Home > De Panne brengt unieke affichecollectie samen in de expo ‘Belgische Kust op Affiche’

De Panne brengt unieke affichecollectie samen in de expo ‘Belgische Kust op Affiche’

Geschreven op 12 juni 2023 om 16:15 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend opende de expo ‘Belgische Kust op Affiche, 1885-1960) in De Panne. Deze unieke expo toont de bezoeker een impressie van de veranderende gewoontes, stijlen en taal door de jaren heen op kleurrijke affiches. Aan de hand van een kleurrijke expo vol affiches, ontdekt de bezoeker de toeristische geschiedenis van de Belgische kust. Van brave vissers tot speelse baadsters, van ongerepte duinen tot flamboyante architectuur. Op een kunstige manier krijg je een impressie van veranderende, toeristische gewoontes, taal en stijlen door de jaren heen.

De expo bestaat uit een unieke collectie: het is de grootste, gekende privéverzameling en is in handen van liefhebber Roland Florizoone. De Belgische kustaffiches, ontworpen door bekende artiesten, hebben een hoge, artistieke waarde.

Vele stijlen van bekende namen

Uniek aan deze collectie is de tentoonstelling van de vele stijlen. Je maakt kennis met affichage in art nouveau, art deco en modernisme, naast andere kunststromen. Daarnaast vind je werken van internationaal gerenommeerde, Belgische grafici: van Cassiers en Meunier, tot Marfurt en Setola. Zeker is dat de eens op neergekeken kunst van affiches terug volledig opgewaardeerd en modern is.

Kijkboek

Naast de expo is er ook een royaal kijkboek gepubliceerd over de Belgische kustaffiches. Tweehonderd originele affiches uit de uitzonderlijke collectie van Roland Florizoone tonen in al hun visuele kracht de gouden eeuw van het Belgische kusttoerisme, van 1885 tot 1960.
Kunsthistoricus Karl Scheerlinck geeft op een heldere manier duiding bij deze pareltjes van grafisch ontwerp. Het boek is uitgegeven door Hannibal Books en kost € 59,00.

Praktische informatie

De expo is nog te bezoeken tot en met 24 september 2023 en is elke dag open van 14.00u tot 18.00u in het gemeentehuis van De Panne (Zeelaan 21). H

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.