Home > Daar komen de Brugse Sterrenstoeten, Schuddenbussers ontvangen ook met payconic, massa volk verwacht voor Brugge Feest!

Daar komen de Brugse Sterrenstoeten, Schuddenbussers ontvangen ook met payconic, massa volk verwacht voor Brugge Feest!

Geschreven op 13 december 2022 om 06:40 door Mario De Wilde

Na twee afgelaste edities is het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge verheugd dat het eindelijk opnieuw de traditionele Sterrenstoeten mogen laten doorgaan in de straten van Brugge. Op de donkerste dagen van het jaar willen ze op deze wijze graag wat warmte en licht brengen in onze thuisstad. Sinds 1935 trekken deze Sterrenstoeten door de belangrijkste straten van Brugge Centrum en ook dit jaar tonen vele enthousiaste Bruggelingen hun sociaal engagement voor Brugge én voor het goede doel.

Het doet deugd aan het hart vast te stellen dat de oproep tot deelname ieder jaar weer beantwoord wordt en dat nieuwe figuranten zich aanmelden. Ook dit jaar weer zal de Sterrenstoet, onder regie van Jan Bonne, tweemaal door de straten van Brugge trekken. Bruggelingen van nu evoceren – zoals het al van midden de jaren dertig van de vorige eeuw bedoeld was – samen met een kudde schapen, boerenpaarden en een ezel de geboorte van Jezus. De kerststal en de beiaard maken er een mooi geheel van. Op die manier doen ze opnieuw de sterren aan het Brugs firmament in de wintergloed fonkelen.

Naast de vele figuranten lopen ook dit jaar weer de ‘bussenschudders’ mee, die de toeschouwers naar een vrijwillige, kleine bijdrage vragen. Met de Sterrenstoet willen de organisatoren de kooplustigen wijzen op de nood aan solidariteit tijdens de kerstdagen. De opbrengst gaat, zoals dit het geval is vanaf het prille begin, integraal naar een goed doel en dit jaar is dat goede doel INTEGRAAL (huiswerk- en studiebegeleiding van anderstaligen). Deze Welzijnsschakel is nauw verbonden met de zusters Maricolen en de Sterrenstoet mag dit jaar voor de eerste maal gebruik maken van de accommodatie van deze bekende school in hartje Brugge om de stoeten te laten vertrekken.

Nieuw is, want tijden veranderen, dat er ook enkele bussenschudders de giften van het publiek zullen kunnen ontvangen via PAYCONIC. Vanzelfsprekend dat er ook bussenschudders zijn die nog de gewone munten ophalen. Alle bussenschudders komen trouwens van Integraal, ze weten dus waarom ze schudden. Voorzitter Filip De Craemer van het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge: “Een speciaal woord van dank aan onze grote broer ‘De Heilige Bloedprocessie’ voor hun ondersteuning en aan onze sponsor bakkerij Sint-Paulus. Ook een woord van dank aan de diensten van Stad Brugge en in het bijzonder aan onze Burgemeester en Schepenen om ons initiatief te ondersteunen door zelf mee te stappen in deze mooie Sterrenstoeten.”

Op zaterdag 17 en zondag 18 december 2022 vertrekt de stoet telkens om 14.30u vanuit de Maricolen en gaan door de belangrijkste winkelstraten op de as tussen de Markt en het Zand en de ruime omgeving van de Markt.
Parcours: Groenestraat – Raamstraat – Zakske – Ezelstraat – Sint-Jacobsstraat – Geldmuntstraat – Noordzanstraat – ’t Zand – Zuidzandstraat – Steenstraat – Markt over Markt (kant De Reyghere) – Wollestraat – Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinsplein – Oude Burg – Wollestraat over Markt (kant Provinciaal Hof) – Eiermarkt – Geldmuntstraat – Noordzandstraat – Wulfhagestraat – Beenhouwersstraat – Groenestraat – Einde.

Brugge Feest! op oudejaarsavond op ‘t Zand
Het is al jarenlang een traditie in Brugge. Op Oudejaarsavond wordt op ‘t Zand “Brugge Feest” georganiseerd. Al zingend en dansend gaat Brugge met duizenden het nieuwe jaar in. De alom bekende formule van Vlaanderen Zingt op onze Markt in de zomer, maar dan nét iets anders.
Ooit begon de traditie op de Markt, toen de ijspiste er nog stond. Maar al na twee edities daar bleek dat de Markt door de standen voor de kerstmarkt en door de ijspiste een veel te kleine resterende beschikbare oppervlakte had voor Brugge Feest. Dus weken ze in overleg met het stadsbestuur uit naar ‘t Zand. Dat legde hen geen windeieren. Jaar na jaar kwamen meer mensen mee feesten. Net voor corona ook de organisatoren de mond snoerde bereikten ze in een absolute topeditie zowat 20.000 mensen. Hét verschil met Vlaanderen Zingt ligt ‘m in de muziekkeuze waarmee wordt meegezongen. Op Oudejaarsavond staat er zeg maar veel meer ambiancemuziek op de playlist. En dat wordt gesmaakt.

Nieuw dit jaar is dat er ook enkele typische Nederlandse, Britse, Duitse, Spaanse en Italiaanse schlagers op de muzieklijst staan. Het podium staat dit jaar opgesteld aan de kant van de Vrijdagmarkt en ons koor zorgt, onder de regie van Nick Blontrock, voor de ambiance, stilstaan is verboden! Met deze podiumopstelling laat het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge de duizenden feestgangers toe dat ze het diervriendelijker vuurwerk dat iets verderop wordt afgestoken om middernacht, goed kunnen zien.

Zoals steeds is “Brugge Feest” gratis mee te maken, er is voorzien in drankstanden en ook de horecazaken op ‘t Zand voorzien her en der in extra tapeilanden op hun terrassen. “Brugge Feest” is een organisatie van het Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge, begint om 22 uur en we feesten tot rond 1 uur. Ook hier een woord van dank aan Stad Brugge, aan de Politie en Brandweer, aan onze sponsors van PLUZAND, De Brugse Zandfeesten en de Marktkramersbond

Veiligheid is belangrijk
De organisatoren vragen met aandrang aan het publiek om zelf geen glas of blik mee te brengen naar ‘t Zand, afstand te houden van de zone waar het vuurwerk afgeschoten wordt, zelf geen vuurwerk af te steken en de richtlijnen van de stewards strikt op te volgen. Glascontainers en afvalcontainers voor PMD en voor gemengd afval staan op het terrein en mogen gebruikt worden.

Alcohol drinken en rijden gaan niet samen.

De bussen van De Lijn rijden de hele nacht. De fietsparkings op het Zand blijven de hele nacht open, en ook aan het BMCC staan er mobiele fietsstallingen opgesteld! Er wordt een Eerste Hulp van het Rode Kruis opgesteld en ook in openbare toiletten wordt voorzien.

1 reactie

Filip De Craemer
Geschreven op 2022-12-13 10:29:25
We verwachten veel volk op deze activiteiten!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.