Home > De Franse vermout Noilly Prat: licht zoet en zilt voor een feestelijk eindejaar

De Franse vermout Noilly Prat: licht zoet en zilt voor een feestelijk eindejaar

Geschreven op 14 oktober 2023 om 06:44 door Mario De Wilde

Noilly Prat is een Franse vermout (versterkte wijn). Het was Joseph Noilly die in de 19de eeuw de eerste droge vermout maakte, die later Noilly Prat Original Dry zou heten. Het merk kreeg internationale faam in de tweede helft van dat centennium onder leiding van Anne-Rosine Noilly; kleindochter van oprichter Joseph Noilly. In België zijn zowel Noilly Prat Original Dry als sinds kort ook Noilly Prat Ambré beschikbaar.

Noilly Prat Original Dry (18% vol)

Bij de bereiding van Noilly Prat Original Dry worden maar liefst 20 verschillende kruiden en planten van over de hele wereld gebruikt, waaronder kamille, Marokkaanse koriander, bittere sinaasappelen uit Tunesië en vlierbloesem. De Noilly Prat Original Dry laat zich perfect combineren met zeevruchten en is de ideale metgezel bij een portie oesters.

Opdat Noilly Prat Ambré (16% vol)

Opdat Noilly Prat Ambré zijn uniek boeket en onvergelijkbare smaak kan ontwikkelen, worden de wijnen op smaak gebracht met 13 verschillende kruiden en planten van over de hele wereld gebruikt, waaronder rozenknoppen en koriander uit Marokko, kardemom uit India en kaneel uit Sri Lanka. Noilly Prat Ambré is een heerlijk aperitief op zichzelf, maar laat zich ook perfect smaken bij een stevig voorgerecht of bij een bordje kaas na de maaltijd. Met het oog op de eindejaarsfeesten stelt Noilly Prat i.s.m. Atelier Paul Morel enkele vernieuwende cocktails voor die perfect passen bij oesters, als vanouds de trouwe metgezel van Noilly Prat.

Cocktail klassiekers

Een El Presidente? Dry Manhattan? Of de klassieker der klassiekers: de Martini cocktail? Ze hebben alle 1 karaktertrekje gemeen, en dat is droge vermout. En wie zegt droge vermout, zegt Noilly Prat Original Dry; dé droge Franse vermout die in tal van klassieke cocktailrecepten wordt vermeld.

Noilly Prat x Atelier Paul Morel

Voor wie de lat iets hoger wil leggen of voor zij die de voorkeur geven aan een meer hedendaagse cocktail, creëerde Paul Morel enkele heerlijke mixes met Noilly Prat Original Dry en Noilly Prat Ambré die alle perfect combineerbaar zijn met oesters.
Veel feestelijker wordt het niet dit eindejaar!

Noilly Prat Original dry/-18°C dry Martini cocktail by Paul Morel

-40 cl Sipsmith gin

-35 cl Noilly Prat Original Dry

Optioneel: 25 cl Niida Honke Ginjo Sake

Combineer alle ingrediënten en bottel in een glazen fles met draaistop. Vries in op -18°C gedurende 12 uur. Koel het glas met gemalen ijs. Gooi het ijs vervolgens weg. Roer de mix goed om tot hij ijskoud is. Strain in het voorgekoelde glas. Werk af met enkele druppels olijfolie. Serveer met verse oesters, eventueel vergezeld van kaviaar.

Noilly Prat Original dry/Citrus Spritz by Paul Morel

-50 cl Limoncello di Capri
-50 cl Noilly Prat Original Dry

Combineer de dranken en bewaar in een glazen fles in de koelkast. 5 cl van de limoncello-vermoutinfusie, 1,5 cl vers citroensap (of yuzusap), gezeefd. 7 cl Champagne Nicolas Feuillatte Grande Réserve Brut. Combineer de infusie en het citroensap. Schenk uit in een coupe of wijnglas. Decoreer met citrusachtigen (zoals zeste van citroen of yuzu, blaadjes citroenverbena, citroenmelisse). Top af met de champagne.

Vervang voor een extra feestelijke (Japanse) toets het citroensap door yuzusap.

Noilly Prat Original dry/Gin Fizz by Paul Morel

20 cl Roku gin
30 cl Noilly Prat Ambré
30 cl Belvoir Elderflower cordial
20 cl vers limoensap (gezeefd)

Combineer alle ingrediënten en bottel in een glazen fles. Bewaar in de koeling.

Voor de cocktail:

7 cl van de gekoelde gin-vermoutinfusie
3 cl tonic
3 cl soda
1 cl eiwit

Shake de infusie met het eiwit zonder ijs. Voeg ijsblokjes toe en shake nogmaals tot de cocktail ijskoud is. Voeg de tonic en de soda toe. Finestrain direct in een longdrink glas.

Gin Sour Granita: (voor op de oester)

Doe 25 cl van bovengenoemde cocktail in een bakje en vries in op -21°C voor 24 uur.
Roer tweemaal door tijdens het invriezen.

Oesterbereiding:

2 cl van de gin-vermoutinfusie
1,5 cl Gin Sour Granita
Enkele druppels dragonolie

Schenk de gin-vermoutinfusie in de oesterschelp en dresseer de granița op de oester. Werk af met enkele druppeltjes dragonolie en garneer eventueel met een vijgenblad.

