Daikin Oostende vierde 50 jaar innovatie in België en Europa
Daikin viert deze week 50 jaar innovatie in België en Europa. De duurzaamheidsconferentie in Gent vandaag focust op de energietransitie en het belang van publiek-private samenwerking om een gelijk speelveld te creëren voor milieubewuste innovaties op het gebied van verwarming en koeling. Vele internationale partners en prominente gasten wonen het evenement bij, onder wie eregast Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Astrid van België, Federaal Minister van Energie Tinne Van der Straeten en Laura Cozzi van het Internationaal Energieagentschap.
Partners in de groene transitie en bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering
Strategisch gepositioneerd in het hart van Europa, koos Daikin de stad Oostende in 1973 om zijn eerste productiesite buiten Japan te vestigen, een memorabele mijlpaal voor de Belgische economie. Daikin was toen pas het tweede Japanse bedrijf dat in België investeerde.
“Vandaag vieren we de 50ste verjaardag van onze sterke relatie. België staat voor innovatie en samenwerking. Onze grootste troef is ons menselijk kapitaal. Belgen zijn ambitieus, hooggekwalificeerd, goed opgeleid en meertalig. Dit is wat bedrijven als Daikin naar België brengt. We delen de uitmuntendheid van de Japanse cultuur en we hebben dezelfde langetermijnvisie voor een betere toekomst voor iedereen. Dat maakt ons partners in de groene transitie en bondgenoten in de strijd tegen klimaatverandering”, zegt Alexander De Croo, Eerste Minister van België.
De initiële investering 50 jaar geleden van het Japanse moederbedrijf Daikin Industries Limited om Daikin Europe N.V. in Oostende op te richten werd gevolgd door vele andere. Het bedrijf heeft nu 52 verkoopentiteiten en is actief in 129 landen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA), met meer dan 13.700 medewerkers. Daikin Europe ontwikkelt en produceert het overgrote deel van zijn producten in de Europese en Turkse afzetmarkt. Het bedrijf heeft 12 R&D-centra en 14 productiefaciliteiten, waaronder in België, Duitsland, Italië, Oostenrijk, Spanje, Tsjechië, Turkije, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk. Daikin bouwt momenteel aan een 15e fabriek in Polen voor residentiële warmtepompverwarming, die zal openen in de herfst van 2024.
Gelijk speelveld om duurzame verwarmings- en koelingsinstallaties te stimuleren
Daikins recente investeringen versterken de positie van Daikin en Europa’s positie als toonaangevende partners in innovatie voor een CO2-neutrale toekomst: 140 miljoen euro in een wereldwijd R&D-centrum voor warmtepomptechnologie in Gent (België) en 300 miljoen euro voor een nieuwe warmtepompfabriek in Łódź (Polen).
Toshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe, zegt: “Onze eerste 50 jaren in België en Europa zijn nog maar het begin van Daikins rol in de hernieuwbare energietransitie. Deze omschakeling vormt een uitdaging, maar is wel essentieel. We roepen alle overheden en de energie-industrie op om een gelijk speelveld te creëren voor warmtepomptechnologie tegenover fossiele verwarmingssystemen. Laat ons samen ervoor zorgen dat zowel consumenten als bedrijven de vruchten onmiddellijk plukken van hun investeringen in energie-efficiënte verwarmings- en koelinstallaties met een lage CO2-uitstoot. Dit zal de hele maatschappij ten goede komen.”
Warmtepompen en betaalbare elektriciteit zijn onmisbare elementen in elk plan om de CO2-uitstoot te verminderen voor het verwarmen en koelen van gebouwen. Samen bieden ze een werkbare oplossing voor kwesties zoals een veilige energiebevoorrading en de klimaatcrisis.
“De energietransitie naar hernieuwbare energie, noodzakelijk voor het klimaat, is nu ook een noodzaak voor onze economie en veiligheid. Een enorme uitdaging, maar we kunnen dit als we samenwerken. Het goede nieuws is dat we vandaag de oplossingen hebben. Technologische innovaties bijvoorbeeld, die vaak zijn ontwikkeld dankzij ambitieuze bedrijven zoals Daikin. Zij nemen het voortouw in de ontwikkeling van energiezuinige verwarmings- en koelingsinnovaties in België en heel Europa. Hoe meer gebouwen worden gerenoveerd en uitgerust met klimaatneutrale technologieën, hoe sneller we ons doel bereiken,” zegt Tinne Van der Straeten, Belgisch Federaal Minister van Energie.
Bestaande regelingen moeten versterkt worden zodat warmtepompen hun aanzienlijke economische en ecologische potentieel kunnen vervullen, zoals ook is gedaan voor andere belangrijke klimaattechnologieën zoals zonnepanelen.
“Vorig jaar groeide de wereldwijde verkoop van warmtepompen met dubbele cijfers als gevolg van toenemende zorgen over het klimaat en de energiezekerheid. Onze recente gegevens en analyses laten zien dat deze trend zich zal voortzetten. Echter de beleidsmaatregelen om financiële hindernissen en andere uitdagingen aan te pakken, moeten wel versterkt worden om een bijna verdubbeling van de jaarlijkse omzetgroei te bereiken in dit decennium, conform de ‘Net Zero by 2050 Roadmap’ van het Internationaal Energieagentschap,” zegt Laura Cozzi, Directeur Duurzaamheid, Technologie en Vooruitzichten bij het Internationaal Energieagentschap.