Home > Damse school De Ooievaar nestelt zich in de Burgstraat

Damse school De Ooievaar nestelt zich in de Burgstraat

Geschreven op 20 april 2022 om 14:39 door Mario De Wilde

De Ooievaar, de lokale basisschool in Damme-centrum, zal verhuizen naar d’Oede Schole in de Burgstraat. Dat heeft het college van burgemeester en schepenen beslist. De verhuis komt er omdat een totaalrenovatie van het huidige gebouw in de Speystraat zich opdringt. Het is de bedoeling om het gebouw in de Burgstraat zo snel mogelijk in orde te stellen. Het gebouw in de Speystraat zal worden verkocht. De huidige gebouwen van GBS De Ooievaar in de Speystraat in het historisch centrum van Damme voldoen niet meer aan de actuele energie-en comforteisen. Een totaalrenovatie dringt zich op. Met het vertrek van Stichting IJsberg uit de voormalige jongensschool in de Burgstraat, ook wel gekend als d’Oede Schole ontstond een opportuniteit om het kleuter- en lager onderwijs te verhuizen.

“We hebben alle elementen in beschouwing genomen en zien een gunstiger toekomst voor De Ooievaar in de Burgstraat”, zegt schepen Bart Desutter voor onderwijs. “De site biedt ook meer mogelijkheden voor het concept van buitenschool.” De voormalige jongensschool werd rond 1950 opgetrokken met middelen uit het Marschallplan en deed tot in de jaren ’70 dienst als stedelijke jongensschool. Na de fusie van het gemeentelijk en vrij onderwijs in het toenmalige Damme concentreerde het onderwijs zich in de meisjesschool in de Speystraat. Het gebouw kreeg sindsdien meerdere invullingen zoals een boekhandel, jeugdlokalen en de jongste jaren een kunstcentrum.

Renovatie
Omdat de onderwijsactiviteit in Damme-centrum met de start van De Ooievaar als buitenschool aan interesse wint, dringt een verbetering van de huisvesting zich op. Bij de jongste telling op 1 februari 2022 waren 14 kleuters en 27 leerlingen ingeschreven. Dat zijn er 7 meer dan vorig schooljaar.

De stad zou het bestaande schoolgebouw van De Ooievaar een grondige opknapbeurt geven. Uit onderzoek blijkt nu dat de voormalige jongensschool aan de Burgstraat zich in een betere conditie bevindt en beter aansluit bij de onderwijsvisie. “Er is een grotere beschikbare oppervlakte en de site is gelegen in een groene omgeving”, verduidelijk schepen Bart Desutter. “Er zijn meer mogelijkheden om buiten les te geven. De aanpalende kloostertuin, de zustertuin, biedt ruimte om buiten te spelen. De tuin zal ook voor de buurt toegankelijk zijn. De grote polyvalente zaal zal naast de school ook ter beschikking worden gesteld van de lokale verenigingen of voor cultuur-toeristische evenementen.

Timing
Op het meerjarenplan 2020-2025 van Stad Damme is budget voorzien voor de renovatie van De Ooievaar. Die budgetten zullen nu worden aangewend om het gebouw in de Burgstraat opnieuw schoolwaardig te maken. Het stadsbestuur heeft ook een subsidieaanvraag lopen bij het Vlaams Energiebedrijf (VEB) voor energiebesparende maatregelen. De stad Damme wil de aanpassingswerken spoedig starten maar een concrete timing is er nog niet. Tijdens de renovatiewerken kunnen de lessen worden voorgezet op de huidige locatie in de Speystraat. Na de verhuis zal de stad de schoolsite in de Speystraat verkopen.

Opendeurdag
De Ooievaar houdt op zaterdag 23 april 2022 van 10 tot 12 uur opendeur.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.