kan vinden. Iedereen die iemand verloor of op een andere manier troost zoekt of wil geven, is welkom. In het najaar worden er samen bloembollen geplant als symbool van verbondenheid, hoop en kracht. Wanneer de bloemen groeien en bloeien in het voorjaar, herdenken en gedenken we de dierbaren.
Waarom?
Sinds de coronacrisis zijn er in Vlaanderen heel wat troostplekken gekomen. Corona bracht dan ook een hele schok teweeg, ook in De Panne. Veel mensen worstelen sindsdien met gemis, verlies, afscheid. Het sociale leven van velen werd ontwricht Een troostplek is stil en dichtbij huis. Het is een plaats waar iedereen verbondenheid in verlies en verdriet kan voelen, maar ook opnieuw hoop en vertrouwen in de toekomst.
“De inrichting van de plek kadert bovendien in onze beleidsdoelstelling ‘het creëren van kleine, groene ingerichte zones’. Het plekje ligt op een drukbereden fietsroute tussen Adinkerke en Bulskamp. Het is een charmant plekje, waar het fijn is even halt te houden en stil te staan bij ‘de dingen des levens.’” aldus burgemeester Bram Degrieck.
Wat is veranderd?
Sinds 1937 staat er een Ferm veldkapelletje in de Cappoenstraat 2. Ferm Adinkerke nam het initiatief om die locatie om te vormen tot een troostplek. Het lokaal bestuur verleende direct z’n medewerking aan deze waardevolle, hoopgevende actie en stond in voor de herinrichting van de plek. Niet alleen werd het kapelletje aangepakt, er kwamen ook nieuwe struiken, een zitbank, een infobord en een kunstwerk. Het kenmerkende beeldhouwwerk uit cortenstaal is van de hand van kunstenaar Luc Ledene uit Eggewaartskapelle en bevat een, speciaal voor deze plek geschreven, gedicht van Ulrike Burki (afkomstig uit De Panne). Verder zijn de bloembollen karakteristiek voor de troostplek en beloven ze een nieuw begin en vernieuwde energie.
Ferm Adinkerke: “Het gedicht doet ons even stilstaan bij het verlies en het gemis. Net als de bloemen, wanneer ze bloeien in het voorjaar en ons aan het begin van de corona-epidemie herinneren. Uit de veerkracht van die kleine bloembollen halen we troost en nieuwe energie. We zijn blij dat we dit hier kunnen realiseren. Want dat is waar Ferm voor staat: ‘samen meerwaarde geven aan het leven’.”
Schepen van Cultuur & Erfgoed, Nicolas Luyssen: “We zijn blij en trots dat we samen rustige plekken kunnen maken. Rouw en verlies zijn belangrijk en moeten bespreekbaar worden. Daarom zijn we ook trots dat we Troosthoofdstad zijn voor Reveil23. We hopen dat we met gelijkaardige initiatieven en Revil2023 steun en troost kunnen brengen naar onze inwoners en al wie even wil stilstaan in onze natuur.”
De troostplek is te vinden in de Cappoenstraat 2 en is een gezamenlijk initiatief van het lokaal bestuur De Panne en Ferm Adinkerke.
Meer informatie
www.samenferm.be/planttroost
www.depanne.be/reveil