Home > De Haan brengt buren samen via buurtnetwerk Hoplr

De Haan brengt buren samen via buurtnetwerk Hoplr

Geschreven op 18 februari 2023 om 08:19 door Mario De Wilde

De gemeente De Haan wil met de uitrol van het digitale buurtnetwerk Hoplr meer inzetten op buurtzorg en solidariteit. Via het netwerk kunnen inwoners hun buren beter leren kennen en elkaar helpen. Alle inwoners ontvangen een uitnodiging in de brievenbus om gebruik te maken van de gratis Hoplr-app. Schepen voor sociale zaken Marleen Vercruyce: “Vanuit het project Zorgzame Buurten – ’t Hope Sterker, groeide het besef dat een goed contact tussen buurtbewoners enorm bijdraagt aan het persoonlijk welzijn en welbevinden. Want zeg nu zelf: beter een goede buur dan een verre vriend. Toch is het niet altijd evident om je buren beter te leren kennen of om iets te vragen als je hulp nodig hebt. Daarom investeren we nu in het buurtnetwerk Hoplr.”

Via dit netwerk kunnen inwoners hun buren beter leren kennen en elkaar helpen door bijvoorbeeld gereedschap uit te lenen, een klusje uit te voeren of een handige harry aan te bevelen, of een garageverkoop of buurtfeest aan te kondigen. Er zijn 5 geografisch afgebakende buurten in het Hoplr-netwerk. Mensen communiceren enkel binnen hun eigen buurt. Uiteraard worden alle gegevens beveiligd en beschermd, in lijn met de Europese privacywetgeving.

Burgemeester Wilfried Vandaele: “De gemeente neemt het initiatief om deze software aan te kopen om zo de inwoners dichter bij elkaar te brengen, maar het platform is echt van de buurt zelf. Het gemeentebestuur heeft geen inkijk in de berichten. Het gemeentebestuur zal Hoplr wel gebruiken om zelf ook gerichter te communiceren, bijvoorbeeld over wegenwerken, afvalophaling, stroomuitval of wateronderbrekingen. Inwoners kunnen omgekeerd ook berichten delen met het bestuur, maar alleen als ze dat zelf willen.”

Hoplr is geen Facebook, waar de actualiteit aangekaart wordt of waar problemen besproken worden. De focus ligt op positivisme en solidariteit. Het is een kosteloze en reclamevrije omgeving die niet gebruikt wordt voor commerciële doeleinden. Elk gezin ontvangt thuis een brief waarop een buurtcode staat, die toegang geeft tot het buurtnetwerk. Inloggen kan op de website www.hoplr.com of via de app Hoplr. De mobiele app en website zijn gratis en reclamevrij.

Mensen die graag wat hulp krijgen bij de installatie en het gebruik van de app kunnen terecht in het pop-up buurthuis in het Lindenhof (Beukenlaan 5, op maandag van 9 tot 11u30, woensdag van 13u30 tot 16u30 en vrijdag van 9 tot 11u30), of bij één van de digipunten (vanaf 1 maart – op dinsdagnamiddag in Kerklommer of op donderdagvoormiddag in het Sociaal Huis). Alle informatie vind je op www.dehaan.be en op www.hoplr.be.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.