Home > De geheimen onder water ontdek je in het Visserijmuseum van Koksijde

De geheimen onder water ontdek je in het Visserijmuseum van Koksijde

Geschreven op 1 juli 2021 om 12:33 door Mario De Wilde

Er zijn heel wat mooie expo’s te zien in Koksijde! Gisteren werd de reizende expo van het kabinet van minister Vincent Van Quickenborne officieel voorgesteld. Geen betere plek dan het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum om ‘Geheimen van de Noordzee – Een verborgen geschiedenis onder water’ als eerste te brengen. De minister, burgemeester, schepenen en medewerkers… iedereen is alvast enthousiast.

In het Belgisch deel van de Noordzee liggen heel wat scheepswrakken. Elk met hun eigen uniek verhaal. Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne opende in Koksijde in het NAVIGO-Nationaal Visserijmuseum een tentoonstelling die de verhalen van de meest tot de verbeelding sprekende scheepswrakken in onze Noordzee vertelt.

In het Belgisch deel van de Noordzee liggen er naar schatting een 280-tal wrakken op de bodem van de zee. Twee derde van deze wrakken dateren uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Scheepswrakken geven ons als tijdscapsule een beeld van de cultuur en de technologie uit een specifiek moment in de geschiedenis. Daarnaast hebben ze ook een grote ecologische waarde. Bovendien zijn een aantal wrakken ook de zeemansgraven van bemanningsleden die de schipbreuk niet overleefden.

Het is belangrijk dat we deze waardevolle stukken cultureel erfgoed onder water goed beschermen. Zo kunnen we die herinneringen koesteren en beschermen. We willen dit erfgoed veiligstellen voor toekomstige generaties. Want niet alle wrakken zijn in even goede staat. In het verleden werd er onzorgvuldig mee omgesprongen. Ze werden tot ontploffing gebracht of genivelleerd wanneer ze schepen konden hinderen. En ook vandaag lopen ze gevaar op beschadiging en plundering. Zo kunnen ze geraakt worden door uitgeworpen ankers, kunnen ze vervuild worden door visnetten en andere soorten afval en zijn ze het mikpunt van schattenjagers.

Daarom heeft vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne eind februari het initiatief genomen om ons cultureel erfgoed onder water beter te beschermen. Met een nieuwe wet die in werking is getreden begin juni wordt alles wat 100 jaar onder water ligt en een cultureel, historisch of archeologisch karakter heeft, vanaf nu automatisch beschouwd als erfgoed. Ook recentere wrakken met een grote historische waarde, bijvoorbeeld uit Wereldoorlog II, kunnen worden erkend. Het gaat in totaal om 55 wrakken die beschermd worden.

Het voorbije jaar hebben wetenschappers die 55 wrakken grondig bestudeerd en in beeld gebracht. Deze opdracht werd uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor de Zee en Onroerend Erfgoed (VLIZ). Die bevindingen hebben ze samengebracht in uitvoerige onderzoeksrapporten per wrak. In die rapporten worden onder meer de historische gegevens, de conditie en de fauna en flora van het wrak nauwkeurig in kaart gebracht.

Meer info? www.navigomuseum.be/expo-geheimen-van-de-noordzee-een-verborgen-geschiedenis-onder-water.

Foto vlnr: Ineke Steevens (directeur NAVIGO), schepen Guido Decorte, Eric Hiele (DG Scheepvaart), burgemeester Marc Vanden Bussche, schepen Stephanie Anseeuw, Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, Julie Paelinck (gemeenteraadslid) en Dante Nachtegaele (projectcoördinator van de expo).

Foto 2 vlnr: Ben Van Asselt (duiker), burgemeester Marc Vanden Bussche, Vice-eersteminister en minister van Noordzee Vincent Van Quickenborne, zijn echtgenote Anouk Sabbe en schepen Guido Decorte.

Foto’s @Sofhie Legein Lokaal Bestuur Koksijde

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.