Home > De langste draaibrug in Europa bevindt zich vanaf vandaag in Zeebrugge

De langste draaibrug in Europa bevindt zich vanaf vandaag in Zeebrugge

Geschreven op 22 januari 2022 om 22:15 door Mario De Wilde

Vandaag start de invaaroperatie van de Verbindingsbrug in de achterhaven van Zeebrugge. Vorige week verliet het 130 meter lange draaiende middenstuk van de nieuwe Verbindingsbrug het werkhuis van Victor Buyck Steel Construction in Wondelgem en werd het op ponton via de Westerschelde naar Zeebrugge gevaren. Het middenstuk wordt dit weekend tijdens een heel secure invaaroperatie van het ponton gehaald en op zijn plaats gezet.

Met een lengte van 130 meter en een doorvaart van 55 meter geldt deze beweegbare brug over het Verbindingsdok binnenkort als de langste draaibrug van Europa. Het totale kostenplaatje van het project bedraagt een investering door het havenbestuur van Zeebrugge van 34 miljoen euro. De Verbindingsbrug staat in voor een betere ontsluiting tussen achter-en voorhaven en is bovendien een onmisbare schakel in de (fiets)infrastructuur voor veilig woon-werkverkeer.

Meer dan een brug

De nieuwe brug over het Verbindingsdok maakt de verbinding tussen de Verschaveweg en de Koffieweg, zodat ze een extra toegangsweg vormt in de Noord-Zuidontsluiting van Zeebrugge. Met een totale lengte van 400m, vaste bruggen in beton en in het midden een beweegbare, stalen draaibrug van 130 meter lang, is hij de langste in Europa. De brug kan schepen tot 55 meter breed doorgang verlenen. Dit is afgestemd op de Pierre Vandammesluis en de geplande nieuwe zeesluis. De brug is breed en sterk genoeg voor zware mobiele kranen tot 500 ton en dankzij de twee rijstroken, het afgescheiden voetpad en een fietspad met dubbele richting ook toegankelijk voor personenvervoer.

De bouw van de Verbindingsbrug werd gestart in het najaar van 2020. Het 130 meter lange en 1.800 ton zware draaistuk werd samengesteld in de ateliers van Victor Buyck Steel Construction in Wondelgem en eerder deze week via de Westerschelde op een zeeponton aangevaren. Naar verwachting wordt de brug, na de finale afwerkingen, aansluitingen en testfases, in de loop van de maand april in gebruik genomen.

Tom Hautekiet, CEO Port of Zeebrugge: “Dit is niet zomaar een brug. Dankzij deze investering van 32 miljoen euro, beschikt de haven van Zeebrugge binnenkort over een state-of-the art brug, die afgestemd is op grote schepen, zwaar havenverkeer en op de voor ons belangrijke nieuwe zeesluis. Met deze brug is Port of Zeebrugge klaar voor de toekomst. ”

Design, Build & Maintain

Na een intensief tendertraject gunde Port of Zeebrugge in februari 2020 de opdracht van de nieuwe brug over het Verbindingsdok aan de tijdelijke aannemerscombinatie Artes Depret, Artes Roegiers, Victor Buyck Steel Construction en Agidens. Het project is een DBM-project, oftewel een Design, Build en Maintain project, waarbij het ontwerp, de bouw én het onderhoud in één enkel contract aanbesteed en toevertrouwd wordt aan een marktpartij of een consortium van marktpartijen. Na oplevering zal Agidens Infra Automation achttien jaar lang verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de brug.

Fietsinfrastructuur

De fietsstrook op de nieuwe brug en het geplande afgescheiden fietspad over het hele traject van de Koffieweg tot aan de Isabellaan maken de achterhaven van Zeebrugge makkelijker en veiliger bereikbaar voor fietsers.

Dirk De fauw, voorzitter Raad van Bestuur Port of Zeebrugge en Burgemeester van Brugge: “Deze brug is een essentiële schakel van de nieuwe en veilige fietsverbinding van in totaal meer dan zes kilometer lang, van Dudzele tot in de achterhaven. Het belang van deze brug voor iedereen die met de fiets in en naar de haven rijdt en voor de werknemers van de 300 havenbedrijven in Zeebrugge is dus niet te onderschatten. Dit is iets waar wij als Stad Brugge en als havenbestuur samen onze schouders onder zetten. We kijken ernaar uit om in het voorjaar deze brug officieel te huldigen en in te fietsen.”

Foto v.l.n.r.: Johan Van Overwalle Algemeen Directeur Artes Group, Klaas Ockier Directeur der Werken Artes-Depret, Dirk De fauw burgemeester Stad Brugge en voorzitter Raad van Bestuur Port of Zeebrugge, Tom Hautekiet CEO Port of Zeebrugge, ir. Frederik Sanders Leidinggevend ingenieur Bouwkunde Port of Zeebrugge, Ing. Bertie Vandendorpe Adjunct van de directeur Afdeling Bouwkunde Port of Zeebrugge.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.