Home > Damse Uilenspiegelmuseum heropent na grondige opfrisbeurt

Damse Uilenspiegelmuseum heropent na grondige opfrisbeurt

Geschreven op 1 juli 2024 om 09:48 door Mario De Wilde

Zaterdag is het vernieuwde Uilenspiegelmuseum feestelijk geopend. Het museum in Damme was een goede maand dicht voor renovatiewerken, en biedt bezoekers nu een nieuw perspectief op het verhaal van Tijl Uilenspiegel. Het Uilenspiegelmuseum, dat het verhaal van Tijl Uilenspiegel vertelt, is grondig gerenoveerd. Nog meer dan ooit staat in het museum de vraag centraal: Wie is Tijl Uilenspiegel? In het nieuwe museum is ruimte gemaakt voor een sterkere opstelling van de stukken. “Vroeger ging het museum ervan uit dat iedereen Tijl Uilenspiegel kende”, vertelt schepen voor Musea, Rik Strubbe. “In deze nieuwe opstelling vertrekken we vanuit de verhalen en geven we duiding bij deze opmerkelijke figuur.”

In het nieuwe museum opent ook een ruimte waarin tijdelijke exposities mogelijk worden. De Spiegelzaal zal tijdelijke tentoonstellingen huisvesten om het museum extra dimensies te geven. Niet toevallig staat het museum over Uilenspiegel in Damme. Charles De Coster, schrijver van het verhaal La légende d’Ulenspiegel, koos namelijk Damme als canvas voor de opmerkelijke figuur. Daarom staat de stad al eeuwenlang gekend als Uilenspiegelstad bij uitstek.

Al dan niet geïnspireerd door De Coster wordt Tijl Uilenspiegel vanaf de verschijning van het boek in 1867 voor de meest uiteenlopende karren gespannen: hij wordt zowel een kritische individualist als een strijdend proletariër, zowel een vertegenwoordiger van het ‘Herrenvolk’ als een verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij wordt het hoofdpersonage van kinder- en jeugdverhalen, de vedette van stripverhalen, de held van films, theaterstukken, musicals, oratoria en liederen.

“Het in kaart brengen en conserveren van ons erfgoed is een belangrijke pijler voor ons”, vertelt burgemeester Joachim Coens. “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden. Als Cittaslowstad zijn we trots op ons eigen erfgoed. We moeten dit koesteren, zodat ook de volgende generaties deze figuur kunnen ontdekken.”

Bezoekers die willen langskomen vinden meer en praktische info op www.uilenspiegelmuseum.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.