Home > De Bloemmolenbrug in Harelbeke gisteren in gebruik genomen

De Bloemmolenbrug in Harelbeke gisteren in gebruik genomen

Geschreven op 2 juli 2020 om 11:29 door Mario De Wilde

De Bloemmolenbrug werd gisteren opnieuw in gebruik genomen. Fietsers en wandelaars kunnen via de beweegbare brug gemakkelijk de verbinding maken tussen de Twee-Bruggenstraat en het Moleneiland. Schepen van stadskernvernieuwing Tijs Naert: “De brug vormt een nieuwe route die de nieuwe woonprojecten en publieke ruimtes onderling en met de stad verbindt. De brug is eveneens een schakel in het provinciale recreatieve fietsroutenetwerk. We hierdoor nog meer fietsers en voetgangers op beide oevers te krijgen.” “De beweegbare fiets- en voetgangersbrug – de Bloemmolenbrug – over de Leie ligt vlakbij de nieuwe stuwsluis en verbindt de beide Leieoevers: van de Twee-Bruggenstraat (ter hoogte van Westoever) tot het Moleneiland (ter hoogte van de Bloemmolens). Via de bestaande houten brug kan je je weg verderzetten over de oude Leie-arm naar het woonpark. Goed om weten is dat de Twee-Bruggenstraat deel uitmaakt van de fietssnelweg F371. Fietsers die van de brug rijden kunnen dus op straat verder rijden en zo de fietssnelweg verder volgen.”

“De vlakke draaibrug is een attractie op zich en draait open telkens een schip de sluis in- of uitvaart”, gaat Naert verder. “De keuze viel op een vlakke draaibrug, op maaiveldniveau zonder hellingen, om de  openheid van de Leie te bewaren en de fietser een comfortabele route zonder hoogteverschillen te geven. De ingebruikname van de brug is het eindpunt van de Leiewerken die het centrum van de stad Harelbeke compleet transformeerden. De brug is een toegangspoort tot het vernieuwde Moleneiland met het uitkijkpunt op de tip over de Leie, de waterkunstwerken, de vistrap en het historisch erfgoed met Ban- en Bloemmolens. Deze zomer vind je vlakbij de brug ook een kunstwerk binnen het project Contrei.”

“Vlaanderen investeerde zo’n 100 miljoen euro in Harelbeke. De Leie werd er klaargestoomd voor de binnenvaart van de toekomst. Maar er werd ook geïnvesteerd in leefbaarheid en omgeving met onder andere deze beweegbare fiets- en voetgangersbrug. Door het realiseren van deze recreatieve verbinding krijgt de Leie opnieuw een centrale rol in de stad en kan iedereen vlot genieten van de waterkant.”, zegt Lieven Dejonckheere, afdelingshoofd Regio West van De Vlaamse Waterweg nv. De fietsers- en voetgangersbrug werd voor de helft bekostigd door de stad, de andere helft door De Vlaamse Waterweg. De stad verkreeg tevens een subsidie van de provincie West-Vlaanderen. De brug werd ontworpen door Zwarts & Jansma architecten uit Amsterdam en gebouwd door THV Leieland.

 

1 reactie

DemeyPol
Geschreven op 2022-07-10 11:45:43
Het is een plezier om langs daar met de fiets te rijden, zowel prachtig als praktisch,het enige dat me stoort is dat er niets van bescherming staat langs het smalle jaagpad leiekant Verscheure,hopelijk maakt een kind of iemand anders daar nooit een zwieper!!? Mvg Politiek

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.