Damme ontving als ‘onthaaste stad’ gisteren het Cittaslow belgium-label
Damme ontving gisteren het officiële document dat verklaart dat de stad het internationale label voor duurzaamheid Cittaslow mag dragen. Dat gebeurde naar aanleiding van de jaarlijkse algemene vergadering van Cittaslow Belgium die voor de gelegenheid in Damme plaatsvond. Damme werkt intussen nieuwe speerpunten uit om zich nog meer als Cittaslow en onthaaste stad te profileren. Eind juni werd naar aanleiding van de algemene vergadering van Cittaslow International in het Italiaanse Parma beslist dat Stad Damme aan de voorwaarde voldeed om het label te dragen. Het label wordt toegekend aan steden en gemeenten die naar de hoogst mogelijke kwaliteit van leven streven voor hun inwoners, ondernemers en bezoekers.
“We willen de erkenning aangrijpen om nog meer onze eigenheid als onthaaste stad te beklemtonen”, deelde burgemeester Joachim Coens aan de algemene vergadering mee. “Zo hebben we een lijst met concrete zaken die aansluiten bij de Cittaslow-filosofie zoals het zoeken naar een toekomst voor ons erfgoed, het waken over onze natuur en landschap, het inzetten op duurzame verplaatsingen en het creëren van een zorgzame nabije stad.”
Binnen het streven naar duurzaamheid, sociale cohesie en authenticiteit werkt het Damse stadsbestuur intussen verder aan het valoriseren en openstellen van haar erfgoedelementen zoals de middeleeuwse hospitaalsite. Op landschappelijk vlak wordt de stad strenger naar storende elementen in de omgeving en heeft het meer dan ooit aandacht voor waterdoorlaatbaarheid, bijenvriendelijkheid en de bestendiging van haar bomenbestand. Onder meer via het recent opgerichte lokaal dienstencentrum wordt verder gebouwd aan een zorgzame en dichtbije stad met oog voor ontmoeting en sociale cohesie. Intussen wint ook het herstel van trage verbindingen aan belang.
“De erfgoed pop-up bar met middeleeuwse gerechten is een voorbeeld van hoe we erfgoed, de korte voedselketen en gastvrijheid samenbrengen”, verduidelijkt burgemeester Joachim Coens.
Cittaslow
Het internationale Cittaslow-netwerk werd in 1999 gesticht in het Italiaanse Orvieto. Het brengt de beleidsmakers van 290 kleine en middelgrote gemeenten tot 50.000 inwoners in 33 landen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. Het basisobjectief is het behoud van de lokale eigenheid en het overdragen ervan naar de volgende generaties. Die eigenheid slaat zowel op tradities, cultureel erfgoed, vakmanschap, land- en tuinbouw, onderwijs en gemeenschapselementen. Cittaslow gaat verder dan slow food. Goed leven is onmogelijk zonder onthaasting. Daarom moet de manier van produceren en consumeren worden herdacht. In een Cittaslow of onthaaste stad moeten zaken de tijd krijgen om te groeien en ontwikkelen volgens het natuurlijk ritme. Zo ontstaat ook een circulaire economie.
Damme slaagde voor de test met 73 kwaliteitseisen verdeeld in de 7 domeinen: klimaatbeleid; infrastructuur, mobiliteit en medische voorzieningen; ruimtelijke kwaliteit; agrarisch, toeristisch en ambachtelijk beleid; gastvrijheid, wetenschap en onderwijs; sociale cohesie en samenwerking. Damme behaalde een score van 73,55%. De Cittaslow-engagementen werden destijds gebruikt als kapstok voor de opmaak van het meerjarenplan 2020-2025. Het behalen van het label was één van de beleidsacties.
Algemene vergadering
De Belgische steden en gemeenten die het Cittaslow-label dragen, zijn allen aangesloten bij Cittaslow Belgium. Jaarlijks verzamelen de vertegenwoordigers van dit netwerk voor een algemene vergadering en het uitwisselen van ervaring en inspiratie. Stad Damme bood zich dit jaar aan om gaststad te zijn. Dit bleek de ideale gelegenheid om het officiële erkenningscertificaat in ontvangst te nemen. Het document zal een plaats krijgen in het historische stadhuis.
Op de foto van links naar rechts: Burgemeester Joachim Coens, voorzitter Christian Leclercq en vice-voorzitter Aurore Tourneur van Cittaslow Belgium.