Paul Morel

Paul Morel groeide op in Zeeland, als het ware tussen de schelpdieren. Hij ging eerst aan de slag in de Auberge des Moules in het Nederlandse grensstadje Philippine, waarna hij verkaste naar Sergio Hermans Pure C in Cadzand. Daar maakte hij niet enkel kennis met de mooiste producten uit de zee, maar ontwikkelde hij ook een fascinatie voor dranken.
Na omzwervingen in Londen, Barcelona en Chicago, strandde Paul in 2014 in Antwerpen, waar hij barmanager werd in The Jane. Vandaag leidt Morel zijn eigen Atelier Paul Morel in Antwerpen en deelt hij zijn kennis als onafhankelijk consultant, ontwikkelt hij nieuwe producten en organiseert evenementen.

Productie

De bereiding van Noilly Prat is complex en had oorspronkelijk tot doel de smaak van wijn die per schip is geïmporteerd en aan de zon en de golfslag is blootgesteld, te reconstrueren. Verschillende witte druivensoorten worden afzonderlijk gelagerd in eikenhouten vaten die een jaar in de open lucht doorbrengen. Na deze lange periode waarin 6% van de inhoud van de vaten verdampt door de invloed van de zon en de wind (“la part des anges” ofte engelendeel), worden de wijnen geassembleerd met mistelle (een mengsel van druivensap en alcohol). Tenslotte begint in de “Salle des Secrets” het laatste productiestadium, dat van de maceratie. Planten en kruiden van over de hele wereld worden gebruikt volgens een geheime formule, waaronder kamille uit Italië, koriander uit Bulgarije, bittere sinaasappelschil uit Spanje, nootmuskaat uit Indonesië, en centaurie (korenbloem) uit Marokko. De selectie en verhoudingen van de diverse botanicals verschilt voor elke Noilly Prat vermout. Zo zal voor Noilly Prat Ambré meer vanille en bittere sinaasappel worden gebruikt dan voor Noilly Prat Original Dry.

Tijdens het maceratieproces roert de keldermeester gedurende 21 dagen dagelijks handmatig de inhoud van alle vaten zodat alle aroma’s zich maximaal kunnen ontplooien. Een proces dat bekend staat als “dodinage”.

Anne Rosine Noilly-Prat

Anne Rosine Noilly-Prat (Lyon 1825 – Marseille 1902), de dochter van Louis Noilly en Madeleine Briget, verdient een aparte alinea voor haar geschiedenis. Ze was een zakenvrouw, gespecialiseerd, net als haar ouders, in de productie van likeuren, maar ook een weldoenster. Anne Rosine verloor haar man in 1859 en haar vader in 1865. Ze werd directrice van Noilly Prat en bleef dat gedurende zevenendertig jaar tot aan haar dood. Onder haar leiderschap werd Noilly Prat een wereldwijd begrip. Naast zakenvrouw was Anne-Rosine evenwel ook een weldoenster: ze schonk jaarlijks 600.000 liter miswijn, richtte het asiel van de Dames du Calvaire op voor ongeneeslijk zieke vrouwen en was voorzitster van de Petite Œuvre voor arme meisjes. Ze schonk het monumentale marmeren en onyx hoofdaltaar aan haar parochiekerk, de Eglise Saint-Joseph (Rue Paradis in Marseille), dat was besteld bij de ateliers van Jules Cantini. Tijdens de cholera-epidemie die Marseille in 1884 teisterde, zette ze zich onvermoeibaar in en bezocht ze zieken aan huis of in ziekenhuizen.

Crafted by the sea, from the south of France

Van oudsher worden in het Étang de Thau – waar Noilly Prat gelegen is – oesters gekweekt, die ofwel ter plaatse kunnen worden aangekocht of gedegusteerd in de havenstadjes langs de lagune of rechtstreeks bij de producent aan al dan niet veredelde stalletjes en kraampjes. Deze huitres de Bouzigues, zilt en met een toets van hazelnoot, laten zich perfect smaken met een ijskoud glas Noilly Pratt Original Dry, die net als de oesters werd gedoopt en gevormd door de zilte Middellandse Zeelucht!

Bezoek aan Noilly Prat in Marseillan

Voor wie een trip naar het zuiden van Frankrijk in het verschiet heeft, mag een bezoek aan het pittoreske Marseillan niet op de agenda ontbreken. Het kleine, typisch Zuid-Franse stadje ligt aan de Middellandse Zee; tussen Montpellier en Béziers. Struinen langs de jachthaven, oesters degusteren aan het Etang de Thau en uiteraard een bezoek aan Maison Noilly Prat, inclusief de obligate tasting! Dagelijks zijn er diverse geleide bezoeken (in het Frans en het Engels) en tijdens de zomermaanden zijn er ook ’s avonds vaak activiteiten. Check voor meer info of boekingen www.noillyprat.com/tours

Prijs en beschikbaarheid

In België is Noilly Prat Original Dry te vinden in de meeste supermarkten en bij cavisten. Noilly Prat Ambré is beschikbaar bij Delhaize en een aantal cavisten.

Aanbevolen verkoopprijs: Noilly Prat Original Dry 12,99 € / Noilly Prat Ambré 12,49 €.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.