Home > De nieuwe onderwijscheques voor Brugse gezinnen met een beperkt budget zijn er

De nieuwe onderwijscheques voor Brugse gezinnen met een beperkt budget zijn er

Geschreven op 24 juni 2022 om 11:56 door Mario De Wilde

Een welverdiende zomervakantie: daar genieten schoolgaande kinderen in Brugge binnenkort van. Met het oog op volgend schooljaar lanceren OCMW Brugge en Huis van het Kind intussen de nieuwe onderwijscheques. Voor gezinnen met een beperkt budget is het een financieel duwtje in de rug om de schoolkost dragen. Wie zelf schoolgaande kinderen heeft, weet dat september traditioneel een ‘dure’ maand is. Er moeten schoolboeken aangekocht, of er is een nieuwe boekentas of turnoutfit nodig. Die bedragen tikken aan en onderwijscheques maken voor de meest kwetsbare gezinnen het verschil. Ze krijgen via de cheques tot 110 euro korting op de schoolrekening. De ‘nieuwe lichting’ van de onderwijscheques werd deze ochtend voorgesteld in de Brugse basisschool De Ganzenveer.

Elien Rossey, Brugfiguur (Stad Brugge): “Onderwijs betaalbaar en toegankelijk maken voor iedereen, dat is de basisgedachte achter deze onderwijscheques. Kinderen uit het kleuteronderwijs genieten een korting van
50 euro per schooljaar, kinderen uit het lager onderwijs 95 euro en leerlingen uit het secundair onderwijs 110 euro. Wie rechthebbend is, krijgt de korting automatisch toegekend via de schoolfactuur. Het voorbije schooljaar konden we op die manier ruim 1.700 financieel kwetsbare kinderen en jongeren ondersteunen.”

Schepen van onderwijs, Jasper Pillen: “Hier in de Ganzenveer bereiken we bijna alle ouders die recht hebben op onderwijscheques maximaal dankzij de goede samenwerking tussen ouders, leerkrachten, directie en administratief team. Samen trekken we aan hetzelfde zeel: onderwijs zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen.”

Een pluspunt is dat de cheques, net zoals vorig jaar, voor meer dan louter schoolmateriaal kunnen dienen. Sportdagen, schooluitstappen, toezicht over de middag: het zijn allemaal zaken die ouders ermee mogen betalen. Ze kunnen via een standaard aanvraagformulier melden aan de school of ze recht hebben op onderwijscheques. De school past daarna de eventuele korting toe.

Schepen van sociale zaken, Pablo Annys: “Het is goed dat ouders weten wanneer ze van deze steunmaatregel gebruik kunnen maken, zodat we hun rechten maximaal uitputten. De cheques zijn er voor kinderen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, voor gezinnen in budgetbeheer met schulden bij het OCMW en voor gezinnen in collectieve schuldenregeling. Ook pleegkinderen hebben recht op een tegemoetkoming. We roepen gezinnen dus op om zeker hun aanvraag in te dienen. Waar nodig zullen de brugfiguren onderwijs, de ouders bij dit proces begeleiden.”

OCMW Brugge regelt alvast de verdeling van invulformulieren aan alle Brugse scholen, zodat ze het nieuwe schooljaar straks goed kunnen inzetten.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.