Home > De opkomst van virtuele realiteit: de manier waarop we reizen en entertainment consumeren

De opkomst van virtuele realiteit: de manier waarop we reizen en entertainment consumeren

Geschreven op 7 februari 2025 om 06:55 door Mario De Wilde

Virtuele realiteit (VR) is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Steeds meer mensen maken gebruik van VR-brillen om zich onder te dompelen in virtuele werelden. De technologie is inmiddels vergevorderd en de brillen worden betaalbaarder. Volgens onderzoeksbureau Gartner maakte in 2025 maar liefst 23% van de Nederlanders regelmatig gebruik van VR voor entertainment of andere doeleinden. Dit is een enorme stijging ten opzichte van 2020, toen dit percentage nog op 3% lag. De verwachting is dat virtule realiteit de komende jaren een nog grotere vlucht zal nemen. Dit zal grote invloed hebben op de manier waarop we reizen en entertainment consumeren.

Invloed op reiservaringen

Virtuele realiteit biedt reizigers de mogelijkheid om bestemmingen vanuit hun luie stoel te verkennen. Met een VR-bril op kan de gebruiker rondkijken op de Machu Picchu, door de straten van Parijs lopen of safari’s maken in Afrika. Dit kan helpen bij de keuze voor een vakantiebestemming.

Tegelijkertijd vrezen sommigen dat virtueel reizen het echte reizen naar Casino 777 gedeeltelijk zal vervangen. Waarom zou je nog het vliegtuig pakken als je met VR een soortgelijke ervaring kunt hebben? Uit onderzoek in 2025 blijkt dat 35% van de ondervraagden soms een echte reis inwisselt voor een virtuele reis. Redenen hiervoor zijn kostenbesparing en het vermijden van gedoe met visa aanvragen of inenten.

Toch denkt de meerderheid (65%) dat echt reizen onvervangbaar blijft. Het echte gevoel van een bestemming ontdekken gaat nu eenmaal verder dan wat technologie kan bieden. Virtuele realiteit is vooral een goede aanvulling op of voorbereiding voor een echte reis.

Entertainment in een virtuele omgeving

Virtuele realiteit wordt niet alleen voor reiservaringen ingezet. Ook op het gebied van entertainment biedt het nieuwe mogelijkheden. Steeds meer games en videos maken gebruik van VR om gebruikers meer te laten opgaan in de beleving.

Zo kun je met een VR-bril bijvoorbeeld een voetbalwedstrijd vanuit het veld bekijken in plaats vanaf de tribune. Of je waant jezelf midden in je favoriete gamewereld. Dit soort ervaringen zorgen voor meer spanning en plezier dan gewoon tv kijken.

Daarnaast maken steeds meer pretparken gebruik van virtuele realiteit in hun attracties. Bekende voorbeelden zijn de VR-achtbaan in de Efteling en de VR-coaster in Walibi Holland. Deze combinatie van echte sensaties en virtuele beelden zorgt voor een unieke ervaring.

Consumentenbestedingen aan VR

De opkomst van virtuele realiteit heeft geleid tot een flinke stijging in consumentenbestedingen. In 2020 werd er wereldwijd zo’n 3 miljard euro uitgegeven aan VR voor thuisgebruik. In 2025 is dit gegroeid naar maar liefst 18 miljard euro.

Jaar Wereldwijde consumentenbestedingen aan VR
2020 3 miljard euro
2021 5 miljard euro
2022 8 miljard euro
2023 12 miljard euro
2024 15 miljard euro
2025 18 miljard euro

De grootste groei is te zien bij uitgaven aan VR-games en -video’s. Maar ook de verkoop van VR-brillen blijft stijgen. De Oculus Quest 2 was jarenlang marktleider, maar kreeg in 2024 serieuze concurrentie van de PlayStation VR2.

Kansen voor bedrijven

De opmars van virtuele realiteit biedt interessante kansen voor bedrijven. Steeds meer organisaties integreren VR in hun dienstverlening of producten.

Reisorganisaties en luchtvaartmaatschappijen maken bijvoorbeeld VR-apps waarmee potentiële reizigers alvast een voorproefje van een bestemming kunnen krijgen. Dit kan het aantal boekingen positief beïnvloeden.

Ook hotels en resorts springen in op de trend door VR-brillen aan te bieden in kamers. Zo kan een verblijf nog aantrekkelijker worden gemaakt met virtuele strandwandelingen of duiken in tropische wateren.

Andere sectoren waar VR ingang vindt zijn onder andere evenementen, winkels en het onderwijs. Virtuele congressen, productpresentaties en schoolreisjes zijn hier voorbeelden van.

Kortom, de mogelijkheden zijn eindeloos. Bedrijven die tijdig inspelen op VR zullen hier in de toekomst de vruchten van plukken. Consumenten zullen in dat geval eerder geneigd zijn om met deze bedrijven in zee te gaan.

Slotconclusie

We kunnen concluderen dat virtuele realiteit een enorme invloed heeft op de manier waarop we reizen en entertainment consumeren. Enerzijds biedt het nieuwe mogelijkheden en unieke ervaringen. Anderzijds vragen sommigen zich af of het échte leven er niet onder lijdt. De verwachting is dat VR een steeds grotere rol gaat spelen in ons leven. Of we dat nu willen of niet.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.