Daar is Kerstmis weer: een verzameling van leuke weetjes en tradities
De feestdagen zijn een tijd van traditie: waarom kussen we onder maretak of versieren we kerstbomen? We verklaren de oorsprong van de meest bizarre tradities.
-Een kunstkerstboom is helemaal niet zo milieuvriendelijk.
Ze zeggen wel eens dat een kunstkerstboom beter is voor het milieu dan een echte, omdat je hem vaker gebruikt. Maar voordat een nepkerstboom echt ‘groener’ is dan een echte kerstboom, zul je hem ongeveer 10 jaar moeten gebruiken.
– Kerstboom versieren:
Het gerucht luidt dat Maarten Luther hiermee startte. Hij zag de sterren door een boom, waarop hij besloot een boom te versieren met kaarsen. De eerste versierde Kerstboom dateert volgens de overlevering uit 1510 en wel uit het plaatsje Riga in Letland. De eerste geschiedschrijving over een kerstboom dateert terug naar 1531.
-De kerstboom drinkt een liter per dag
Tijdens de eerst week dat je een echte Kerstboom in je huis plaatst, heeft deze net iets minder dan een liter water per dag nodig om mooi te blijven. Natuurlijk geven wij de kerstboom allemaal veel te weinig water, waardoor hij veel sneller zijn naalden verliest
-Elektrische kerstlampjes bestaan al sinds 1882
Je hoort vaker dat men vroeger echte kerstkaarsjes in de boom zette. En dat klopt, al sinds het midden van de 17de eeuw deed men kleine kaarsjes in de kerstboom. Maar sinds het einde van de 19e eeuw werden die zo langzamerhand vervangen door elektrische kerstlampjes. In 1882 bedacht Edward Johnson, de assistent van Thomas Edison, namelijk het gebruik van elektronische kerstverlichting.
– Kerstkaarten:
De Britse uitvinder Henry Cole had het te druk om individuele kaartjes te schrijven in 1843, dus huurde hij een artiest in om wat kaartjes voor hem te printen. De boodschap op de eerste kerstkaart luidde: A Merry Christmas and a Happy New Year to You.
– Rudolf het rendier:
Rudolf was niet de oorspronkelijke aanvoerder van de slee van de Kerstman. Hij werd in 1939 in het leven geroepen om kleurboeken voor Kerstmis te verkopen.
– Kerstliedjes:
Jingle Bells is eigenlijk helemaal geen kerstliedje. Iedere jaar in December schalt deze gouwe ouwe ‘kerst’song meedere keren door de speakers en vrijwel iedereen kent wel een stukje tekst: Jingle Bells. Maar wist je dat Jingle Bells eigenlijk geschreven is voor Thanksgiving en helemaal niet voor Kerst? Het zingen van kerstliedjes aan de deuren begon trouwens als een nacht van dronken hooliganisme. Dronkaards liepen al zingend om straat om de winterzonnestilstand te vieren, onder dreiging eisten ze eten en drinken.
– De Kerstman:
Deze Amerikaanse man is gebaseerd op de traditie van ons eigen Sinterklaas. Het begon met een heilige Nicholas van Smyrna in de vierde eeuw. Toen St. Nicholas heilig werd verklaard, werd hij de beschermheilige van kinderen. Dankzij Coca-Cola en schilder Haddon Sundblom werd de kerstman in de hele wereld bekend.
-De Zweden kijken eendjes op Kerstavond
Al sinds de jaren ’60 kijkt de halve Zweedse bevolking op Kerstavond naar een tekenfilm van Donald Duck. De tekenfilm heet ‘Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul (Donald Duck en zijn vrienden wensen je een gelukkig Kerstfeest).
– Maretak:
Deze plant werd vereerd door druïden omdat deze geen wortels heeft en groen blijft in de winter. Ze geloofden dat deze uit de hemel viel en de vereniging van hemel en aarde vertegenwoordigt. De traditie van eronder te kussen ontstond in het antieke Romeinse rijk. Het is een symbool van vrede. Soldaten legden hun wapens neer en omhelsden elkaar onder deze plant. Scandinavische volkeren associeerden maretak met Frigga, hun godin van de liefde. Degenen die eronder kusten zouden een heel jaar geluk hebben.
-De Kerstmissok was eerst een schoen
Je kent het vast wel uit films en series: de Christmas Stocking. Waarom hangen Amerikanen, Britten en mensen in andere landen zo’n sok aan de schouw? Nou, in eerste instantie was het geen sok, maar een schoen voor de open haard.
Volgens het verhaal liet St. Nicholas een zak met goud door een schoorsteen vallen. De zak viel in een schoen die toevallig bij de open haard aan het drogen was (goh, waar kennen we het zetten van een schoen nog meer van?). De zak met goud was bedoeld voor de vader van drie dochters, zodat zijn dochters konden trouwen.