Home > De iconische Kist van Oxford komt naar Kortrijk

De iconische Kist van Oxford komt naar Kortrijk

Geschreven op 11 mei 2022 om 19:41 door Mario De Wilde

Goed nieuws: De Kist van Oxford komt naar Kortrijk! De kist waarop taferelen van de Guldensporenslag zijn afgebeeld staat tot op heden nog in New College in Oxford, maar zal vanaf deze zomer in levende lijve te zien zijn in de Onze-Lieve-Vrouwekerk, waar het verhaal van de Guldensporenslag op een multimediale manier zal worden gebracht.

Op 10 juli 2022 wordt de vernieuwde scenografie over de Guldensporenslag in de Onze-Lieve-Vrouwekerk geopend. Hierin komt niet alleen de gebeurtenis zelf aan bod, maar zal onder meer ook aangetoond worden hoe de slag door de eeuwen heen afgebeeld en verbeeld werd. De koffer van Oxford vormt hierbij een essentiële schakel in de opstelling. Sinds 2006 was er al een replica opgesteld in het vroegere museum 1302. Nu komt dus de echte kist naar Kortrijk, wat ongetwijfeld één van de hoogtepunten zal worden in de nieuwe opstelling.

De inzet van de Vlaamse diplomatie op niveau van Vlaams minister-president Jan Jambon, ondersteund door het FIT (Flanders Investment & Trade), kon de Universiteit van Oxford overtuigen om de authentieke kist ‘The Courtrai Chest’ naar Kortrijk te laten komen, zodat de museale beleving dit topstuk kan tentoonstellen! De kist komt in bruikleen naar Kortrijk voor minstens 1 jaar. In bijzijn van schepen van cultuur Axel Ronse en de minister-president werd dit nieuws woensdag officieel aangekondigd in New College, Oxford.

“We gaan een prachtige, Vlaamse zomer tegemoet! De musical ‘1302, de Slag der Gulden Sporen’ zal heel wat volk naar Kortrijk brengen en vanaf 10 juli stellen we ook de Onze-Lieve-Vrouwekerk met haar prachtige Gravenkapel open voor een multimediale beleving rond de Guldensporenslag. De kers op de taart daarbij is de komst van de échte Kist van Oxford die we één jaar in bruikleen krijgen van New College!”, aldus Axel Ronse, schepen van cultuur
Het voorpaneel van De Kist van Oxford is de oudste bekende afbeelding van de Guldensporenslag. Het dateert wellicht van kort na de slag en werd door een Brugse schrijnwerker vervaardigd. Details zoals banieren, wapens en wapenschilden wijzen erop dat de maker goed op de hoogte was van de historische feiten. De kist werd in 1905 ontdekt in de buurt van Oxford. Aanvankelijk was er twijfel over de authenticiteit van het eikenhouten voorpaneel, maar onderzoek wees uit dat het hout rond 1280 gekapt is, en kan dus kort na 1302 bewerkt zijn. Het houtsnijwerk is typisch voor de bijna stripverhaalachtige vertelstijl van die tijd, die je ook op miniaturen ziet. De kist kwam waarschijnlijk kort na de slag via diplomatieke weg in Engelse handen.

De kist zal begin juli aankomen in Kortrijk en een onderkomen krijgen in de Onze-Lieve-Vrouwekerk. De nieuwe opstelling zal feestelijk worden geopend op 10 juli in bijzijn van Vlaams minister-president Jan Jambon en zal vanaf 11 juli ook dagelijks door het brede publiek kunnen bewonderd worden. Het transport van de kist zal gebeurden door een gespecialiseerde art-handlingfirma uit Londen. Het nieuwe museale concept in de Onze-Lieve-Vrouwekerk is vanaf 11 juli geopend en zal 7 dagen op 7 te bezoeken zijn. Het ganse parcours is gratis toegankelijk.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.