Home > De beste kleur gordijnen voor jouw interieur

De beste kleur gordijnen voor jouw interieur

Geschreven op 28 oktober 2022 om 15:17 door Mario De Wilde

Op basis waarvan kies jij de gordijnen voor jouw interieur? Kwalitatief goede gordijnen dragen niet alleen bij aan de sfeer in ruimtes, maar werken daarbij isolerend en verduisterend. Raamdecoratie in algemene zin wordt in verschillende soorten aangeboden. Naast traditionele gordijnen kun je bijvoorbeeld ook voor houten jaloezieën kiezen. Of dat te denken van stijlvolle shutters op maat? Onafhankelijk van het type raamdecoratie dat je kiest, zal je een keuze moeten maken in de kleur hiervan. Dit artikel helpt je op weg met bruikbare tips.

Bepaal jouw smaak en de stijl van je interieur 

Gordijnen hebben een grote invloed op de sfeer in een ruimte en de uitstraling daarvan. Het is daarom belangrijk te beginnen met het bepalen van je persoonlijke smaak. Voor welke stijl heb je gekozen bij het inrichten van je woon- of slaapkamer? Geef je de voorkeur aan een modern interieur, of ga je voor de Scandinavische woonstijl? Afhankelijk van de keuze die je hierin gemaakt hebt, kun je een bijpassend gordijn zoeken. Gordijnen verschillen onderling van elkaar in het type stof, de structuur hiervan en de mate waarin het gordijn een verduisterende werking heeft. Kijk ook eens nog eens naar de houten jaloezieën en shutters op maat, ze passen onder meer bij een Scandinavische- en landelijke woonstijl. Kies voor een kleur die elders in het interieur terugkomt. Denk aan een tint uit het kleed op de vloer, of bijvoorbeeld uit de bekleding van een bank of fauteuil.

Tip: kies bij een druk interieur voor rustige gordijnen en andersom, bij een rustig interieur voor gordijnen waarvan de kleur het interieur in huis fleurt.

Neutrale versus kleurrijke gordijnen 

Binnen een interieur met een groot aantal verschillende kleuren, doe je er verstandig aan te kiezen voor een neutraal gordijn. Het voorkomt dat het contrast tussen de gordijnen en andere elementen in het interieur ruimtes onnodig druk en rommelig maakt. Bij neutrale gordijnen kun je denken aan kleuren als licht grijs, of bijvoorbeeld varianten met een crèmetint. Wanneer de meubels binnen je interieur al veel van deze grijs- en crèmetinten bevatten, mag het gordijn een vlottere, fleurige kleur hebben. Denk aan koraalrood of bijvoorbeeld zeeblauw.

Kleurtinten uit je interieur in het gordijn gebruiken 

Je kunt spelen met kleur door te kiezen voor een gordijn, die net een tint donkerder of juist lichter is dan de kleur van een bank of bijvoorbeeld kleed. In plaats van het laten aansluiten van de kleur van het gordijn op de kleuren van je meubels, zou je ook voor een kleur kunnen kiezen die in de lijn van de vloer of het behang op de wand ligt. Neem ook nu een tint lichter of donkerder. Heb je veel lef bij het inrichten van de ruimtes in huis? Maak in dat geval een statement, door voor een zwart of bijvoorbeeld donkergroen gordijn te kiezen in ruimtes waar de wanden een lichte kleur hebben; het zorgt voor een fraai kleurcontrast.

Tip: combineer de gordijnen in huis met bijpassende vouwgordijnen of bijvoorbeeld Duette® Shades van Luxaflex®.  

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.