Home > Davidsfonds Knokke en Westkapelle lieten jongeren over ‘Oost West, Thuis Best!?’ schrijven

Davidsfonds Knokke en Westkapelle lieten jongeren over ‘Oost West, Thuis Best!?’ schrijven

Geschreven op 10 maart 2024 om 15:52 door Mario De Wilde

In een tijd waarin digitale media de overhand lijken te hebben, blijft lezen van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van jonge geesten. Davidsfonds Knokke en Westkapelle erkennen het belang van schrijven en organiseerden voor de 31e maal de Junior Journalistenwedstrijd, een initiatief dat ook de liefde voor lezen wil stimuleren. De Junior Journalist van het Davidsfonds is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren in Vlaanderen en Brussel. Het Davidsfonds wil de jongeren steeds opnieuw motiveren om een verzorgde Nederlandse taal en een correcte spelling te gebruiken.

Leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar uit de Knokke-Heistse scholen werden uitgedaagd om te schrijven rond ‘Oost West, Thuis Best?!’. ‘Oost West, Thuis Best!?’ kreeg diverse invalshoeken. Sommigen schreven over een droomreis en het verlangen naar huis, anderen focusten op de lokale en familiale geschiedenis. Ook volgende onderwerpen werden in prachtige woorden beschreven: warmte, zorgzaamheid, vluchtelingen, gemis aan het familielid, de lokale school, een lokale ramp, een huisbrand, de geschiedenis van een soldaat die naar zijn thuis verlangt, verhuizen, een nieuwe papa of mama of gewoon jezelf kunnen zijn.

Jul Harrak (Sint-Jansschool, Knokke) met ‘Het verhaal van Jean-Baptiste’ en Tristan Heylen (Duinenkind, Duinbergen) met ‘Op de vlucht’ zijn dit jaar de laureaten. Op de derde plaats eindigde Emile De Groote (Sint-Jansschool) met ‘brandend huis’.

De overige finalisten van de Sint-Jansschool, Polderkind, Duinenkind en de Heilig Hartschool: Manon Buidin, Florence Langenberg, Grace-Victoria Vandewalle, Femke Lammaing, Riki Lee Blanckaert, Maurice Van Brempt, Pieter-Jan De Prol, Otto Segers, Lauren Ammoun, Lee-Ann Peeters en Vince Van Deynse. Zij kregen boekenpakketten en diploma’s overhandigd door Annie Poissonnier, voorzitster DF Knokke en Johan Cabooter, penningmeester DF Westkapelle en schepen van cultuur Astrid Mestdach. Patrick Dewandel, voorzitter DF Westkapelle, diende zich te verontschuldigen. Speciale gast was inwoner Hilde Janssens die kwam getuigen over haar passie voor reizen en ook graag weer thuis komen, waarmee ze de link legde naar het mooie schrijfthema van dit jaar.

De jury bestond uit Christiaan Anseeuw, Johan Cabooter, An Dhoore, Annie Poissonnier en Dominiek Segaert. De feestelijke prijsuitreiking op “Toast Literair” vond deze middag plaats in de Openbare Bibliotheek Knokke-Heist. Een Fair Trade-receptie met wijntjes en sapjes van de Oxfam Wereldwinkel Knokke-Heist sloot het schrijffeest af! De twee laureaten nemen ook deel aan de nationale finale met prijsuitreiking in het Vlaams Parlement op 21 april 2024!. (D.S.)


Foto 6ste en 8ste van links de laureaten: Jul Harrak (Sint-Jansschool) en Tristan Heylen (Duinenkind, Duinbergen).

Op de foto gast mevr. Hilde Janssens die getuigde over haar passie voor reizen en het toch weer graag thuis komen en het anders gaan kijken naar de wereld en naar jezelf.

Op de foto de twee laureaten die hun winnend opstel voorlazen, van links naar rechts Jul Harrak en Tristan Heylen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.