Home > De Panne ging mee opkuisen in La-Roche-en-Ardenne

De Panne ging mee opkuisen in La-Roche-en-Ardenne

Geschreven op 28 juli 2021 om 16:04 door Mario De Wilde

Na de overstromingen in het oosten van ons land heeft het lokaal bestuur De Panne spontaan haar hulp aangeboden aan de stad La-Roche-en-Ardenne. Nu kwam er een specifieke opdracht vanuit de getroffen stad voor De Panne. De overstromingen die ons land teisterden waren van ongeziene opvang. Vorige week werd noodhulp verleend door de brandweer, het Rode Kruis/ la Croix-Rouge en het leger. Nu de eerste hulp werd verleend, is het mogelijk voor andere lokale besturen om te helpen. Zo besliste het lokaal bestuur De Panne om de Technische Dienst in te zetten bij het ondersteunen van La-Roche-en-Ardenne. Gezien de vele persoonlijke banden tussen de inwoners van De Panne en de Waalse stad was dit voor het lokaal bestuur een evidente keuze.

Deze week kwam er een duidelijke opdracht van het lokaal bestuur van La-Roche-en-Ardenne: in en rond de stad zijn bijna alle rioolputjes verstopt door modder en afval. Deze moeten allemaal vrijgemaakt worden en liefst zo snel mogelijk om ergere schade te voorkomen. Hiervoor heeft de stad zelf geen geschikt materiaal en ze kan in de regio geen hulp vinden. Daarom vertrok op 28 juli, ’s morgens vroeg, een team van 4 uit De Panne met het nodige materiaal en de kolkenzuiger, een grote vrachtwagen met een waterreservoir die vuil water kan opzuigen en met proper water kan reinigen. De opdracht zal 2 dagen in beslag nemen.

Wim Janssens, eerste schepen van De Panne, was er ook bij: “’t Was pakkend om te zien hoe onze grote vrachtwagen van De Panne over de Ourthe de stad La-Roche-en-Ardenne inreed. Onze mannen werden met open armen ontvangen door de “chef des travaux” van de stad. Er werd echter niet getreuzeld want er was veel werk voor de boeg. Het college van burgemeester en schepenen van La-Roche-en-Ardenne onderbrak haar wekelijkse zitting en kwam kijken hoe onze mannen systematisch de riolen vrij maakten. De terrasjes gaan stilaan terug open, terwijl sommige kelders nog leeggepompt worden. De stad herleeft en iedereen helpt elkaar, mooi om zien. Toen ik terug naar huis reed door het getroffen gebied besefte ik maar al te goed dat ons werk hier maar een druppel is op een hete plaat. Er zal nog veel meer werk en courage nodig zijn om de getroffenen er terug bovenop te helpen. Maar alle beetjes helpen.”

Indien er nog vragen komen van andere getroffen gemeenten dan bekijkt het lokaal bestuur De Panne graag of dit taken zijn die haalbaar zijn en mogen uitgevoerd worden. Indien het kan, dan steekt De Panne graag een handje toe! Noodhulp en humanitaire hulp laat de gemeente over aan het Rode Kruis. Er werd ook al een aanzienlijke financiële bijdrage gestort uit solidariteit. Wie ook hulp wil bieden kan zich nog steeds via het Rode Kruis als vrijwilliger aanmelden.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.