Home > Damme is volop cupcakes aan het bakken om Alzheimeronderzoek te steunen

Damme is volop cupcakes aan het bakken om Alzheimeronderzoek te steunen

Geschreven op 25 oktober 2023 om 13:06 door Mario De Wilde

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer organiseert elk jaar de cupcake-actie, waarbij woonzorgcentra, ziekenhuizen en mensen thuis cupcakes bakken en deze verkopen. De opbrengst gaat naar het Belgisch wetenschappelijk dementie-onderzoek en opleiding van dementie-experten. De Damse woonzorgcentra hebben tussen 16 en 27 oktober hun schouders onder de cupcakeactie van Stichting Alzheimeronderzoek gezet. Overmorgen vrijdag 27 oktober zal burgemeester Joachim Coens de resultaten van deze actie meedelen in het bijzijn van Joost Martens, directeur van de Stichting Alzheimer Onderzoek.

Joost Martens: “Jaarlijks steunen we voor ruim 4 miljoen euro aan beloftevolle basis-, klinische en diagnostische wetenschappelijke onderzoeksprojecten naar de oorzaken en mogelijke behandelingen van alzheimer en verwante hersenziekten. Ook zetten we in op voorlichting van het brede publiek door te informeren over de risico’s en het belang van een gezonde levensstijl om de ziekte te voorkomen. In Damme leven er ongeveer 251 personen met dementie en als er niets gebeurt, zullen dat er in 2040 388 zijn. Dat is een stijging van 54,58! En de enige oplossing om dit een halt toe te roepen is wetenschappelijk onderzoek .”

Dit jaar werkt Stichting Alzheimer Onderzoek voor het eerst samen met de Expertisecentra Dementie in Vlaanderen, de drijvende kracht achter dementievriendelijke gemeenten. Jurn Verschraegen van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen: “De cupcake-actie kadert perfect in onze missie en visie. Verder vinden we het van belang dat er wordt geïnvesteerd in psychosociaal onderzoek. Mensen met dementie en hun mantelzorgers hebben recht op goede zorg en ondersteuning. Ook dat doen we vanaf nu samen met de Stichting Alzheimer Onderzoek.”

Dementie is een hersenaandoening waarbij iemand langzaam maar zeker lichamelijk en geestelijk achteruitgaat en op den duur volledig afhankelijk wordt van de zorg van anderen. De ziekte van Alzheimer is veruit de belangrijkste en meest bekende oorzaak. Ongeveer 1 op de 7 mannen en maar liefst 1 op de 3 vrouwen krijgt een vorm van dementie. Op dit moment telt Vlaanderen en Brussel 141.000 personen met dementie. En als er niets gebeurt, zal het aantal mensen met Alzheimer in 2046 in België bijna verdubbelen, want er zijn tot op heden geen geneesmiddelen.

Stichting Alzheimer Onderzoek – Stopalzheimer.be steunt daarom Belgisch wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. De Expertisecentra Dementie vergroten het bewustzijn rond dementie in de samenleving en creëren een realistische beeldvorming. Zij verbinden en versterken personen actief in de zorgsector en realiseren hun missie in samenwerking en co-creatie met partners.

De actie gaat door in Exalta Morgenster en WZV De stek (WZC De stek en LDC De brouwerij) van 16 tot en met 27 oktober. Persmoment met burgemeester Joachim Coens op 27 oktober om 14u in WZV De stek

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.