Home > De bijzondere werking van bloemen op het menselijk lichaam

De bijzondere werking van bloemen op het menselijk lichaam

Geschreven op 21 juni 2022 om 17:01 door Mario De Wilde

Bloemen zijn allemansvrienden. De meeste mensen kunnen het wel waarderen wanneer zij op een bos bloemen worden getrakteerd en in vrijwel iedere woning is wel een bosje te vinden. Er zijn zelfs mensen die hun hele woning en tuin vol hebben gezet met groen. Dat is ook helemaal niet zo vreemd. Bloemen ruiken namelijk niet alleen heerlijk en zien er prachtig uit, maar ze blijken ook nog eens een zeer bijzondere werking op het menselijk lichaam te hebben. Zowel op mentaal als fysiek vlak.

Er zijn verschillende onderzoeken geweest naar het effect dat bloemen en planten hebben op het menselijk lichaam. Daarbij zijn enkele fantastische ontdekkingen gedaan. Het houden van bloemen hoeft dus niet meer alleen gezien te worden als hobby of als teken van waardering. Er zijn nog heel veel meer redenen om een bosje te kopen.
Testjes in het ziekenhuis
Ligt een dierbare in het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat je tijdens de bezoekuren nog even snel een bosje bloemen meeneemt. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Omdat de meeste mensen dit wel kunnen waarderen of omdat het een universeel teken van liefde is? Misschien. Maar heel misschien ook omdat we onbewust weten dat bloemen goed zijn voor de gezondheid.

Er is bijvoorbeeld een bijzonder onderzoek geweest waarbij mensen in het ziekenhuis werden getrakteerd op bloemen. Althans: één groep met zieke patiënten kreeg een bos bloemen en de andere groep kreeg niets. Wat bleek? De zieke patiënten die bloemen hadden gekregen leken veel sneller op te knappen. Bovendien werden veel symptomen al direct een stuk lichter. Zo blijkt dat ze over het algemeen een veel lagere bloeddruk hadden dan de mensen die geen bloemen op hun kamer hadden.

Dat heeft verschillende oorzaken. Wetenschappers geloven dat het kijken naar bloemen daadwerkelijk rustgevend is. Bovendien hebben bloemen ook nog eens luchtzuiverende kwaliteiten. Hierdoor zal de lucht op de kamers van de zieke patiënten een stuk schoner en gezonder zijn. Voeg hieraan toe dat er een minder hoog stressgevoel is en het is eigenlijk geen wonder dat deze mensen zich sneller goed voelden.
Beter concentratievermogen
Werk jij sinds de coronacrisis eigenlijk al vanuit huis en ben je dit ook na opheffing van de meeste maatregelen gewoon blijven doen? Maar merk je soms dat je concentratievermogen zeer ver te zoeken is? Dan kan dit mogelijk te maken hebben met de luchtkwaliteit in huis. Onderzoek heeft aangetoond dat het met de luchtkwaliteit in onze woningen zeer slecht gesteld is. Een te hoge luchtvochtigheid en ongezonde stoffen maken dat we over een lagere weerstand beschikken en onze hersenen te weinig zuurstof krijgen om écht geconcentreerd te werk te kunnen gaan.

Met behulp van bloemen kan jij je hersenen echt een boost geven. Bloemen geven extra zuurstof af aan de ruimte. Bovendien wordt de lucht ook nog eens extra gezuiverd. Hierdoor is er meer schone lucht waar jouw lichaam van kan profiteren. Dat leidt uiteindelijk tot een veel heldere geest en een beter concentratievermogen. Werken zal beter gaan dan ooit tevoren.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.