Home > Damme plaatst AED-toestel op zorgsite in Sijsele en organiseert opleidingen

Damme plaatst AED-toestel op zorgsite in Sijsele en organiseert opleidingen

Geschreven op 15 september 2022 om 13:35 door Mario De Wilde

Damme investeerde in een zesde AED-toestel. Het nieuwe toestel is geplaatst op de zorgsite in Sijsele, waar onder andere het Woonzorgcentrum De STEK aanwezig is. In de maanden oktober en november organiseert het stadsbestuur ook vier opleidingsmomenten. De stad wil daarbij vooral de leden van de plaatselijke verenigingen bereiken. Dagelijks krijgen in België ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Omdat snel reageren op dat moment erg belangrijk is, investeert Stad Damme in AED-toestellen. Reanimatie met een AED doet de overlevingskans van het slachtoffer aanzienlijk stijgen.

Damme is een Hartveilige Stad, een erkenning die Rode Kruis Vlaanderen uitreikt aan steden en gemeenten die zich engageren om AED-toestellen te plaatsen en opleidingen te voorzien. Stad Damme organiseerde in het verleden al reanimatieopleidingen en de komende maanden voorziet ze opnieuw vier momenten waarop inwoners een cursus kunnen volgen. “Na de verschillende AED-toestellen die al aanwezig waren in onze stad, vonden we het belangrijk dat er ook hier op onze zorgsite een toestel werd geplaatst. Het woonzorgcentrum en het Sociaal Huis waren ook vragend partij om een toestel ter beschikking te krijgen”, vertelt schepen Filip Babylon.

Opleidingsmomenten

De vier vormingsmomenten zijn verdeeld over verschillende woonkernen in Damme en zijn vooral gericht op het verenigingsleven. De eerste vorming heeft plaats op woensdag 5 oktober 2022 van 19 tot 22 uur, in de Cultuurfabriek in Sijsele, voor culturele verenigingen. Op dinsdag 25 oktober 2022 heeft van 9.00 tot 12.00 uur een opleiding plaats in Damme-centrum voor horecapersoneel als voornaamste doelgroep.

In november zijn er nog twee vormingsmomenten, de eerste op donderdag 10 november 2022, van 19 tot 22 uur, gericht op het ruime publiek. Het laatste vormingsmoment is op zaterdag 12 november 2022 van 9 tot 12 uur in Moerkerke, gericht op de sport- en jeugdverenigingen. Ondanks de specifieke doelgroepen blijft iedereen welkom op elk van de vormingsmomenten.

“Als Hartveilige Stad is het belangrijk dat we onze burgers betrekken in de uitrol van de AED-toestellen. In geval van nood kunnen goed opgeleide mensen levens redden. We betrekken er ook onze verenigingen bij, die de opleidingen kunnen volgen met hun leden”, zegt burgemeester Joachim Coens.

Locatie AED-toestellen

Op het grondgebied Damme zijn op volgende openbare plaatsen AED-toestellen te vinden:

Sporthal ’t Veld – Eikelberg 3, 8340 Sijsele
De Barrage – Vissersstraat 2, 8340 Moerkerke
Gemeentelijke turnzaal – Lindeplein 1, 8340 Sijsele
Cultuurfabriek – Stationsstraat 22, 8340 Sijsele.
Huyse De Grote Sterre – Jacob van Maerlantstraat 3, 8340 Damme
Sociaal Huis – Brouwerijstraat 4, 8340 Sijsele (Nieuw)

Foto: v.l.n.r. schepen Christoph De Sutter, burgemeester Joachim Coens

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.