Home > De online wereld heeft ons leven veranderd

De online wereld heeft ons leven veranderd

Geschreven op 21 december 2022 om 07:49 door Mario De Wilde

Het wereldwijde web is inmiddels niet meer weg te denken uit ons leven. Toch is het nog niet eens zo heel lang geleden dat de eerste website ontwikkeld werd. In 1989 deed een Britse softwareontwikkelaar het eerste voorstel voor het wereldwijde web. Hij zocht naar een manier voor wetenschappers om makkelijker informatie uit te wisselen. Hier zit overigens ook nog een Belgisch tintje aan, want één van de mensen met wie hij samenwerkte was de Belgische informaticus Robert Cailliau. De eerste reacties waren niet enthousiast, maar hij zette door en lanceerde in 1990 de eerste browser en in 1991 kon in principe elke bezitter van een computer gebruikmaken van websites. Dit gebeurde in het begin maar mondjesmaat. In 1993 kwam hier verandering in en ook in België gingen steeds meer mensen gebruik maken van het internet. Tegenwoordig doen we steeds meer digitaal.

Het huidige gebruik van internet

In 2022 zijn er meer dan 5 miljard internetgebruikers wereldwijd en er zijn bijna 2 miljard websites. De introductie van de smartphone heeft ervoor gezorgd dat het aantal gebruikers explosief steeg. Je hebt tegenwoordig geen computer meer nodig om onbeperkt toegang te hebben tot internet. Zelfs op de meest exotische plekken in de wereld kan je vaak wel

verbinding leggen met het wereldwijde web. De gemiddelde internetgebruiker besteedt bijna zeven uur per dag aan surfen op het internet. Ongeveer 90 procent van de huishoudens in België beschikt over een internetverbinding. Internet heeft ons leven veranderd. Het wereldwijde web wordt voor veel verschillende doeleinden gebruikt.

Wat doen we in de online wereld?

Zodra we wakker worden, is het eerste wat we doen onze telefoon pakken om het laatste nieuws op te zoeken, kijken of er nog berichtjes zijn en het weer te checken. De meeste internetgebruikers gaan voor 9 uur ’s ochtends al online. Wat mensen op internet doen, is afhankelijk van het apparaat dat ze gebruiken. Op de laptop is e-mailen nog steeds de meest gebruikte toepassing. Hier valt ook het e-mailgebruik voor het werk onder. Op de telefoon en de tablet is men vooral aan het surfen en het zoeken op internet. Driekwart van de gebruikers van de tablet speelt spelletjes zoals roulette online en op de telefoon wordt vooral gebruik gemaakt van sociale media. Ook blijft het gebruik van diensten als online bankieren en elektronisch shoppen nog steeds toenemen.

De niet-gebruikers

Als je om je heen kijkt, lijkt het of iedereen altijd op zijn of haar mobiele telefoon bezig is. We surfen heel wat af op een dag. Toch zijn er ook nog steeds mensen die nooit gebruik maken van internet. Mensen met een laag inkomen en een laag opleidingsniveau maken minder gebruik van het wereldwijde web, omdat ze minder toegang hebben tot de digitale wereld. Ook onder mensen van 75 jaar en ouder zijn er minder internetgebruikers. Of deze groepen ook toegang krijgen tot het internet zal de toekomst moeten uitwijze

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.