Home > De Maeght Gallery in Nieuwpoort: dat is hedendaagse kunst ‘happy art’

De Maeght Gallery in Nieuwpoort: dat is hedendaagse kunst ‘happy art’

Geschreven op 29 augustus 2023 om 08:22 door Mario De Wilde

In het centrum van Nieuwpoort-Bad heeft kunstenaar Luc De Maeght een nieuwe kunstgalerie geopend. De galerie wil een oase van rust bieden en een zo ruim mogelijk publiek laten genieten van hedendaagse kunst die aanspreekt door haar positieve, verbindende kracht. Naast de happy art van Luc De Maeght exposeert de galerie dit najaar ook werk van Isabelle Bossuyt en Veerle De Vos.

Al een tijdje heeft de 58-jarige Luc De Maeght beslist om zijn artistieke roeping te volgen. “Ik ben al lang creatief bezig en legde een heel parcours in de modewereld af. Ik begon de laatste jaren nu en dan ook te schilderen. Maar het was de kunstenaar en galeriehouder Alan Stuttle die me tijdens een reis naar Groot-Brittannië stimuleerde om volop in mezelf te geloven en het erop te wagen als kunstenaar.”

In zijn atelier in Waardamme legt De Maeght zich vandaag toe op happy art: kunst die liefde en geluk uitstraalt, zowel in schilderijen als beeldende kunst. En dat verhaal krijgt een verlengstuk in een galerie in Nieuwpoort-Bad: “Mijn echtgenote Machteld Rovers en ik liepen al een tijdje met het idee rond voor een kunstgalerie. Toen we dit voorjaar aan zee waren, vonden we vlakbij het strand in Nieuwpoort-Bad de ideale locatie. Het is een pand met veel ramen, veel licht dus, dat 220 vierkante meter expositieruimte biedt op twee niveaus.”
Where art meets the sea
De ruimte werd op maat afgewerkt en werd recent opgeleverd. De voorbije weken kon de kunstenaar al even proefdraaien in zijn nieuwe habitat. “Mijn schilderijen met happy pop-art kleuren, de reeks met ambachtelijke neon ‘Love is the key’ en de succesvolle The Saint of Love-beeldjes komen hier helemaal tot hun recht. Ik merk dat ze jong en oud aanspreken om binnen te stappen en meer te ontdekken. Mijn streven is bezoekers gelukkig te maken met een puur en echt verhaal. Heel veel bezoekers nemen de tijd om de kunst te beleven en te verwerken. Geregeld komen mensen meerdere keren terug vooraleer ze beslissen over een aankoop.”

De nieuwe plek werkt ook inspirerend voor Luc: “Als slogan kozen we voor ‘Where art meets the sea’. En dat komt ook tot uiting in mijn nieuwste werken. Ik heb een techniek ontwikkeld om het strand in mijn kunst te verwerken, door ook met zand aan de slag te gaan. Dat levert nieuwe kunstwerken op met zachte, aardse tinten. Ik ben bijzonder blij en dankbaar voor deze evolutie en ik bruis van ideeën voor de toekomst.”
Drie kunstenaars in de kijker
Naast eigen werk exposeren Luc en Machteld in hun galerie ook beelden van Veerle De Vos, die met klei, polyester, edelmetaal en brons aan de slag gaat. “De madammen en bronzen duiksters van Veerle zijn uit passie ontstaan. Ze zijn niet perfect, maar symboliseren de essentie en zuiverheid van schoonheid. Ze hebben ook een spirituele kant, die perfect spoort met mijn werken”, vertelt Luc.

De schilderijen in olieverf op doek van Isabelle Bossuyt hanteren een andere beeldtaal. “Isabelle gaat aan de slag met het spectrum van emoties dat ons leven typeert. Ze portretteert vrouwen soms heel erg sober, dan weer kleurrijk en dynamisch. Kleur, structuur, materiaal en mode zijn voor haar erg belangrijk. Het geeft onze galerie een eclectisch kantje.”

De expo met Luc De Maeght, Veerle De Vos en Isabelle Bossuyt is te zien in de De Maeght Gallery, Franslaan 30 in Nieuwpoort-Bad. Tot eind september is de galerie open van woensdag tot en met maandag van 14 tot 18 uur. Vanaf 1 oktober kan u er terecht van vrijdag tot en met maandag van 14 tot 18 uur. Meer info: www.demaeght.gallery.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.